Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-10-2012, 16:52   #1
fraxinia
Junior Member

fraxinia's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
CUDNY!!!! To, że Ty ze swoim mega dużym doświadczeniem znalazłaś takiego psa, to wcale się nie dziwię. Szczerze mówiąc liczyłam na to Ale wciąż jest to rzadka anomalia, a próba połączenia takich uszu, obfitej sierści, wzrostu, charakteru to niezłe przegięcie.

W kwestii wielkości:
Wilki nie są gigantami, od wilczaków są mniejsze. Ale ONki są jednak jeszcze ciut mniejsze. O ile dobrze pamiętam, duże było pierwsze pokolenie. Po kim? Po średnim wilku czy po mniejszym niż średni ONku (chów wsobny ten wzrost utrwalił)??? Może udałoby się tego dowiedzieć się tego badając wilczaki oraz ONki i wilki spokrewnione z tymi, które użyte były do stworzenia wilczaka? Mi się nadal wydaje, że gdyby wyśledzić pojedynczy gen odpowiedzialny za większy wzrost to trop prowadziłby do wilka (ale pewna nie jestem).

Obserwacja tendencji i zależności w dziedziczeniu to rola hodowców i chwała tym którzy to robią i wyciągają wnioski. Ci, którzy hodują na ślepo to nie hodowcy tylko rozmnażacze. A Ci, którzy podstawowe obserwacje poczynili, ale robią selekcję dostosowaną do potrzeb rynku to…

W kwestii uogólnień:
Sama padałam ich ofiarą, bo albo zbyt małą uwagę zwróciłam na zwróciłam uwagę na te „zazwyczaj”, „przeważnie”, albo może jednak zbyt mało razy były one użyte. Gdy jechałam na wystawę do Czech, byłam pewna, że zobaczę same „Bernardyny”, a zobaczyłam takie psy jak np. Baladin ArQeVa. I oczy mi wyszły na wierzch.

W kwestii makociej:
Pisałaś, że przyjedziesz do Kielc. Może zamiast pisać zdania, których później nie rozumiemy, po prostu pogadamy? Tradycyjnie, paszczą. Ulvarka sobie dokładnie wymacasz, jeśli chcesz to nawet zmierzysz. I sama naocznie się przekonasz, że wysoki pies nie musi mieć od razu klapniętych uszu (ŻART!!!) Więc proponuję spacer, a na szlachetny łeb z wiszącymi faflami założę kaganiec, wielkości wiadra, żeby Cresil mógł czuć się bezpiecznie.
fraxinia jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 17:23   #2
makota
Member

makota's Avatar

Fraxinia, przypominam tylko po cichutku, że wszystkie moje próby łączenia wielkości z niepożądanymi cechami, były luźnymi domniemaniami i raczej czymś w rodzaju wywołania do tablicy mądrzejszych ode mnie, bo ja genetykiem nie jestem i nie próbuję za genetyka uchodzić... nie oznacza to, że tak twierdzę... jestem tak samo ciekawa jak jest naprawdę, jak chyba każdy, kto ten wątek śledzi

Quote:
Originally Posted by fraxinia View Post
W kwestii makociej:
Pisałaś, że przyjedziesz do Kielc. Może zamiast pisać zdania, których później nie rozumiemy, po prostu pogadamy? Tradycyjnie, paszczą. Ulvarka sobie dokładnie wymacasz, jeśli chcesz to nawet zmierzysz. I sama naocznie się przekonasz, że wysoki pies nie musi mieć od razu klapniętych uszu (ŻART!!!) Więc proponuję spacer, a na szlachetny łeb z wiszącymi faflami założę kaganiec, wielkości wiadra, żeby Cresil mógł czuć się bezpiecznie.
Pewnie, że chętnie pogadam - myślę, że to wyjaśni wiele internetowych niedomówień
(mam pełną świadomość tego, że czasem piszę niejasno )

