![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Head like a hole
|
![]()
Proponuję się nie spinać na forum tylko gadać face to face - ogon wtedy wyraźnie chowa się pod brzuszek - jak u niektórych piesków
![]()
![]() |
![]() |
#2 | |||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Dobra,koniec zlosliwosci: Quote:
Quote:
Wybacz, ale jesli w mowie ciala wrzucasz wszystkie rasy do jednego worka (lacznie z wilczakami) to jednak bedziesz musial zweryfikowac swoja wiedze, bo w chwili obecnej na serio nie mamy o czym dyskutowac... Ja mowie o TYPOWYCH zachowaniach psow tej rasy, Ty o ..... jakis psach.... Quote:
Gadanie, ze wilczak to zwylky pies, ktory nie ma nic z wilka to PRowska papka, jaka serwuja co niektorzy hodowcy.... Zreszta akurat ci, ktorzy kreuja sielankowy obrazek wilczaka, a wtoruja im ich wlasciciele. I dopiero potem czlowiek dowiaduje sie, ze pies pani xxx szuka nowego domu, bo mimo, ze na forum byl aniolem i geniuszem szkoleniowym to ma na koncie demolke domu, mocne pogryzienie wlasciciela, a na komende nie potrafi zrobic nawet siad (to przylad z zycia wziety)... Nie, nie mamy zwyklych psow. Jesli chodzi o zachowania socjalne, mowe ciala to wilczaki sa w 99% wilkami. Ten jeden procent roznicy to to, ze traktuja czlowieka jako czlonka swojego stada, a nie obcego... Quote:
Ale juz pomijajac prezentacje - pod wzgledem budowy, wyrazu glowy i ruchu pies ten pozostaje sporo w tyle za wiekszoscia prezentowanych psow... Jego zwyciestwo bylo nieuzasadnione i niezasluzone. Zwyciezcy obu pozostalych klas o wiele bardziej zaslugiwali na ten tytul... Jak rozumiem przegrali dlatego, ze mieli lepsza prezentacje i charaktery... Quote:
![]() TO jest SIERP: ![]() A tu masz fotki WILKOW!!!: ![]() ![]() I co...planujesz teraz wyjazd do USA i bedziesz uczyl wilki jak maja prawo nosic ogony????
Last edited by z Peronówki; 18-01-2012 at 13:38. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Czytałam i obserwowałam z boku, ale już nie wytrzymałam.
Tak jakby ktoś w zapatrzeniu w wyimaginowaną wielkość rasy PSA wilczak czechosłowacki nie zauważył: WSZYSTKIE psy gdy są uległe kulą ogon pod siebie i prawktycznie WSZYSTKIE psy podniecone unoszą ogony. Zastanówmy się skąd to wynika... hmm... może z tego że WSZYSTKIE psy pochodzą od wilków i mają zakodowane genetycznie pewne zachowania? Więc wilczaki nie są tu wyjątkiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Junior Member
|
![]()
Przykro mi to mówić ale z zawodu i wykształcenia jestem biologiem, z wilkami miałem do czynienia w czasie stażu i praktyk w BdPn i poligonach zachodniej Polski. Nie są mi więc obce.
