![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
No i dlatego internetowe teorie domorosłych "speców" powodują, że wszystko mi się skręca w środku na supeł
![]() Bo życie zaskakuje a pies to żywy organizm... Szkoda dziadunia...może przy utracie np jakości widzenia czuje się mniej pewnie przy hałasach? Takie gdybanie.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Ja też myślę, że to może chodzić o ogólny jego stan. Dziadunio wie, że już jest słabszy, niezbyt sprawny i wszelkie potencjalne niebezpieczeństwa (w tym także np. ze strony innych psów) robią na nim większe wrażenie niż dawniej. Z tym wzrokiem trafiłaś celnie - co prawda pies widzi, ale był długo leczony na oko (skutek urazu), miał także operację stawów, zatem mniejsza pewność siebie jest uzasadniona. Póki co jednak trzyma się pomimo wieku i ciężkiego dzieciństwa całkiem nieźle. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Jak zwykle pewne osoby nie rozumieją domorosłych " speców "
Ja nie mówię tutaj o przypadkach, kiedy pies jest stary, schorowany i niedowidzi. To samo można powiedzieć o człowieku, bo jeśli jego zmysł widzenia zostanie zaburzony to i zostaje zatracona pewna orientacja. Wtedy człowiek też wystraszy sie tego, na co wcześniej by nie zareagował. Nie mówię, ze należy wyjść z psem koło bloku i strzelać petardami to wtedy na pewno do tego przywyknie. Mówię o zmianie podejścia do psa i uczeniu go poprawnych zachowań. Np. prawidłowych zachowań na głośne, cienkie i nagłe odgłosy. To jest możliwe do osiągnięcia. Niestety wiekszosc z nas uczy psa złych zachowan poprzez swoją nieprawidłową postawę. Przykłady to polecam literaturę brytyjskich behawiorystów jak i ich programy pokazujące metody prawidłowego rozpoznawania języka psa i odpowiedniego dopasowywania do nich metod szkolenia. To jest jeden z wielu standardowych przypadków z jakim się oni spotykaja. Nie leczą tego bo to nie choroba, ale poprzez prawidłowe metody postępowania pokazują jak można zminimalizowac takie przypadki. Cieszy mnie fakt, że uświadomiłaś sobie, czym są dla psa fajerwerki, bo zawsze lepiej późno niż wcale, ale pozostałe 95 procent społeczeństwa tego nie wie. Więc nie pozostaje nam nic innego jak przystosować własnego psa do bezmyślności tej całej reszty. To własnie mozemy osiągnąć poprzez techniki pozytywnego szkolenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Byłbyś tak miły i rzucił odpowiednimi fragmentami?
P.s. wzorerm Marii, która podaje zawsze źródła
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 17-05-2009 at 10:34. Reason: ps |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Aaaaa no jeśli na TYCH żródłach naukowych się opieramy... to ja nie mam więcej pytań
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|