A ja o Ulvarku nigdy złego słowa nie powiedziałam przecież!
Szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam, czy on z tych wyższych, czy nie - także proszę mi tu nie insynuować, jakobym komuś zarzucała owczarkowe łby i zwisające fafle, tym bardziej w oparciu o "stereotyp wysokości"
Old 25-10-2012, 17:58   #3
fraxinia
Junior Member

fraxinia's Avatar

Moja wina, zamiast "ludzie" powinnam napisać "pewni ludzie, przypadkowo spotkani, którzy zamiast pomyśleć samodzielnie powtarzają slogany, którzy kończą czytanie postów Margo po pierwszym zdaniu, wcale nie Ci, których w tym poście cytuję, a już absolutnie nie osoba która napisała
Quote:
Originally Posted by makota View Post
Wydaje mi się, że wzrost też może nieść ze sobą takie "miśkowate" cechy... te niepożądane u wilczaków cechy: otwarte kąciki, zwisające fafle, wielkie zwykle oklapłe uszy itp.
by po paru godzinach napisać
Quote:
proszę mi tu nie insynuować, jakobym komuś zarzucała owczarkowe łby i zwisające fafle, tym bardziej w oparciu o "stereotyp wysokości"
". Lepiej? Powiedz, że lepiej, bo muszę wracać do pracy. Albo nic już nie mów i skończmy offtop.
Old 25-10-2012, 18:07   #4
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by fraxinia View Post
Moja wina, zamiast "ludzie" powinnam napisać "pewni ludzie, przypadkowo spotkani, którzy zamiast pomyśleć samodzielnie powtarzają slogany, którzy kończą czytanie postów Margo po pierwszym zdaniu, wcale nie Ci, których w tym poście cytuję, a już absolutnie nie osoba która napisała by po paru godzinach napisać ". Lepiej? Powiedz, że lepiej, bo muszę wracać do pracy. Albo nic już nie mów i skończmy offtop.
Moje zdanie zaczyna się od moim zdaniem dość istotnego - "WYDAJE MI SIĘ". Potem jest jeszcze słowo "może", moim zdaniem też dość istotne

Co oznacza - nie twierdzę, że tak jest. Nie wmawiam nikomu, że wysoki pies jest owczarkowy, ani nie piszę nigdzie o tym, że ja nie lubię wysokich "bo są owczarkowe".
Nie neguję teorii, że wzrost idzie od wilka, ani tego że wzrost idzie od owczarka, bo NIE WIEM jak jest. Dlatego jedyne co mogę pisać (i wydaje mi się, że tak właśnie robię), to przypuszczenia.

Szczerze mówiąc nie widzę żadnego związku, między tymi dwoma cytatami, które wyciągnęłaś

Nie rozumiem też, dlaczego tak osobiście (tak mi się wydaje) te teksty odbierasz...
Old 25-10-2012, 18:13   #5
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
To, że osobiście wolę mniejsze psy...
No, no, teraz dopiero wyzwałaś los ! Tylko patrzeć jak Cześ na 73 śmignie... Ale spoko, "jak się nie ma to co lubi, to się lubi co się ma"

I żeby potem nie było, że coś komuś insynuuję - też wolę mniejsze, a mam... średnią

A Kłapouchy na fotce - boski!

Last edited by Rona; 25-10-2012 at 18:16.
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 18:32   #6
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
No, no, teraz dopiero wyzwałaś los ! Tylko patrzeć jak Cześ na 73 śmignie... Ale spoko, "jak się nie ma to co lubi, to się lubi co się ma"

I żeby potem nie było, że coś komuś insynuuję - też wolę mniejsze, a mam... średnią

A Kłapouchy na fotce - boski!
Haha, może być nawet zielony w różowe kropki - to i tak jest TEN pies

Aczkolwiek "mniejsze" niekoniecznie oznacza "niższe" - chodziło mi raczej o całokształt, aczkolwiek nie ukrywam, że gdyby mi ktoś dał do wyboru psa 65cm i psa 75cm, to wybrałabym niższego
Ja po prostu lubię lekkie, atletyczne psy (Nitusia ), o tak to ujmę
Old 25-10-2012, 18:39   #7
Puchatek
Senior Member

Quote:
gdyby mi ktoś dał do wyboru psa 65cm i psa 75cm, to wybrałabym niższego Ja po prostu lubię lekkie, atletyczne psy
Niesamowicie ciekawe zdanie....Niższy=lekki=atletyczny....muszę to przemielić w moich trzech komórach....

/Ja bym wybrała z lepszej -wg. mnie- linii i większym prawdopodobieństwem lepszego charakteru, zdrowia/
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 18:58   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
Niesamowicie ciekawe zdanie....Niższy=lekki=atletyczny....muszę to przemielić w moich trzech komórach....