Ja chętnie porozmawiam z każdym jak tylko będę go miał okazje spotkać wybacz nie jeżdżę na kawę po Polsce. Quote:
Mówisz jakieś psy bo dobrze wgryzłaś się w temat wolfdogów nie poznając innych ras np pierwotnych czy o pochodzeniu azjatycko/japońskim one dopiero sa unikatowe. Quote:
![]() Poza tym śmiem przypomnieć iż twoje psy są wyhodowane a nie udomowione. I po co nakręcasz na innych hodowców ? Peronówka ma taki plan hodowli na takie konkrety, inne może mają inna wizję rasy nawet z błędami ? Nie jesteście bezapelacyjną wyrocznią co do każdego psa. Nie moja wina że nie podobają się wam każde niż jedyne słuszne wyniki wystaw:P Wracając do wilków polecam obejrzeć ![]() Najbardziej podniesione ogony mają wszyscy w tym temacie. Zwłaszcza dopiekacze i wyrocznie ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
To Twoje slowa i Twoja (nieprawidlowa) interpretacja... Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Wiem, ze nikt ci nie udowodni, ze "czarne jest czarne, a biale jest biale" ale mowie jeszcze raz - poobserwuj wilki, zobacz prawdziwe stado wilczakow: poobserwuj jak sie zachowuja, jak sie komunikuja, jak sie ze soba dogaduja, a potem mozemy dyskutowac... Teraz moje zdanie bazuje naobserwacjach prawdziwych wilkow i duzej ilosci wilczakow a Twoja na.... tym co sobie wymysliles i uznales, ze tak musi bzc, choc nie ma to poparcia w rzeczywistosci... Quote:
Ty NIE - twierdzisz to co twierdzisz ignorujac wzorzec i zasady na jakich powinna sie odbywac ocena w ringu, a uznajesz sedziowanie za prawidlowe wylacznie na podstawie tego, ze wygrala Twoja rodzinka... Gdzies sie juz z tym spotkalam.... A... tez pewnie to znasz: "Sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie.".... ![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Co to jest moja ekipa ? Ja w żadnej ekipe nie jestem 0o ? Na wystawy zaczynam chodzić z psem bo to fajny sposób umęczenia psa i kształtowania jego charakteru.
Dobra mam dość spamu przegadałaś mnie (tak naprawdę nie mam argumentów) ![]() Zapraszam chętnie pogadam przy piwie/kawie przy okazji jakiegoś eventu. Dziękuje że podważasz mój dyplom :P Jest taki człowiek który był ekologiem roślin nazywał się Faliński pisał fajne eseje jeden mi przypominasz. Peronówka jest wielkim dębem w cieniu którego nic nie może przekroczyć podszytu. Ciekawe co będzie gdy tego drzewa zabraknie jak wtedy będzie wyglądał las. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
W kwestii obserwacji zachowania wilków i psów proponuję poobserwować dowolne stado psów. Kierują się takimi samymi regułami, bez względu na rasę. A dodam jeszcze od siebie: prawdziwa Alfa nie musi się na okrągło prężyć i podniecać. Prawdziwa Alfa samą psychiką potrafi przytłoczyć inne psy, by były jej uległe Wzięcie dzikiego basiora na wychowanie? Słaby pomysł, zwłaszcza ze to dzikie zwierzę. Ale dużo osób udowadniało że można wychować wilka od szczeniaka. Oczywiście nikt nie mówi że jest to łatwe i normalne, ale nie niemożliwe. A co do podważania sędziowania: nikt nie próbuje tu udowodnić że stawka była idealnie rozstawiona a ogon kulony pod siebie był ok, bo nie był. Ale też nikt nie próbuje wmawiać że ktoś broni takiej oceny. Poza tym jedyna "ekipa" to ekipa Peronówki, która zawsze jest jedyna słuszna bez względu na to kto i co pisze ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Ogolnie psy sa do siebie podobne - pewne rzeczy sa wspolne, ale sa tez (czesto bardzo duze) roznice.... Do wilkow najbardziej podobne sa wilczaki.... A jesli nie widzisz roznicy to polecam chocby poobserowac (i porownac do nich) stado mopsow lub amstafow... Te roznice zawarte sa rowniez we wzorcach.... ponownie wilczak cierpi, bo oceiany jest wedlug wzorca OWCZARKA NIEMIECKIEGO, gdzie jasno ZAKAZUJE sie trzymania ogona wysoko: OGON: Sięga co najmniej do stawu skokowego, ale nie dalej niż do połowy długości śródstopia. Noszony szablasto, w ruchu i przy pobudzeniu może być