![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Dobrze, że ktoś fachowy poruszył ten temat.
Rybko, napisałaś o tym najgorszym rodzaju nowotworu śledziony. Przy mięsaku rokowania są faktycznie bardzo niepomyślne. A co z innymi nowotworami (najczęstszy to chyba chłoniak o różnych stopniach złośliwości), które również wyłażą w/na śledzionie? W przypadku mojego psa nie było żadnego guza. Wyniki badań krwi nie odbiegały od normy. Przy bad usg wyszła powiększona śledziona, w trakcie operacji i jej usuwania (dwa dni później) okazała się 3x powiększona, cud, że nie pękła. Guza nie było żadnego, fragmenty które trafiły do histopatologii (lab w Berlinie - wyniki są w ciągu trzech dni, w Wawie czeka się ok dwóch tyg) w pierwszym podejściu nie były jednoznaczne, dopiero dodatkowe badanie (oznaczanie jakiś markerów) wykazały chłoniaka t-komórkowego. Bez śledziony można żyć, Rybka pewnie napisze fachowo jaką pełni funkcję bo ja tylko 5 przez 10 pamiętam w wykładu weta. Wiem, że podobną do wątroby i to ona przejmuje funkcje śledziony po usunięciu. Pies bez śledziony nie może być do końca życia szczepiony. Pierwsze objawy były tak błahe, że tylko dzięki temu, że mam bardzo dociekliwych wetów, którzy potraktowali mnie poważnie udało się wykryć przyczynę na tyle wcześnie, że śledziona nie pękła i ogólny stan psiaka nie zdążył się mocno pogorszyć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
Nowotwory dotykające śledziony mogą być pierwotne (wywodzące się z niej- czyli stricte śledziona jest objęta procesem nowotworowym, a przerzuty może dać do innych narządów) lub wtórne (czyli te, które "przywędrowały" do śledziony ale ich ognisko znajduje się gdzieś indziej). W przypadku tych pierwotnych najczęstszym (60-70%) jest naczyniakorak, o którym napisałam w pierwszym poście. Resztę stanowią nowotwory wywodzące się z innych komórek śledziony- z tkanki łącznej lub siateczkowatej. Nowotwory wtórne, które dotykają śledziony mogą być przeróżne. Jednym z nich jest chłoniak- czyi nowotwór wywodzący się z węzłów chłonnych, szpiku kostnego, narządów produkujących limfocyty- faktycznie dość częsty. Polega na niekontrolowanym rozplemie limfocytów (często zmienionych). Natomiast powiększenie śledziony, o którym piszesz to nie choroba tyko OBJAW. Objaw wspólny dla ogromnej liczby chorób. W przypadku Twojego psa udało się badaniem wycinka ustalić, że przyczyną był chłoniak, ale tych przyczyn jest dużo, dużo więcej (dlatego warto robić takie badanie- żeby móc określić przyczynę, a w związku z tym ustalić rokowanie i dalsze postępowanie). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|