Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-01-2012, 00:02   #1
Salvator
Junior Member

Salvator's Avatar

Ale nie mówimy chyba o chowaniu ogona pod siebie tylko o różnicach miedzy opuszczonym (w relaksie) a podnieconym w górze. Nie mieszajmy tu zagadnień i ilustracji nie na temat.
Salvator jest offline   Reply With Quote
Old 18-01-2012, 00:05   #2
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Salvator View Post
Ale nie mówimy chyba o chowaniu ogona pod siebie tylko o różnicach miedzy opuszczonym (w relaksie) a podnieconym w górze. Nie mieszajmy tu zagadnień i ilustracji nie na temat.
Tak, ale ten sam pies nie podniesie w życiu warszawy ogona do góry w biegu. Będzie miał go opuszczony.

Ale skoro mowa o mieszaniu to chyba chodzi o to w zarzutach wobec sędziów, że OBNIŻAJĄ ocenę za ogon w górze czego robić NIE MAJĄ PRAWA bo to jest w porządku.
Old 18-01-2012, 02:01   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Ale skoro mowa o mieszaniu to chyba chodzi o to w zarzutach wobec sędziów, że OBNIŻAJĄ ocenę za ogon w górze czego robić NIE MAJĄ PRAWA bo to jest w porządku.
Zgadza sie. Ja powiem wiecej - to wlasnie pies na tym zdjeciu:

mialby prawo dostac obnizona ocene za NIEPRAWIDLOWO NOSZONY OGON. I u niejednego czeskiego sedziego by dostal.... Chocby dlatego, ze taki obrazek nie ma prawa pojawic sie w klasie championow...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 18-01-2012, 08:40   #4
secki
Head like a hole

secki's Avatar

Proponuję się nie spinać na forum tylko gadać face to face - ogon wtedy wyraźnie chowa się pod brzuszek - jak u niektórych piesków
Old 18-01-2012, 13:32   #5
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by secki View Post
Proponuję się nie spinać na forum tylko gadać face to face - ogon wtedy wyraźnie chowa się pod brzuszek - jak u niektórych piesków
"Like it!"

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Jeszcze a propos opanowania i pobudzenia. Może się mylę, jakby co proszę osoby zajmujące się stricte szkoleniem o poprawę, ale z tego co wiem to w obidance cała zabawa polega na tym, że pies ma być w mega pobudzeniu, całym sobą wyrażać jak bardzo go jara to, że będzie pracował z swoim przewodnikiem (ogon w górze, merdający z radości). A jednocześnie przy tym maksymalnym pobudzeniu ma być całkowicie posłuszny.
Bo jak nic obediencowce to banda niezrownowazonych psow z przewodnikami nie majacymi pojecia o psychice....

Dobra,koniec zlosliwosci:

Quote:
rozumiem że według Ciebie tylko wilczaki komunikują się ciałem a inne psy używają ogonów do wiszenia na gałęzi ?
Gdzie to zostalo napisane?

Quote:
Nie ważne jest ile lat ma mój pies mam do czynienia z psami rożnych ras (nie tylko na wystawie) mam od zawsze.
Mamy w zwiazku hodowce ONkow... Hoduje je od zawsze (a ma swoje latka), mimo tego nadal nie moze pojac po diabla badac onki na HD...

Wybacz, ale jesli w mowie ciala wrzucasz wszystkie rasy do jednego worka (lacznie z wilczakami) to jednak bedziesz musial zweryfikowac swoja wiedze, bo w chwili obecnej na serio nie mamy o czym dyskutowac... Ja mowie o TYPOWYCH zachowaniach psow tej rasy, Ty o ..... jakis psach....

Quote:
Nie budujmy sobie ego posiadaniem pseudo wilka bo mamy zwykłe psy.
Wybacz, ale to ja Tobie radze odrzucic wlasne ego i przejsc sie do wypozyczalni dvd, wybrac pare filmow o wilkach i na spokojnie je sobie poogladac... Albo zrobic sobie piknik w zoo przy wybiegu z wilkami....

Gadanie, ze wilczak to zwylky pies, ktory nie ma nic z wilka to PRowska papka, jaka serwuja co niektorzy hodowcy.... Zreszta akurat ci, ktorzy kreuja sielankowy obrazek wilczaka, a wtoruja im ich wlasciciele. I dopiero potem czlowiek dowiaduje sie, ze pies pani xxx szuka nowego domu, bo mimo, ze na forum byl aniolem i geniuszem szkoleniowym to ma na koncie demolke domu, mocne pogryzienie wlasciciela, a na komende nie potrafi zrobic nawet siad (to przylad z zycia wziety)...

