Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-04-2009, 14:06   #1
Fori
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Dosłownie CHWILĘ potem rozlega się za nami ostre "UWAGA!" Okazało się, że tą częścią kładki, na którą zeszliśmy, żeby ustąpić paniusi, jedzie facet na rowerze. Jeszcze nie zdążyliśmy zejść z powrotem na tamtą stronę, a on specjalnie tak pokierował rowerem, żeby ten zatrzymał się na... Łowcy.

Mieliśmy podobną sytuację w Lasku Wolskim tyle że facet postanowił zatrzymać się z piskiem opon na moich plecach. Reakcja Forasa była natychmiastowa i zaszarżował na koło roweru tkwiące pomiędzy moimi kolanami.

Niestety mam wrażenie, że nasza wrażliwość na innego człowieka, na jego strach przed naszym psem zamiast łagodzić emocje wyzwala z tych ludzi falę niechęci i odreagowują na nas swoją złość na psy bez smyczy i kagańca których właścicieli charakteryzuje lekceważenie wszystkich i/lub moda kapturkowa i/lub całkowity "abs" co sprawia, że strach się do nich odezwać. Więc na kim mają się wyżyć ci nadwrażliwi albo lękliwi?
Fori jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2009, 14:16   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Fori View Post
Niestety mam wrażenie, że nasza wrażliwość na innego człowieka, na jego strach przed naszym psem zamiast łagodzić emocje wyzwala z tych ludzi falę niechęci i odreagowują na nas swoją złość na psy bez smyczy i kagańca których właścicieli charakteryzuje lekceważenie wszystkich i/lub moda kapturkowa i/lub całkowity "abs" co sprawia, że strach się do nich odezwać. Więc na kim mają się wyżyć ci nadwrażliwi albo lękliwi?
Dokładnie; podejrzewam, że gdybym była "łysym panem bez karczycha", a Łowca jeszcze większy i bez smyczy, zachowanie typka byłoby zupełnie inne...
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2009, 14:17   #3
zubrzyca
Junior Member

zubrzyca's Avatar

Niestety, przykre sytuacje w stosunku do psów dotyczą wszystkich właścicieli czworonogów.
Nie mam wilczaka, ale średniej wielkości, łagodną sunię. Jakis czas temu oczekiwałam na znajomą na chodniku, sunia grzecznie siedziała, ale to przeszkadzało pewnemu panu, który jechał z wóżkiem z dzieckiem i bezczelnie przejechał suni po ogonie, jeszcze dogadując, że mam pilnować psa. Wówczas spokojnie odpowiedziałąm, lecz od tamtej pory dokładnie sprawdzam co się dzieje z moim psem wśród ludzi i jak komuś cos nie odpowiada, to obrywa, nie mam juz skrupułów, wystarczy mi sam zamiar np. nadepnięcia psa.
Ale niestety, nie zaradzimy
Pozdrawiam!
zubrzyca jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2009, 15:04   #4
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

My mamy najgorsze doświadczenia ze starszymi paniami z małymi pieskami, których sporo w naszej dzielnicy Osoby te najczęściej nie mają pojęcia o psiej psychice, ich psy zawsze chodzą na lince, są wystraszone i maksymalnie znerwicowane! Na widok każdego większego psa, nawet przyjaznego szczeniaka, panie zaczynają krzyczeć, brać pieski na ręce, a biedne stworzenia ujadają i rzucają się z furią na psa, który nie rozumie co się dzieje i zaczyna wysyłać sygnały uspakajające - kładzie się i robi "foczkę" merdając przy tym przyjaźnie. To jeszcze bardziej rozjusza właścicielki, które krzyczą: "O, widzi pani? przyczaja się, zaraz zaatakuje!"

Pańcie w niedzielę zabierają swoje pociechy na Błonia i dostają spazmów, kiedy do ich psa podbiegnie jakiś bez linki: "Niech pani weźmie tego wilkołaka, nie ręczę za moją sukę, zaraz zagryzie tego potwora" albo "Psa nie powinno się nigdy spuszczać ze smyczy, nie wie pani o tym? Nawet w gazetach o tym pisali, co za ludzie - kupują sobie wielkiego psa i nawet nie poczytają !"

Nauczyliśmy się wzruszać ramionami na kretyńskie uwagi, co jeszcze bardziej wkurza znerwicowane pańcie.

Ale zdarzają się właściciele, którzy mają do dużych psów większe zaufanie :

Rona jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules