Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 27-02-2011, 02:29   #11
Mistrali
Junior Member

Mistrali's Avatar

Miałam w planach skomentować wypowiedzi jednej osoby na tym wątku ale...chyba nie warto
Zadam tylko pytanie ( nie pytanie retoryczne ) bo chcę wiedzieć czy się nie mylę.
KOLOR : ''Zółto-szary do srebrzysto-szarego''
Podejrzewam że chodzi w tym zdaniu o to że wilczak ma na swoim futrze mieć ''paletę barw'' właśnie od do Czyli mogą być miejsca gdzie futro ma więcej futerka ryżego, żółtego itd. i miejsca gdzie jest tylko szary lub srebrny. Przykład : na grzbiecie ma kolor szaro-rudo-brązowy a na bokach srebrno szary. Czy dobrze myślę ? Wówczas zdanie ''Kolor Zółto-szary do srebrzysto-szarego'' odnosi się do tego iż prawidłowo powinna wystąpić mieszanka tych barw. Wilczak ''tylko'' ryży bez szarego albo wilczak ''tylko'' szary bez ryżego nie jest dyskwalifikowany ( zresztą suka o której była mowa na początku wątku że jest zbyt brązowa nie została bynajmniej zdyskwalifikowana ) tylko obniża mu się ocenę ( a to nie to samo ). Chciałabym zauważyć że u husky, u których dopuszczalne jest niemal każde umaszczenie też można mieć obniżoną ocenę za kolor. Na wystawie we Wrocławiu Tamlin miał w opisie ''doskonały pigment''. Znaczy że pies, który tak jak Tamlin jest umaszczenia czarno-białego może mieć np. wyblakły czarny. Będzie to dalej kolor dopuszczalny ( no bo przecież czarny ). Jak się domyślam gdyby taka sytuacja się zdarzyła to też winni byliby sędziowie i twórcy wzorca ????

Last edited by Mistrali; 27-02-2011 at 02:39.
Mistrali jest offline   Reply With Quote

Posting Rules