Nie, nie mamy zwyklych psow. Jesli chodzi o zachowania socjalne, mowe ciala to wilczaki sa w 99% wilkami. Ten jeden procent roznicy to to, ze traktuja czlowieka jako czlonka swojego stada, a nie obcego...

Quote:
I żeby było jasne pies na zdjęciu w chwili jakiej został uchwycony gdy kuli ogon co w ringu nie może mieć miejsca i świadczy o wycofaniu/ stresie.
Sorry, ale kogo Ty chcesz oszukiwac...? Ja wiem, ze on jest w stresie... z tego co widze, to on cale zycie jest w stresie... Choc nie... gdy byl mlody to byl wesolym fajnym psiakiem - dopiero z czasem przygasl, zesmutnial i prezentacja dorownal do reszty swojego stada... Zal patrzec....

Ale juz pomijajac prezentacje - pod wzgledem budowy, wyrazu glowy i ruchu pies ten pozostaje sporo w tyle za wiekszoscia prezentowanych psow... Jego zwyciestwo bylo nieuzasadnione i niezasluzone. Zwyciezcy obu pozostalych klas o wiele bardziej zaslugiwali na ten tytul... Jak rozumiem przegrali dlatego, ze mieli lepsza prezentacje i charaktery...

Quote:
Ale też nie wilczak nie powinien reprezentować stylu husky gdzie ma wywiniętą kitę .
Slowami sie nie udalo, wiec bedzie obrazkowo...

TO jest SIERP:

A tu masz fotki WILKOW!!!:

I co...planujesz teraz wyjazd do USA i bedziesz uczyl wilki jak maja prawo nosic ogony????

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 18-01-2012 at 13:38.
Old 18-01-2012, 14:33   #6
Nietoperka
Junior Member

Czytałam i obserwowałam z boku, ale już nie wytrzymałam.
Tak jakby ktoś w zapatrzeniu w wyimaginowaną wielkość rasy PSA wilczak czechosłowacki nie zauważył: WSZYSTKIE psy gdy są uległe kulą ogon pod siebie i prawktycznie WSZYSTKIE psy podniecone unoszą ogony. Zastanówmy się skąd to wynika... hmm... może z tego że WSZYSTKIE psy pochodzą od wilków i mają zakodowane genetycznie pewne zachowania? Więc wilczaki nie są tu wyjątkiem.
Nietoperka jest offline   Reply With Quote
Old 18-01-2012, 14:34   #7
Salvator
Junior Member

Salvator's Avatar

Przykro mi to mówić ale z zawodu i wykształcenia jestem biologiem, z wilkami miałem do czynienia w czasie stażu i praktyk w BdPn i poligonach zachodniej Polski. Nie są mi więc obce.

Ja chętnie porozmawiam z każdym jak tylko będę go miał okazje spotkać wybacz nie jeżdżę na kawę po Polsce.

Quote:
Tak sie sklada, ze ogon u wilczaka sluzy do KOMUNIKOWANIA sie z innymi przedstawicielami psiego gatunku. A poniewaz wilczaki maja w sobie wiele naturalnosci odziedziczonej po wilkach to ogon jest dla nich tym, czym dla ludzi slowa.
tutaj wywyższasz ogon nad ogony

Mówisz jakieś psy bo dobrze wgryzłaś się w temat wolfdogów nie poznając innych ras np pierwotnych czy o pochodzeniu azjatycko/japońskim one dopiero sa unikatowe.

Quote:
Nie, nie mamy zwyklych psow. Jesli chodzi o zachowania socjalne, mowe ciala to wilczaki sa w 99% wilkami. Ten jeden procent roznicy to to, ze traktuja czlowieka jako czlonka swojego stada, a nie obcego...
Tu się uśmiałem , 1 cecha świadcząca o udomowieniu psa jest brak lęku przed ogniem (LOL) Już nie dodawaj Większość zwierząt można oswoić/udomowić.

Poza tym śmiem przypomnieć iż twoje psy są wyhodowane a nie udomowione.

I po co nakręcasz na innych hodowców ?

Peronówka ma taki plan hodowli na takie konkrety, inne może mają inna wizję rasy nawet z błędami ? Nie jesteście bezapelacyjną wyrocznią co do każdego psa. Nie moja wina że nie podobają się wam każde niż jedyne słuszne wyniki wystaw:P

Wracając do wilków

polecam obejrzeć kiedy ogon jest i gdzie poza tym naprawdę świetny film.

