Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2011, 23:46   #11
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Gaga, wlasnie o to pytalam IPOski slad to z zadna rasa nie jest zwiazany, na `owczarku` jest dokladnie taki sam temat, tyle ze tam jest dyskusja P. Mrzewinskiej z zawonikami IPO wiec jest co poczytac.
Podejście Zofii znam, czytałam. W sumie warto się zastanowić kto wpadł na pomysł takich śladów.

Quote:
zarcie wkladam jesli:
-chce zwolnic psa przed trudnoscia-trudnym zakretem, przedmiotem zeby nie przelecial i sie nie wracal.
Dlaczego przelatuje? Jeśli idzie śladem, pracuje nosem to nie ma opcji aby przelecieć zakręt, a nawet jesli to go kosi i podąża dalej. Po co wraca? Pies idący z prawdziwym drivem po śladzie nie gubi ścieżki i ma wywalone na żarcie, jest przestawiony na inne tory. Żarcie jako takie ogólnie jest słabym motywatorem, wobec zapachu-wysiada.

Quote:
chocby zdechly ptak metr od sciezki-wtedy ukladam zarcie w kazda stope
-chce nagrodzic za pokonanie trudnosci-zmiane podloza, zakret, trudne podejcie z wiatrem itd.
Nagrodzić?? Nie rozumiem...pies wyłazi ze skóry aby pójść i zrobić ślad, zrobi go na śniegu, piachu, igliwiu, trawie....idzie i go gna...nie umiem znaleźć wyjaśnienia dla nagradzania za trudne podłoże...Chyba że sobie nie raqdzi więc podtykamy pod nos jedzenie, pytanie tylko za jakim zapachem podąża pies i jak silna jest jego motywacja do węszenia oraz umiejętności?
Co do martwego ptaka- pomijamy oczywiście regulamin IPO, mówimy o praktycznym zrobieniu śladu: jeśli pies niuchnie martwego ptaka, po czym wraca na ścieżkę-to ja poproszę takie martwe ptactwo co metr, bo to znaczy, że zauważył (nie byłby wilczakiem, gdyby nie zauważył), poza tym-stwierdził, że jest i porzucił bo coś innego jest ważniejsze.
Nie umiem teraz znaleźć filmiku z FB, wilczak idzie jak Dyzio marzyciel- pozornie...tu siknie, tam przystanie....i bezbłędnie dociera do celu. Widać jak łapie górny wiatr, jak pracuje, samodzielnie i skutecznie.Dla mnie bomba!
Tyle, że szalenie mało widowiskowe dla ludzi. Nie rozumiem, ale szanuję inności.

p.s. absolutnie nie chce stawiać jednego stylu nad drugim-to tylko osobiste preferencje. Ty wybierasz jeden styl-ja drugi i gra Mnie fascynuje samodzielność psa na śladzie, to, że człowiek ma tam tylko nie przeszkadzać.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 06-12-2011 at 00:02.
Gaga jest offline   Reply With Quote

Posting Rules