Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-05-2015, 10:34   #1
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Uwielbiam to zdjęcie w lesie! Piękne zdjęcie z pięknym psiakiem.
Swoją drogą zaskakuje mnie jedna rzecz - Ayra ma zupełnie inny typ włosa. Nie jest taka puchata. Ma gładki, przylegający , błyszczący włos. Ale jej siostra (Blanka) miała dokładnie taką samą sierść jak Brego. Jeden miot, a jednak duże różnice.

My zaczęliśmy nową szkółkę. Jestem zachwycona. Przedszkole to była pomyłka jeśli chodzi o szkolenie. Kontakt z psami ok, ale i to kulało, bo kobieta kazała spuszczać psy, zapalała papierosa i miała wolne. Eeee.... dużo by gadać, ale nie chcę tu siać defetyzmu.
Teraz mamy do czynienia z profesjonalizmem. Ayra super pracuje, a my się dużo uczymy. Poza tym wszystko zmierza w dobrym kierunku, jak sądzę.

Zaczęliście szkółkę?

Ja będę w Krakowie weekend, ale bez psa ;-(
Old 20-05-2015, 13:09   #2
rozusable
Junior Member

rozusable's Avatar

dziękuję

Quote:
Originally Posted by Ayra View Post
Ayra ma zupełnie inny typ włosa. Nie jest taka puchata. Ma gładki, przylegający , błyszczący włos. Ale jej siostra (Blanka) miała dokładnie taką samą sierść jak Brego. Jeden miot, a jednak duże różnice.
w krakowskiej grupie spacerowej jest 1,5m-ca starszy od Brego i Ayry pies, też po Bachusie, ale od siostry Bajki, on też ma krótki, przylegający włos, zupełnie inny niż Brego. Poza tym są identyczne (Figon oczywiście większy )

Quote:
Originally Posted by Ayra View Post
My zaczęliśmy nową szkółkę. Jestem zachwycona. Przedszkole to była pomyłka jeśli chodzi o szkolenie. Kontakt z psami ok, ale i to kulało, bo kobieta kazała spuszczać psy, zapalała papierosa i miała wolne. Eeee.... dużo by gadać, ale nie chcę tu siać defetyzmu.
Teraz mamy do czynienia z profesjonalizmem. Ayra super pracuje, a my się dużo uczymy. Poza tym wszystko zmierza w dobrym kierunku, jak sądzę.

Zaczęliście szkółkę?

Ja będę w Krakowie weekend, ale bez psa ;-(
Dlatego zrezygnowałam z przedszkola, jako że socjal mamy dobry, a więcej niż domowe szkolenie mamy na posłuszeństwie. Zaczęliśmy szkółkę, na razie mieliśmy 2x h indywidualny zajęć, i niecierpliwie czekamy na kolejne

Szkoda, że bez psa, ale jakbyśmy wybierali się gdzieś na spacer, to zapraszam
rozusable jest offline   Reply With Quote
Old 20-05-2015, 13:17   #3
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Quote:
Originally Posted by rozusable View Post
Dlatego zrezygnowałam z przedszkola, jako że socjal mamy dobry, a więcej niż domowe szkolenie mamy na posłuszeństwie. Zaczęliśmy szkółkę, na razie mieliśmy 2x h indywidualny zajęć, i niecierpliwie czekamy na kolejne
Super! Ja żałuję natomiast, że od razu nie wybrałam tej szkoły i nie chodziłam do niej do przedszkola. Chciałam trochę zaoszczędzic na czasie , bo aktualna szkoła jest jakieś 5 minut dalej i na kasie. Natomiast podstawowe komendy Ayra opanowała w przedszkolu i teraz możemy iść krok dalej. Zupełnie inaczej zachowuje się w tej grupie psów, które są wiekowo jej równe. Jest zrelaksowana i szczęśliwa. Tak szczęśliwa, że odwołanie jej podczas zabawy graniczy z niemożliwością.