Najbardziej podniesione ogony mają wszyscy w tym temacie. Zwłaszcza dopiekacze i wyrocznie .
Old 18-01-2012, 15:33   #8
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nietoperka View Post
Czytałam i obserwowałam z boku, ale już nie wytrzymałam.
Tak jakby ktoś w zapatrzeniu w wyimaginowaną wielkość rasy PSA wilczak czechosłowacki nie zauważył: WSZYSTKIE psy gdy są uległe kulą ogon pod siebie i prawktycznie WSZYSTKIE psy podniecone unoszą ogony. Zastanówmy się skąd to wynika... hmm... może z tego że WSZYSTKIE psy pochodzą od wilków i mają zakodowane genetycznie pewne zachowania? Więc wilczaki nie są tu wyjątkiem.
Sama sobie przeczysz w slowach "prawktycznie WSZYSTKIE", co oznacza, ze jednak NIE WSZYSTKIE... I rzeczywscie - inna mowe ciala maja psy ras bojowych (poprzez selekcja mocno okrojona), inna psy ras pierwotnych. Inaczej zachowuja sie psy-ozdobki, inaczej pasterskie... Jest tak ze wzgledu na SELEKCJE ktora prowadzil czlowiek likwidujac lub uwypuklajac pewne zachowania....
Ogolnie psy sa do siebie podobne - pewne rzeczy sa wspolne, ale sa tez (czesto bardzo duze) roznice.... Do wilkow najbardziej podobne sa wilczaki.... A jesli nie widzisz roznicy to polecam chocby poobserowac (i porownac do nich) stado mopsow lub amstafow...

Te roznice zawarte sa rowniez we wzorcach.... ponownie wilczak cierpi, bo oceiany jest wedlug wzorca OWCZARKA NIEMIECKIEGO, gdzie jasno ZAKAZUJE sie trzymania ogona wysoko:

OGON:
Sięga co najmniej do stawu skokowego, ale nie dalej niż do połowy długości
śródstopia. Noszony szablasto, w ruchu i przy pobudzeniu może być wzniesiony wyżej, ale nie powyżej linii grzbietu. Sierść na spodniej stronie ogona nieco dłuższa. Jakiekolwiek zabiegi chirurgiczne, mające na celu korekcje ogona, są zabronione.

O jakich zabiegach mowa? U owczarkow sedziowie obnizaja oceny za wysoko noszony ogon, wiec hodowcy wpadli na super pomysl, aby psom, ktore tak (nieprawidlowo) nosza ogony podcinac miesnie za to odpowiedzialne...

Aby jasno pokazac, ze wilczak to nie owczarek tworcy naszego wzorca jak "krowie na rowie" specjalnie umiescili zapis pokazujacy, ze ogon noszony wysoko to u tej rasy NORMALKA. I nie jest to minus - wrecz przeciwnie: ZALETA.

OGON:
Wysoko osadzony, wiszący. Przy pobudzeniu wzniesiony sierpowato.

BTW: Polskie tlumaczenie wzorca na stronach ZKwP jest nieprawidlowe, gdyz przetlumaczono slowo na "szablowato", co wiele zmienia.... Prawidlowa wersje wzorca mozna znalezc na stronie FCI:
http://www.fci.be/uploaded_files/332GB99_en.doc
i slowackiego klubu rasy:
http://www.csv.sk/plemeno/standard

PODSUMOWUJAC:
Obnizanie oceny za ogony wynika z tego, ze (tak jak mowilam juz nie raz) wilczaki ocenia sie wedlug wzorca owczarka niemieckiego, nie majac pojecia o tym co mowi wzorzec naszej rasy...

Tak sie sklada, ze KAZDA cecha budowy owczarka niemieckiego jest WADA w przypadku wilczaka. Wiec oceniajac CsW wedlug wzorca ONkow promuje sie psy nieprawidlowo zbudowanie i nieprawidlowo wygladajace. I to dlatego tak czesto na pierwszych miejscach staja psy najslabsze, a na ostatnich (nie raz z obnizona ocena) psy najlepsze....
BO preferuje sie ONki, przesladujac "wilki"...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 18-01-2012 at 15:37.
Old 19-01-2012, 01:42   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

W sumie moze Grin ma racje - moze inaczej rozumiemy pewne pojecia...

Quote:
WSZYSTKIE psy gdy są uległe kulą ogon pod siebie i prawktycznie WSZYSTKIE psy podniecone unoszą ogony. Zastanówmy się skąd to wynika... hmm... może z tego że WSZYSTKIE psy pochodzą od wilków i mają zakodowane genetycznie pewne zachowania? Więc wilczaki nie są tu wyjątkiem.
Zdefiniuj prosze twoje "unoszenie ogona". Dla mnie uniesiony ogon to ogon znajdujacy sie NAD linia grzbietu.