wzniesiony wyżej, ale nie powyżej linii grzbietu. Sierść na spodniej stronie ogona nieco dłuższa. Jakiekolwiek zabiegi chirurgiczne, mające na celu korekcje ogona, są zabronione. O jakich zabiegach mowa? U owczarkow sedziowie obnizaja oceny za wysoko noszony ogon, wiec hodowcy wpadli na super pomysl, aby psom, ktore tak (nieprawidlowo) nosza ogony podcinac miesnie za to odpowiedzialne... Aby jasno pokazac, ze wilczak to nie owczarek tworcy naszego wzorca jak "krowie na rowie" specjalnie umiescili zapis pokazujacy, ze ogon noszony wysoko to u tej rasy NORMALKA. I nie jest to minus - wrecz przeciwnie: ZALETA. OGON: Wysoko osadzony, wiszący. Przy pobudzeniu wzniesiony sierpowato. BTW: Polskie tlumaczenie wzorca na stronach ZKwP jest nieprawidlowe, gdyz przetlumaczono slowo na "szablowato", co wiele zmienia.... Prawidlowa wersje wzorca mozna znalezc na stronie FCI: http://www.fci.be/uploaded_files/332GB99_en.doc i slowackiego klubu rasy: http://www.csv.sk/plemeno/standard PODSUMOWUJAC: Obnizanie oceny za ogony wynika z tego, ze (tak jak mowilam juz nie raz) wilczaki ocenia sie wedlug wzorca owczarka niemieckiego, nie majac pojecia o tym co mowi wzorzec naszej rasy... Tak sie sklada, ze KAZDA cecha budowy owczarka niemieckiego jest WADA w przypadku wilczaka. Wiec oceniajac CsW wedlug wzorca ONkow promuje sie psy nieprawidlowo zbudowanie i nieprawidlowo wygladajace. I to dlatego tak czesto na pierwszych miejscach staja psy najslabsze, a na ostatnich (nie raz z obnizona ocena) psy najlepsze.... BO preferuje sie ONki, przesladujac "wilki"...
Last edited by z Peronówki; 18-01-2012 at 15:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
pisząc "praktycznie" wszystkie mam na myśli raczej zachowania osobnicze, bo nawet psy bojowe czy ozdobne unoszą ogony przy pobudzeniu. Oczywiście wyłączając psy, które naturalnie noszą ogon w górze i go nie opuszczają, więc nie jest to związane.
Chodzi o to, ze wilczaki nie mają zachowań, nie występujących u innych psów a występujących u wilków. I znów to samo: człowiek o jednym, atakujący post o drugim. Nikt nie powiedział że ogon w gorze jest zły, tylko że nie uniesiony ogon nie jest błędem. Tak samo nikt nie twierdzi że ocenianie wilczaków jak ONków jest dobre, bo jest po prostu głupie. Last edited by Nietoperka; 18-01-2012 at 15:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
To jest wlasnie przyklad zmian dokonywanych w rasach psow przez czlowieka... Rasy bojowe pozbawiane sa zachowan socjalnych (nie respektuja np. sygnalow poddawania sie). Rasy zaganiajace maje przksztalcone zachowania lowieckie na zachowania uzywane w wypasaniu np. owiec - stosuja podobne zasady, ale inny jest final. Itd... To powoduje, ze czesc zachowan innych ras jest podobna do wilczakow, ale to wilczaki sa rasa u ktorej "wilcze" zachowania zostaly praktycznie niezmienione...
![]() |
![]() |
#11 |
VIP Member
|
![]()
Co do ogonow wilczakow vs inne rasy - podaje pare przykladow wzorcow innych ras owczarkow:
OWCZAREK SZETLANDZKI (FCI 8 ![]() (...) OGON: (...) W ruchu może być wzniesiony, ale nigdy powyżej linii grzbietu. OWCZAREK SZKOCK I DŁUGOWŁOSY (...) OGON: (...). W spokoju noszony nisko, z końcem lekko zawiniętym do góry. Przy pobudzeniu może być wzniesiony, ale nigdy powyżej grzbietu. KUVASZ (...) OGON: (...) Przy pobudzeniu może być wzniesiony co najwyżej na wysokość grzbietu BEARDED COLLIE (FCI 271) (...) OGON: (...) Noszony nisko, z końcem zawiniętym ku górze, przy szybkim ruchu może być trochę wzniesiony, ale nigdy powyżej grzbietu. AUSTRALIJSKI PIES DO PASIENIA BYDŁA (FCI 287) (...) OGON: (...) W ruchu lub pobudzeniu może być wzniesiony, ale w żadnym razie nie wznosi się żadną częścią powyżej swej nasady Ta wszystko sa rasy (a to tylko pierwsza grupa, no i nie cala), gdzie noszenie ogona wysoko jest nieprawidlowe i traktowane jako wada... Typowe psy tej rasy nie moga unosic ogonow tak jak wilczak nawet gdy sa pobudzone...
