![]() |
![]() |
|
_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Zaczynam się gubić.... miało być o: ? i ! a nadal nie ma konkretnej odpowiedzi. Rozumiem, że na forum, zwłaszcza prywatnym można pisać co się chce, ale baza WD myślalem, że jest wiarygodna i poważna...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
czuły barbarzyńca
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
http://www.srdcervac.wbs.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Jednym z wątków, który się tu przejawia jest funkcjonowanie portalu WG, a szczególnie bazy danych wilczaków. Jest to jedyna tego typu baza, której utrata lub zawirowania wokół niej będą ogromną stratą dla całego środowiska. Baza stworzona została ogromnym wysiłkiem Margo, Przemka, a także wielu ludzi, którzy im pomagali i wreszcie wysiłkiem całego środowiska, które w tym czynnie uczestniczyło dokładając się swoimi informacjami (nie zawsze terminowo czy bez ociągania się).
Baza robiona z pasją i determinacją zaczęła się rozrastać wymagając coraz więcej pracy w jej przeróbki i aktualizacje, a także pilnowaniu nas wszystkich by na czas dosyłać potrzebne informacje. Prowadzenie jej "przy okazji" przestało być możliwe. Wszyscy przyzwyczailiśmy się do niej. Nie wyobrażamy sobie by mogło jej zabraknąć. Nie wierzę też, by mogła powstać inna baza, która byłaby w stanie ją zastąpić. Jak ważna jest ta baza pokazują emocję, które jej towarzyszą. Brak kontaktu z adminem, nie zaktualizowane dane, czy nie wyjaśnione znaczki przy psach lub hodowlach doprowadzają nas do białej gorączki. Niekwestionowanym faktem jest, że jest to baza prywatna mimo, iż każdy z nas ma w niej swój udział. I nie ma w tym nic złego. Powinniśmy się więc zastanowić jak wspomóc Margo by baza mogła dalej funkcjonować nie zwalając jej z nóg. Padła wcześniej propozycja jej demokratyzacji. Nie bardzo wiem co mogło by to znaczyć w tym przypadku, bo kojarzy mi się to trochę z nacjonalizacją. A to jest sytuacja kiedy nikt za nic nie odpowiada. Ja myślałbym raczej o komercjalizacji. Tzn zgody nas wszystkich by korzystanie z bazy było odpłatne, a środki wypracowane w ten sposób przeznaczone na utrzymanie niezbędnej obsługi bazy. Domyślam się, że ta propozycja nie będzie szczególnie popularna ale trzeba pamiętać, że z biegiem czasu ilość wilczaków spowoduje, że nikt nie podoła dalszemu jej utrzymywaniu. Dla porządku podaję, że ta propozycja nie była w żaden sposób konsultowana z Margo, |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Wikipedia też jest prywatna bazą fundacji Wikimedia, ale jej funkcjonowanie opiera się na skodyfikowanych regulaminach, a wszystkie decyzje budzące kontrowersje podejmowane są w drodze demokratycznego głosowania.
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Tak właśnie - ta baza, to wielka skarbnica i uważam, że nie można jej zatracić, bo "coś tam, coś tam". Mogę Margo lubić lub nie, i mam wywalone na to co sobie ktoś tam dalej "dogaduje" ........, ale jako hodowca się wypowiem tak: mam gdzieś "kto" i "co", "po co" i "na co" - nie potrzebuję oskarżać nikogo, choćby z "szacunku" dla tej pracy - Ważne aby przywrócić tą bazę do stanu jaki znamy i który wielu z nas pozwalał analizować wiele kojarzonych par itd. Dlatego do postulatu o zniesienie znaczków, dołączam postulat o przywrócenie listy reproduktorów na WD. Widzę jednak, że z dodawaniem wyników wystaw sobie nie radzimy i wychodzi z tego wielkie "G" - dlatego chcąc mieć jakiś tam wkład w pomoc odbudowy dla samych nas tego co działało fajnie i co lubiliśmy śledzić, mogę zaoferować (choć tego czasu mam coraz mniej, ale jak trzeba będę to robiła choćby przed pracą) się jako "łącznik" ( sorrki sama lepiej nie potrafię tego wymyślić, więc do rzeczy: jeżeli chcecie, to można do mnie wysyłać wyniki wystaw, a ja je scalę i będę dodawała jako jedna osoba. - myślę, że to taki mały "kroczek" do przodu będzie. - no chyba, że się ktoś już zaoferował, a przeoczyłam.... Last edited by GRABA; 14-03-2012 at 18:09. Reason: SKLEROZA |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Graba - mysle, ze to cenna inicjatywa, jak również szansa na to, zeby sie nie robil smietnik w niewielkiej chociaż czesci bazy. Nie znam sie na tym zupelnie, ale mysle sobie, ze pomysly o wolontariacie albo ewentualnej komercjalizacji nie sa złe. Można by je przemyśleć, a może znależć inne rozwiązania?
