Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Thread Tools Display Modes
Old 12-03-2011, 12:37   #9
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
No ja nie mogłam sobie nazwy przypomnieć, ale sądzę, że chodzi o Eurican Puppi...... (naprawdę dobrze nazwy nie pamiętam), taką szczepionką szczepiłam jednego szczeniaczka w wymaganym czasie dla wykonania pierwszego szczepienia na wściekliznę - nic zupełnie jej nie było, normalny szczeniak

Graba- jak puppy to najpewniej Nobivac Puppy lub Biocan Puppy.
I nie mogło tam być komponentu wścieklizny. Szczepionki Puppy uodparniają na nosówkę i parwo. Jest to "najdelikatniejsza" szczepionka i można ją zastosować jak szczeniak ma 6 tygodni.

Na wściekliznę szczepimy pieska, który skończy 3 miesiące. A ustawa mówi że każdy pies, który skończy 4 miesiące musi być już po szczepieniu.
To, czy zaszczepimy szczeniaka na choroby zakaźne to nasza sprawa ale wścieklizna jest obowiązkowa.
Jedyną dopuszczalną w Polsce szczepionką tylko przeciwko wściekliźnie jest Rabisin. A szczepionki skojarzone to najczęściej: Eurican, Hexadog, Vanguard. To najpopularniejsze kombajny i zawierają komponent R czyli rabies (wściekliznę).

Posting Rules