/Ja bym wybrała z lepszej -wg. mnie- linii i większym prawdopodobieństwem lepszego charakteru, zdrowia/
i chyba to byl by ten z 65
Old 25-10-2012, 19:58   #9
Puchatek
Senior Member

Makota, wiem, że wiesz, że wiem....... zdarza mi się rozumieć skróty myślowe
Ale fajnie to zabrzmiało. Szczególnie, że wszędzie zdarzają się psy niskie rachityczne, niskie przysadziste, wysokie lekkie, wysokie atletyczne.......
"Nie dogodzisz"?
NIE!

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
i chyba to byl by ten z 65
Czy to można już u nas w rasie nazwać regułą?
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 19:06   #10
fraxinia
Junior Member

fraxinia's Avatar

Makota, „patrz mnie na usta”:
napisałaś swoje luźne przemyślenia na temat zależności pomiędzy wielkością psa a innymi cechami. Ja się do tego odniosłam, pisząc że moim zdaniem takie zależności wprost nie występują.
I TYLE

Reszta mojej wypowiedzi była próbą obrony wysokich psów przed przypięciem im łatki owczarka.
OGÓLNIE!

Po raz 3 i ostatni piszę, nie miałam Ciebie na myśli.

Nie będę Ciebie cytować, bo sama piszesz, że nie rozumiesz swoich słów. Poddaje się, wyłączam subskrypcję. Idę pomyśleć nad lekkim i atletycznym.
Old 25-10-2012, 19:23   #11
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post

Muszę chyba wprowadzić u siebie dyscyplinę i zacząć 5-krotnie sprawdzać co napisałam, pod kątem każdej ewentualności jeśli chodzi o tok rozumowania odbiorcy i możliwości łapania za słówka

Myślę Puchatku, że doskonale wiesz co miałam na myśli i zdajesz sobie sprawę z tego, że nie postawiłabym wysokości psa nad jego budowę.

Ale cóż - tak źle i tak niedobrze. Piszę o całokształcie, to jest zarzut, że generalizuję. Piszę dla przykładu o JEDNEJ cesze (wysokość) to jest zarzut, że tylko wysokość mnie obchodzi
Nie dogodzisz
Old 25-10-2012, 18:58   #12
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

ja klapo ucha sedziowalam - szczeniak mial okolo 6-9 miesiecy - czeska hodowla.
ja tak czytam i nie rozumiem- kedy wy ostatnio widzielis cie owczarkow - nie sa one takie male i nigdy nie byli teras w rasie ( i od jakiegos czasu juz ) robi sie ... miniatiurizacia tak DOKLADNE - bo ONki sa ZA duze i z tego wychodzi duzo problemow - dla tego zaczyna sie hodowanie na mniejsze psy ( lzejsze tez) a na klubowach wystawach u sedziow z DE mocno dostaje psy ktore sa za duze
Old 25-10-2012, 19:53   #13
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
bo ONki sa ZA duze i z tego wychodzi duzo problemow -
Oj wychodzi ogrom problemow, nasz owczarek ma coraz wieksze klopoty ze schodzeniem po schodach, coraz czesciej lezy, testujemy teraz kolejne przeciwbolowe by go mniej bolaly te stawy(drogie jak piorun ale warto).
Zuziu jest duzym psem, teraz wydaje sie mniejszy, ale za czasow mlodosci podejrzewam ze mial na pewno 70 w klebie, byl bardzo potezny, wygladal jak niedzwiedz. Nie chcielismy tak duzego psa, wyszlo jak wyszlo i Zuzia bysmy nigdy nie zamienili jest niesamowity, ma genialny charakter. Jednak patrzenie na jego problemy z chodzeniem naprawde boli, fakt ze nie bardzo mozna pomoc tez jest meczacy, mam nadzieje ze wlasciciele wilczakow nie beda musieli sie zmagac z takimi problemami.
Old 25-10-2012, 20:01   #14
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
Oj wychodzi ogrom problemow, nasz owczarek ma coraz wieksze klopoty ze schodzeniem po schodach, coraz czesciej lezy, testujemy teraz kolejne przeciwbolowe by go mniej bolaly te stawy(drogie jak piorun ale warto).
Zuziu jest duzym psem, teraz wydaje sie mniejszy, ale za czasow mlodosci podejrzewam ze mial na pewno 70 w klebie, byl bardzo potezny, wygladal jak niedzwiedz. Nie chcielismy tak duzego psa, wyszlo jak wyszlo i Zuzia bysmy nigdy nie zamienili jest niesamowity, ma genialny charakter. Jednak patrzenie na jego problemy z chodzeniem naprawde boli, fakt ze nie bardzo mozna pomoc tez jest meczacy, mam nadzieje ze wlasciciele wilczakow nie beda musieli sie zmagac z takimi problemami.
Oj tak, ja też mam nadzieję, że właściciele wilczaków nigdy nie będą musieli borykać się z takimi problemami...