Quote:
Originally Posted by rozusable View Post
Szkoda, że bez psa, ale jakbyśmy wybierali się gdzieś na spacer, to zapraszam
Niestety ja do pracy jadę, więc nie będzie kiedy pospacerować. Ale jak będziemy w okolicach , o których ostatnio ci pisałam to umówimy się u was lub gdzieś pomiędzy.
Old 21-05-2015, 12:17   #4
Faza
Junior Member

Faza's Avatar

Witam serdecznie. Wreszcie mogę pisać , bo narazie tylko mogłam Was "podlądać" Tu zdjęcia z ostatniego (narazie jedynego) spotkania naszego Kazana z Ayrą i Bajeczką

Faza jest offline   Reply With Quote
Old 21-05-2015, 12:19   #5
Faza
Junior Member

Faza's Avatar

Kazan to przyrodni brat Ayry , mają tego samego Tatę Bachusa. I chyba po Bachusie mają sierśc zamknięta, mniej puchatą.
Old 21-05-2015, 12:22   #6
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Faza

jak miło! Dzięki za zdjęcia! Oby to było pierwsze z wielu spotkań. Ja nie skończyłam jeszcze negatywu, więc jeśli zdjęcia w ogóle będą (dzieci skutecznie mnie blokowały) to za jakaś chwilę.

I jeszcze raz powtórzę - kawał chłopa z waszego Kazana!

Quote:
Kazan to przyrodni brat Ayry , mają tego samego Tatę Bachusa. I chyba po Bachusie mają sierśc zamknięta, mniej puchatą.
Tak. Zgadza się. Zatem wszystko po tatusiu.
Old 21-05-2015, 12:37   #7
Faza
Junior Member

Faza's Avatar

troszke ostatnio narzekałam na Kazana. Nie mogę go skutecznie oduczyc łapania za ręce. Ale wczoraj Kazan dostał kawał kości wołowej z uda i.... nie zostało nic. Dzieciak nie ma jeszcze 6 miesięcy a udało mu się zjeść cala kość wraz z kawałkami mięsa. Jakaż to siła w tym pysku.To jednak to łapanie za ręke to delikatne łapanie.
Cwiczymy pomalutku zabieranie mu różnych przysmaków, wczoraj biedak aż sie popłakał jak zabierałam mu kość. Piszczał jakbym go katowała , zaraz mu ja oddałam , nie mogłam patrzec na ta rozpacz.

Kazan jest duzy jak na swoje 6 miesiecy ale Ayra zachwyciła mnie i moja córke niesamowitym przywiązaniem do swojego ludzkiego stada. Jak ona ofiarnie was broniła i pilnowała. Super mała.Urocza jest.
Old 21-05-2015, 13:57   #8
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Quote:
Originally Posted by Faza View Post
troszke ostatnio narzekałam na Kazana. Nie mogę go skutecznie oduczyc łapania za ręce.
Oj, jeśli mam powiedzieć co sprawia, że czasem mam jej dośc to właśnie łapanie za ręce (i nogi i pupy dzieci ) Jest lepiej niż było i widać, ze nasza praca przynosi skutki, ale marzy mi się, by ten element wilczej natury wyrżnąć w pień. Dla mnie to jest irytujące, ale dla dzieci czasem to udręka. Bo Ayra chce się bawić, moja córka się chce bawić, ale zachęta do zabawy wyrażana podgryzaniem skutecznie studzi zapały ludzkiej strony. No i w sumie to jedyna metoda by pokazać psu, że zęby ma odstawić na bok.
Mam nadzieję, że wilczaki jednak z tego wyrastają..... Ale chętnie posłucham opinii starszych stażem.

Quote:
Kazan jest duzy jak na swoje 6 miesiecy ale Ayra zachwyciła mnie i moja córke niesamowitym przywiązaniem do swojego ludzkiego stada. Jak ona ofiarnie was broniła i pilnowała. Super mała.Urocza jest.
No tak, ona jest bardzo związana z rodziną. Wszędzie z nami jeździ, nawet ostatnio była na balecie w Teatrze Wielkim w Łodzi , choć bezpośrednio nie oglądała spektaklu. Natomiast jak widać było na spacerze, pomimo naszych usilnych starań, jej kontakty z psami są rzadsze, niż w przypadku Kazana, czy innych psiaków z forum. Stąd trudniej jej się wchodzi w grupę.

Last edited by Ayra; 21-05-2015 at 23:00.
Ayra jest offline   Reply With Quote
Old 22-05-2015, 16:13   #9
rozusable
Junior Member

rozusable's Avatar

Quote:
Witam serdecznie. Wreszcie mogę pisać , bo narazie tylko mogłam Was "podlądać"
hej a po jakiej suczce jest Twój Kazan? Jak po Akiko, to w Krakowie jest jego brat, Figon wybieracie się na wystawę do Krakowa?
rozusable jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules