![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
tam zaraz jak marzenie ![]() nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na jednym się raczej nie skończy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
No jeszcze kiedys wilczaka moze i chcialabym miec, nie chce byc zle zrozumiana, ze niby Uro mi obrzydzil wilczaki, wrecz przeciwnie, z Urem naprawde nam sie przyfarcilo. Tylko nikt mi nie da gwarancji ze kolejny wilczak tez taki bedzie. My wolimy psy, a do Ura bede musiala wziac suke wilczaka zeby mi sie nie pozarly, na pewno trzeba bedzie wysterylizowac bo ja w hodowanie sie nie bawie, do tego bede musiala jej wiele czasu poswiecac a swojego niunia nie odstawie. Dlatego ostatnio coraz czesciej myslimy o chodziaku albo pudlu duzym, jednak to mniej absorbujace niz wilczak, pierwszy super do szkolenia, drugi inteligentne licho z tego co sie dowiedzialam tez dobre do szkolenia. Jednak to dopiero za 3-4 lata jak nie wiecej.
![]() |
#3 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
To jest zbyt mloda, nieukształtowana rasa by przyjac typowe dla hodowli innych zwierząt kryteria oceny psa/suki hodowlanej, a tym samym tworzyc rankingi. Mowi sie, ze pies musi silnie przekazywac swoj typ i byc ta podatna na aktualne trendy strona. Suka ma dawac przebic sie ojcu, charakteryzowac sie klasyczna uroda, prawidlowa budowa i dobrym charakterem. W takiej konfiguracji mozliwe jest stale podążanie za moda i wypuszczanie zawsze takich psow jakie sa aktualnie trendy. Ale u nas to nie działa.
Z hodowlami jest tak-jedno krycie moze byc super (np przypadkowo), a nastepne zupelnie bezsensu. Trzeba patrzec na konkretny miot a nie przydomek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
O i takie postawienie sprawy jest przynajmniej bardzo rzeczowe - rozumiem zatem, iż nawet na czeskiej "macierzy" nie ma czołowych hodowli z przynajmniej jedną wzorową parką "multichampionów", nie mówiąc już nic o rodzimym podwórku (bo z tego właśnie by wynikało takie, a nie inne Twoje stanowisko, skoro każdy z miotów podlegał by bardziej rozregulowanej ruletce, a niżeli świadomemu doborowi, którego celem byłoby faktyczne ulepszenie rasy)?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
Seriously? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Dlatego właśnie wziąłem go w cudzysłów.
Co zaś się tyczy tych "szarych komórek", to wybacz, ale żaden wzorzec rasy Ci nie powie, która hodowla wiedzie prym, jeśli uprzednio nie zaznajomisz się przynajmniej z większością tych bardziej liczących się w kraju i na świecie... i w tym celu m.in. fora kynologiczne stanowią nieocenioną pomoc (wskazując kierunki i dając jakieś początkowe punkty zaczepienia) - być może te rzeczywiście stanowi pod tym względem wyjątek od reguły, bo jak rozumiem, to właśnie staracie się mi tutaj siermiężnie udowodnić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona
![]() Obyś się zatem nie przeliczył w swoim jakże przemyślanym wyborze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|