Quote:
Ale powtarzam - nikt nie powiedział że jest to wada Wiem doskonale jak zachowują się wilki i psy
Cala dyskusja toczy sie wlasnie z tego powodu, ze ktos uznal, ze jest to wada. I to wada OGROMNA. Ta osoba byla pani sedzina, ktora nie obnizyla oceny za fatalna wyglad niektorych psow, nie obnizyla oceny za fatalny ruch, czy fatalna prezentacje. Ale zrobila to za ogon niesiony w sposob jaki zapisano we wzorcu... za charakter lepszy niz srednia...

Quote:
Nie można winić psa w ringu o to że nie walczy z całym światem tylko skupia się na bieganiu z właścicielem. W tym celu nie musi ciągle prezetować swojej "męskości"
Zgadza sie i nikt za to psow nie wini....
Wini sie ocenianie za to, ze promowano psy o slabszych charakterach (ogonach podkulanych w statyce pod brzuch i w ruchu trzymanych tak nisko jak sie da), a gnebiono psy o niebo lepsze (o TYPOWYM dla rasy pewnym sebie charakterze) obnizajac im oceny za MESKO noszony ogon.... I nie chodzi tylko o Nergala, ale i o inne werdykty, ktore bazowaly na tym samym...

Wybacz, ale doskonale takie oceny znam, bo bylam nie raz w ringu w tej samej sytuacji i moment, gdy sedzia na pierwszym miejscu stawia "bide z nedza" uzasadniajac to tym, ze nasz pies "jest piekny, ale nieprawidlowo nosi ogon bo za wysoko i za to ladujemmy na drugiej pozycji" traktuje czlowiek jako kiepski zart... Bo powaznie tego brac nie mozna...
\
Quote:
W dół w statyce - (tak jak nawet widać w tle tej strony :P) nie jest równoznaczne z niżej noszonym ogonem, bo wystarczy że jest podniesiona końcówka, by nie był ogonem wiszącym
Nie.... Koncowke podniosa wszystkie psy, ktore maja nieprawidlowe, bo za dlugie ogony - gdyby tego nie zrobily to ogon ciagnelyby po ziemi... Wiec MUSZA go podniesc - gdyby mialy ogony krotkie to moglyby sobie pozwolic na ich zwisanie... A tak - wada (nieprawidlowy ogon) powoduje, ze moga "udawac" unoszenie ogona... Ale to wynik praw natury, a nie ich "doskonaly" charakter...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 18-01-2012, 08:48   #10
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

A co ma pobudzenie do zrownowazenia?
Pies zrownowazony to taki ktory sie nie pobudza?
Old 18-01-2012, 09:35   #11
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Jeszcze a propos opanowania i pobudzenia. Może się mylę, jakby co proszę osoby zajmujące się stricte szkoleniem o poprawę, ale z tego co wiem to w obidance cała zabawa polega na tym, że pies ma być w mega pobudzeniu, całym sobą wyrażać jak bardzo go jara to, że będzie pracował z swoim przewodnikiem (ogon w górze, merdający z radości). A jednocześnie przy tym maksymalnym pobudzeniu ma być całkowicie posłuszny.
Old 18-01-2012, 10:47   #12
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Dokladnie. Jeszcze wiekszego pobudzenia i wiekszej gamy popedow (z walki wlącznie) przy pelnym podporzadkowaniu wymaga IPO.
Pies zrownowazony to nie znaczy pies spokojny. Pies posluszny rowniez nie musi byc spokojny.
Old 18-01-2012, 13:12   #13
Salvator
Junior Member

Salvator's Avatar

Margo

rozumiem że według Ciebie tylko wilczaki komunikują się ciałem a inne psy używają ogonów do wiszenia na gałęzi ?

Nie ważne jest ile lat ma mój pies mam do czynienia z psami rożnych ras (nie tylko na wystawie) mam od zawsze.

Nie budujmy sobie ego posiadaniem pseudo wilka bo mamy zwykłe psy.

I żeby było jasne pies na zdjęciu w chwili jakiej został uchwycony gdy kuli ogon co w ringu nie może mieć miejsca i świadczy o wycofaniu/ stresie.

Ale też nie wilczak nie powinien reprezentować stylu husky gdzie ma wywiniętą kitę .
Reply

Posting Rules