A wracając do wysokości populacji ONków... ja co prawda nigdy rasowego psa nie miałam, ale będąc dzieckiem miałam psa w typie owczarka niemieckiego i z tego co cała moja rodzina pamięta maly nie był - on też był gigantem jak i Wasz Zuzu i stawiam, że też miał coś koło 70cm...(ważył grubo ponad 50kg, a wcale nie był ociężałym klocem).
Szczerze mówiąc to nie wiem ile mają dzisiejsze ONki, bo rasowych praktycznie nie widuję, trudno więc mi powiedzieć, czy są mniejsze, czy większe niż kiedyś (?)
Old 25-10-2012, 20:13   #15
pawmagdul
Junior Member

pawmagdul's Avatar

Send a message via Skype™ to pawmagdul

matematyka, fizyka .... jeżeli zwiększymy proporcjonalnie psa o 10% to jego masa zwiększy się o 1/3 !!!! .,... żeby taki pies mógł zdrowo funkcjonować to musi mu się rozrosnąć masa mięśniowa a najlepiej żeby miał geny na odpowiednio grubsze kości + większa powierzchnię stawów .... jak nas uczyli w szkole taka łapa psa to wahadło fizyczne, a jego optymalna częstotliwość ruchów maleje wraz z masą bardziej niż proporcjonalnie .....

wniosek: najlepiej żeby wilczak był wielkości ratlerka .... lekkość, płynność i szybkość ruchów .... sztuka dla sztuki .... dlaczego ewolucja wilków nie poszła w tym kierunku ???? .... dlaczego pokonały prawa fizyki ???? .... fakty i mity ))
Old 25-10-2012, 20:17   #16
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
matematyka, fizyka .... jeżeli zwiększymy proporcjonalnie psa o 10% to jego masa zwiększy się o 1/3 !!!! .,... żeby taki pies mógł zdrowo funkcjonować to musi mu się rozrosnąć masa mięśniowa a najlepiej żeby miał geny na odpowiednio grubsze kości + większa powierzchnię stawów .... jak nas uczyli w szkole taka łapa psa to wahadło fizyczne, a jego optymalna częstotliwość ruchów maleje wraz z masą bardziej niż proporcjonalnie .....
No właśnie w tym rzecz, że zazwyczaj to w ten sposób nie działa (choć powinno) i bardzo trudno znaleźć b. wysokiego psa, który miałby te proporcje odpowiednio zachowane - chociaż z niecierpliwością czekam na to, czy Margo i Daiva znajdą jakieś przykłady
Old 25-10-2012, 20:20   #17
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

ja odpisalam juz na to
ale Pavel kedy pies z 70-73 cm jest mocnejszy i troche ciapowaty- to ok ale kedy takim jest pies z 66-68 cm to juz nie ma roznicy jego wielkosc, a widac to ze on nie jest typycznym i lekkim wilkem a wieciej psem
Old 25-10-2012, 20:39   #18
pawmagdul
Junior Member

pawmagdul's Avatar

Send a message via Skype™ to pawmagdul

Quote:
No właśnie w tym rzecz, że zazwyczaj to w ten sposób nie działa
co nie działa ???? matematyka czy fizyka ????
Old 25-10-2012, 23:18   #19
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
wniosek: najlepiej żeby wilczak był wielkości ratlerka .... lekkość, płynność i szybkość ruchów .... sztuka dla sztuki .... dlaczego ewolucja wilków nie poszła w tym kierunku ???? .... dlaczego pokonały prawa fizyki ???? .... fakty i mity ))
Popatrz na ruch wilka, a potem na ruch suki Grzesia, a teraz popatrz znów na ruch wilka i następnie na ruch suki Grzesia. Siedzę na koniu.
Old 25-10-2012, 23:25   #20
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by Huan View Post
Popatrz na ruch wilka, a potem na ruch suki Grzesia, a teraz popatrz znów na ruch wilka i następnie na ruch suki Grzesia. Siedzę na koniu.
Obawiam się, że dla niektórych sam fakt przebierania łapami jest wystarczający, żeby stwierdzić, że poruszają się podobnie...
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules