Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Réponse

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 04/01/2012, 22h21   #1
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Envoyer un message via Skype™ à jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta
Par défaut

Citation:
Envoyé par Gaga Voir le message
Dla mnie to barbarzyństwo i kompletny brak szacunku do własnego zwierzęcia oraz brak umiejętności przeprowadzenia czegoś inaczej
byc moze. ciekawe czy daloby sie wyszkolic Lalke bez OE. do codziennych spacerow. nie dowiemy sie juz, choc znana warszawska tzw. szkolka pozytywna nie miala nic do zaproponowania poza linka, ktora u tego psa jest kara sama w sobie. ciagla, niesprawiedliwa i niemozliwa do unikniecia-nie fair dla psa!!!
Vieux 04/01/2012, 22h41   #2
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Par défaut

Ale nie mylmy pojęć. Moja awersja do kolców, OE nie jest tożsama z tym co reprezentują tzw pozytywne szkółki (NB bardzo trafne określenie, bo szkoły to to nie są) Nie jestem zwolenniczką ciumkania nad pieskiem w takim stylu:

Masz do czynienia z końmi, zawodowo i wiesz doskonale, że na pewnym poziomie ambicji wprowadza się konkretne metody i nie bez powodu nie są one jakoś specjalnie publicznie pokazywane. Wolność człowieka to cholernie skomplikowana sprawa-bo musi wybierać (podobno może, ale jednak musi) - co wybierze-to tylko jego decyzja.
Jedni psa (czy konia) mają aby coś komuś (lub sobie) pokazać, udowodnić, zabłysnąć, być "pierwszym", inni mają dlatego, że cenią sobie obcowanie ze zwierzęciem. W obu przypadkach pies cos MUSI-przede wszystkim poruszać się w wyznaczonych granicach, sprostać pewnym wymaganiom, ale to my decydujemy o tych wymaganiach i metodach, jakimi osiągamy cel.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Réponse avec citation
Vieux 04/01/2012, 23h44   #3
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par jefta Voir le message
byc moze. ciekawe czy daloby sie wyszkolic Lalke bez OE. do codziennych spacerow. nie dowiemy sie juz, choc znana warszawska tzw. szkolka pozytywna nie miala nic do zaproponowania poza linka, ktora u tego psa jest kara sama w sobie. ciagla, niesprawiedliwa i niemozliwa do unikniecia-nie fair dla psa!!!
a mogę prosić szerzej, bo nie rozumiem argumentu ?
Wonderfull Wolf ES jest offline   Réponse avec citation
Vieux 05/01/2012, 00h46   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Par défaut

Citation:
Envoyé par Wonderfull Wolf ES Voir le message
a mogę prosić szerzej, bo nie rozumiem argumentu ?
mozna, Lalka to wrazliwy maly beagle. majac doczepiona linke porusza sie sunac malymi kroczkami, na szeroko rozstawionych nogach z ogonem w dol. jeszcze nie zrobila nic zlego, a juz spowodowano jej ogromny dyskomfort. zostala ukarana za to ze goni sarny zanim jeszcze wyszlismy z domu

jednoczesnie wie co to znaczy `waruj`. wie ze jesli slyszac `waruj` ugnie wszystkie nogi to zostanie solidnie wynagrodzona. komenda jest przecwiczona wystarczajaco by pies wiedzial jak ma sie zachowac by dostac nagrode niezaleznie o tego czy stoi czy biegnie, czy jest przodem czy tylem czy jest pobudzona czy spokojna, nie musi widziec nagrody by wiedziec ze ja dostanie.
W momencie kiedy zrywa sie za tropem i nie wykonuje komendy `waruj` nie popelnia omylkowego bledu tylko celowo i swiadomie rezygnuje z jednej nagrody (zarcie, akceptacja) na rzecz drugiej (zaspokojenie instynktu). Krotki impuls elektryczny* w momencie podjecia zlej decyzji i natychmiastowa duuuuzzza nagroda po poprawieniu sie jest dla psa sygnalem jasnym i sprawiedliwym. Wie jak zasluzyc za nagrode, wie jak uniknac korekty. Jest fair dla psa i zapewnia mu bezpieczenstwo.

