Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-12-2011, 14:47   #1
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

Z tym, że wg mojej wiedzy, u ludzi określa się tylko prawdopodobieństwo zachorowania. Tj szacuje się czy człowiek na dany nowotwór (lub z grupy) zachoruje. Z tym, że to tylko statystyka.
dorotka_z jest offline   Reply With Quote
Old 16-12-2011, 15:02   #2
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by dorotka_z View Post
Z tym, że wg mojej wiedzy, u ludzi określa się tylko prawdopodobieństwo zachorowania. Tj szacuje się czy człowiek na dany nowotwór (lub z grupy) zachoruje. Z tym, że to tylko statystyka.
Tak, ale w zależności od uszkodzenia danego genu to prawdopodobieństwo może być bardzo duże lub bardzo małe. Ja mając uszkodzony gen BRCA1 mam blisko 90 procentowe prawdopodobieństw zachorowania. Uważam, że jest to na tyle duży procent, że warto jednak pilnować się podwójnie i nie używać niektórych leków- szczególnie hormonalnych.

No ale ja jestem silnie obciążona wywiadem rodzinnym. Więc i bez oznaczenia uszkodzenia genu można by było wnioskować, że coś może być nie tak. Więc tak samo można by robić u psów. Tylko tu znów się kłania uczciwość hodowców i trafność rozpoznania choroby.

Last edited by Witek; 16-12-2011 at 15:05.
Witek jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules