![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Proponuje wstrzymac sie jakis czas z decyzja. Spotkac sie z wlascicielami wilczaków poobserwowac zachowania. Nie podejmowac decyzji tylko na podstawie przeczytanych postów i informacji internetowych. Trzeba sie liczyc z mozliwoscia wystapienia w fazie dorastania leków, fobii, agresji. Szkolenie wilczaków tez nie jest proste.
Nie potrafie doradzic jaka rasa bedzie dla Ciebie odpowiednia. Wiele zalezy od predyspozycji psycho-fizycznych wlasciciela, od warunkow terenu. W mojej okolicy zaczynam wprowadzac do strozowania owczarki srodkowo azjatyckie ale od wlasciciela wymagana jest dyscyplina i konsekwencja w postepowaniu. Ekstremalnym rozwiazaniem w kwestii strózowania jest wybór owczarka kaukaskiego. /Przepraszam cos mi sie porobilo z klawiatura/
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() jeżeli wilczak wydostanie się poza ogrodzenie, to "zapoluje" na napotkane zwierzątko, z tego co wiem owczarek kaukaski nie tylko swój ogród traktuje jako swoje terytorium, ale także wszystko co jest w zasięgu jego wzroku. Dodatkowo często u kaukazów jest spotykana reakcja na ostry ruch ręki (w sensie atak). Tak więc, gdy kaukaz wydostanie się poza ogrodzenie, to potrafi sterroryzować pół wsi - tu wypowiedź oparta na realnej historyjce dawnej hodowczyni. Jeżeli już mamy przyczepić się stróża, to proponuję podhalana, ten usiedzi na tyłku tam, gdzie ma pilnować bez zamykania - starczy ogrodzenie *z tego co wiem.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|