*sile impulsu kazdorazowo sprawdza sie na sobie podczas ustawiania obrozy przed zalozeniem poniewaz sila impulsu musi byc bardzo precyzyjnie dobrana. wiele osob, ktore nigdy takiej obrozy nawet na zdjeciu nie widzialy uzywa argumentu `sobie lepiej zaloz i siebie pokop tym pradem` `a co by bylo gdybys to ty byl razony pradem?` wyjasniam wiec ze czlowiek dostaje nieporownywalnie wiecej impulsow niz pies nie jest to ani straszne ani bolesne, ale mocno nieprzyjemne nawet na najnizszej mocy (1 to cos jak naelektryzowany sweter, 3 (6) jak kopnie karoseria samochodu itd. do 10 (lub 20)
Vieux 05/01/2012, 06h13   #5
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Par défaut

Samozwańcze pseudopozytywne pseudoszkółki pseudopozytywistów zrobiły pozytywnym szkoleniowcom mniej więcej tyle samo szkody (w opinii o metodzie generalnie) ile swego czasu pseudotrenerzy-pseudoszkoleniowcy-treserzy podejściem "szkolenie tylko za mordę do ziemi i kopem, bo jak nie to cię pies zagryzie" trenerom klasycznym.

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni

Dernière modification par Bajka ; 05/01/2012 à 08h49
Bajka jest offline   Réponse avec citation
Vieux 05/01/2012, 13h27   #6
Elentia
Junior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par Bajka Voir le message
Samozwańcze pseudopozytywne pseudoszkółki pseudopozytywistów zrobiły pozytywnym szkoleniowcom mniej więcej tyle samo szkody (w opinii o metodzie generalnie) ile swego czasu pseudotrenerzy-pseudoszkoleniowcy-treserzy podejściem "szkolenie tylko za mordę do ziemi i kopem, bo jak nie to cię pies zagryzie" trenerom klasycznym.
dokładając do tego niefortunne tłumaczenie z angielskiego na polski. Mam an myśli słowo "positive" reinforcement, które raczej powinno być przetłumaczone na dodatnie, nie kojarzyło by się wtedy z ciumkaniem nad psem
Elentia jest offline   Réponse avec citation
Vieux 05/01/2012, 14h22   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Par défaut

Słowo ciumkanie ja osobiscie wzielam raczej z obserwacji reala. U mnie oznacza bezsilne machanie nagroda nad wyłaczonym psem

co sama robie-i za to nalezy mi sie korekta

Dernière modification par jefta ; 05/01/2012 à 15h17
jefta jest offline   Réponse avec citation
Vieux 05/01/2012, 19h35   #8
spadzista
the Bright Side of Wild

Envoyer un message via Skype™ à spadzista
Par défaut szelki

nie czytałam wszystkiego ale jest taka osoba która szyje szelki dla profesjonalistów za CAŁE 70-80zł na wymiar http://www.forum.stake-out.org/viewt...ghlight=szelki bardzo fajna w kontakcie - na razie nie mamy kasy ale jak będę kupować to u niej włąśnie.
szelki do lansu też mi się marzą ale mam bardzo konkretne oczekiwania i nie ma takich na rynku - wiec muszę sama wykombinować :-)
jak by ktoś był zainteresowany albo znał takie szelki to się kontaktujcie - moje szelki będą do miasta i na lekki trekking czy pulkę - nie typowo zaprzęgowe - bo te do chodzenia przy nodze się nie nadają.
akriter chodzi ładnie przy nodze ale jest łasy na żywe aporty z kokardka na głowie, których czasem nie zauważę i wtedy robi wyskok, albo zwierz inny na niego krzywo się spojrzy czy coś - i ja się strasznie boję że któregoś dnia karabinek smyczy po prostu strzeli ... a jak mamy ochotę troszkę pobiegać to odrazu trzeba zmieniać szelki ... eh... dlatego wykoncypowałam sobie solidne szelki oczywiście z odblaskami zapinane z przodu - i tam przypięta smycz - w momencie wyskoku do przodu - psa obraca do tego z kolejnym zapięciem na karku - czyli zapinamy smycz z przodu i drugim oczkiem na karku - to tez nam tworzy uchwyt na wypadek i tak możemy z psem pobiegać, do tego boczne zaczepy do pulki .. jak zrobię to wkleję fotkę. Na razie myślę, oczywiście bez żadnych plastikowych łamliwych klamerek i z odblaskami
spadzista jest offline   Réponse avec citation
Vieux 05/01/2012, 21h09   #9
anula
czuły barbarzyńca

Par défaut

Citation:
Envoyé par jefta Voir le message
Słowo ciumkanie ja osobiscie wzielam raczej z obserwacji reala. U mnie oznacza bezsilne machanie nagroda nad wyłaczonym psem

co sama robie-i za to nalezy mi sie korekta
Niestety tez tak miewam, wstydze sie
troche
anula jest offline   Réponse avec citation
Réponse

Règles de messages