Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 27-02-2011, 08:50   #11
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mistrali View Post
Miałam w planach skomentować wypowiedzi jednej osoby na tym wątku ale...chyba nie warto
Tak. Nie warto.
Quote:
Originally Posted by Mistrali View Post
Zadam tylko pytanie ( nie pytanie retoryczne ) bo chcę wiedzieć czy się nie mylę.
KOLOR : ''Zółto-szary do srebrzysto-szarego''
Podejrzewam że chodzi w tym zdaniu o to że wilczak ma na swoim futrze mieć ''paletę barw'' właśnie od do
Nie jestem hodowcą, ani twórcą, ani nawet tłumaczem wzorca, ale powiem: masz rację. Wilczak powinien przypominać wilka karpackiego, który jest 'wielokolorowy', w gustownych odcieniach ziemi. Dzięki temu sierść wilka/wilczka harmonizuje z barwą środowiska w którym ten akurat się znajduje. Kolor tła optycznie zlewa się z najbardziej podobnym odcieniem sierści wilka/wilczaka i stąd zwierzę wydaje się "zamaskowane" (patrz wątek o barwach maskujących wilczaków). Wilk "jednoodcieniowy" miałby znacznie mniejsze szanse przeżycia w naturze.

Ale wiadomo, że nie o kolor wilczaka tu chodzi, tylko o zadymianie. Ciągnięcie tego tematu, przypomina dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą

Last edited by Rona; 27-02-2011 at 12:21. Reason: literówki
Rona jest offline   Reply With Quote

Posting Rules