![]() |
#12 | |||
VIP Member
|
![]()
W sumie moze Grin ma racje - moze inaczej rozumiemy pewne pojecia...
Quote:
Quote:
Quote:
Wini sie ocenianie za to, ze promowano psy o slabszych charakterach (ogonach podkulanych w statyce pod brzuch i w ruchu trzymanych tak nisko jak sie da), a gnebiono psy o niebo lepsze (o TYPOWYM dla rasy pewnym sebie charakterze) obnizajac im oceny za MESKO noszony ogon.... I nie chodzi tylko o Nergala, ale i o inne werdykty, ktore bazowaly na tym samym... Wybacz, ale doskonale takie oceny znam, bo bylam nie raz w ringu w tej samej sytuacji i moment, gdy sedzia na pierwszym miejscu stawia "bide z nedza" uzasadniajac to tym, ze nasz pies "jest piekny, ale nieprawidlowo nosi ogon bo za wysoko i za to ladujemmy na drugiej pozycji" traktuje czlowiek jako kiepski zart... Bo powaznie tego brac nie mozna... \ Nie.... Koncowke podniosa wszystkie psy, ktore maja nieprawidlowe, bo za dlugie ogony - gdyby tego nie zrobily to ogon ciagnelyby po ziemi... Wiec MUSZA go podniesc - gdyby mialy ogony krotkie to moglyby sobie pozwolic na ich zwisanie... A tak - wada (nieprawidlowy ogon) powoduje, ze moga "udawac" unoszenie ogona... Ale to wynik praw natury, a nie ich "doskonaly" charakter...
![]() |
![]() |
#13 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Nie chce tutaj sie wypowiadac na temat ogona - mam wlasne obserwacje na podstawie swojego oraz znajomych wilczakow, i mnie to wystarcza. Rozumiem gorycz, jaka odczuwa Margo - od sedziego oczekuje sie fachowosci (czyt.: znajomosci wzorca), tym bardziej, ze mu za nia z gory placimy...
Mówię za siebie w tym momencie - jesli zauważę, ze moj pies zaczyna odczuwac duzy dyskomfort w zwiazku z wystawianiem - nie bede go wystawiać, i kropka. Piszac dyskomfort, mam na mysli wlasnie widoczne objawy stresu (strachu?). Zachowanie mojego psa ewoluuje - w dziecinstwie mial wystawy w... glebokim powazaniu, dal ze soba robic wszystko, macanie po jajkach? a co tam, niech im bedzie... bieganie? super, lubie biegac... Ostatnio zas pojawilo sie wyzłaszczania na inne samce. To stres nie tyle dla mojego psa, co dla mnie i innych wlaścicieli. Na pewno wystawa nie jest dla Biesa komfortową sytuacją, ale tez jeszcze nie doszlo do etapu traumy. Jesli ten etap zostanie osiagniety (o ile w ogole zostanie), nie bede miala watpliwosci, ze na taka traume nie bede chciala go wiecej narazac. No, ale ja nie jestem hodowcą i nie gram o złote kalesony... Więc sobie mogę na taką decyzję pozwolić... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Wygląda na to, że zwykłe ludzkie cechy, takie jak empatia czy szacunek, to dzisiaj towar luksusowy ![]() Szczęściara ![]() Quote:
Z charakterem i temperamentem wszystko OK, ogon w górze ...dlaczego więc nie zaliczył żadnych obniżonych ocen za zbyt wysoko noszony ogon? czyżby wszyscy sędziowie ucierpieli na zbiorowe zaćmienie umysłu? Nie sądzę ![]()
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 19-01-2012 at 09:16. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|