Baza WD jest rzeczywiście skarbnicą wiedzy, na pewno dla takich szaraków-wlaścicieli, jak ja, jak i dla hodowców. I szkoda by było, aby przepadła, albo się zdewaluowała... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Demoktatyzacja WD też moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem. Może to jest dobre na Wikipedii /której wiarygodności nie podnoszę/, ale wśród wilczakowców się nie uda....
Poza tym, niefortunnie kojarzy z "dobrem wspólnym". Wspólnym czyli wszystkich. Wszystkich czyli nikogo. Nikogo do ponoszenia odpowiedzialności. Bardzo mi się podoba pomysł z komercjalizacją. Obecnie żądamy, wściekamy się i szukamy winnych. Mamy pretensje do osób, które do tej pory odwalały kawał roboty, które reagowały na każdy gwizdek i alarm. Ale nikt nie staje się młodszy, a wilczaków przybywa więc, zapłaćmy za tę ciężką pracę. Wtedy, jeśli coś nawali, będziemy mogli z czystym sumieniem wymagać. I wtedy będzie też wiadomo kto personalnie odpowiada za błędy. Ale chyba, by baza była na abonament, dotyczyło by to wszystkich dziesięciu państw "członkowskich"....Nie będę dociekać /bo to nie moja sprawa/ kto jest właścicielem forum, czy jest ich kilku -po jednym na kraj, czy nie, ale byłoby fajnie, gdyby "władza" to przeanalizowała. Myślę, że przy tej ilości uczestników forum starczyło by pieniędzy nie tylko na dobrych informatyków /do forum i do bazy/, ale na kolejne usprawnianie, "uatrakcyjnianie" forum /nie wiem, nie bardzo się znam na sprawach komputerowych/. A taki opłacony miesięczny/kwartalny/roczny abonament, to uczciwa zagrywka i dla malkontentów i dla "obcych"......... ... Sorry za ew. błędy dot. wiedzy o działaniu forum i spraw informatycznych... Last edited by Puchatek; 14-03-2012 at 23:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
ja abonament chetnie zaplace
![]() jedyny znany mi serwis na podobnym poziomie (working-dog.eu) jest platny i to nie malo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
mentalność przeciętnego internauty jest taka, że uważa że wszystko w internecie jest darmowe .... wprowadzenie opłat gwałtownie ograniczy liczbę użytkowników, a więc powszechna dostępność zgromadzonej tutaj wiedzy ..... chyba nie o to chodzi ? .... to juz reklamy są lepsze ....
najlepszą "zapłatą" dla woluntariuszy jest satysfakcja, a żeby ja osiągnąć to musi być klarowny system nagradzania .....
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() I zobacz, ze to nadal dziala... ![]() W zasadzie wszyscy hodowcy maja w podpisach banery swoich hodowli. Od nich zalezy jak czesto banery te wyswietlaja sie na forum.... ![]() ![]() Lenin wiecznie zywy.
![]() |
![]() |
#12 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Jako osoba stojąca z boku (nie będąca za żadną opcją i nie hodująca) powiem tylko tyle ta strona jest stroną prywatną i jak się cos komu nie podoba droga wolna, może się udzielać na innych podobnych stronach co nie zmienia faktu iż pojawianie się na tego typu stronach nieprawdziwych informacji nie powinno mieć miejsca. Co do ! i ?, rozumiem cel stawiania tego typu znaczków i gdyby takowy pojawił się przy moim psie pierwsze co bym zrobił to nie najeżdżał na Margo tylko dzwonił do mojego hodowcy w celu wyjaśnienia czy to była pomyłka czy też mój hodowca sprzedał mi kundelka.
Tego typu sytuacje zapewne nie miałyby miejsca gdybyśmy mieli uczciwych hodowców niestety jak widać nie mamy. To pisałem ja Witek
![]() |
|
|