Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 10-31-2008, 11:20 AM   #1
Joanna
Tmave Zlo

L'avatar di Joanna

ubicazione: Kopana k/W-wy
Invia un messaggio tremite Skype a Joanna
predefinito

Wpadka wpadką. Zdarzają się. Zarówno wpadki jak i "wpadki". Zastanawiam się tylko dlaczego dlaczego ludzie są naiwni, i godzą się na kupowanie psów rasowych - nierodowodowych. Rozumiem skłonność do ryzyka. Rozumiem, że można preferować kundelka "z domu" a nie kundelka ze schroniska.
Moim zdaniem normą powinno się stać oddawanie takich piesków za darmo.
Wszystko inne jest szukaniem frajerówl
Vecchio 10-31-2008, 11:49 AM   #2
Grin
Wilkokłak

L'avatar di Grin

ubicazione: Katowice
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Joanna Visualizza il messaggio
Wpadka wpadką. Zdarzają się. Zarówno wpadki jak i "wpadki". Zastanawiam się tylko dlaczego dlaczego ludzie są naiwni, i godzą się na kupowanie psów rasowych - nierodowodowych
Wg mnie przyczyną jest w większości wypadków to o czym już tu wspomniano; mała świadomość społeczna. Ludzie którzy nie siedzą w psim temacie do tego stopnia, jak większość userów niniejszego forum, po prostu nie zdają sobie sprawy, jak to wszystko wygląda i nieświadomie, a co gorsza nieraz z dobrych chęci posiadania i kochania psa, napędzają biznes PRODUKCJI szczeniaków.
Ba, co tu daleko szukać, sami zostaliśmy jakiś czas temu posądzeni o snobizm, gdy osoba o jakiej mowa dowiedziała się, że staramy się o psa z hodowli, z rodowodem, że trzeba po niego będzie jechać taaaki kawał drogi itp.
Właśnie, ludziom takie postępowanie często kojarzy się ze snobizmem.
Dlatego, sądzę, trzeba informować, uświadamiać i podkreślać wszędzie gdzie się da; chcecie psa rasowego - kupujcie ze sprawdzonej, dobrej hodowli i pogódźcie się z tym, że Wasz pies będzie miała "papier". Jeżeli to dla Was snobizm, niepotrzebny wydatek itp., bierzcie psa ze schroniska. Wcale nie musi być to pies dorosły i po przejściach. W każdym schronisku zawsze są również szczeniaczki, które będą niewymownie wdzięczne za odmienienie ich losu. Nie napędzajcie koniunktory PRODUCENTOM psów i pokątnym handlarzom żywym towarem.
Grin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 10-31-2008, 11:55 AM   #3
Joanna
Tmave Zlo

L'avatar di Joanna

predefinito

Wiesz, że najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że ja mam wilczaka właśnie dzięki pseudohodowcy - znalazłam wilczaki na Allegro . Właśnie tak dowiedziałam się o rasie. Też po psach rasowych. Ech... szkoda gadać.
Vecchio 10-31-2008, 12:07 PM   #4
Grin
Wilkokłak

L'avatar di Grin

ubicazione: Katowice
predefinito

Jejku, dopiero po zatwierdzeniu posta zobaczyłam, jak napisałam słowo "koniunktura" , a nie widzę tutaj możliwości edytowania. Poprawiam się więc teraz.
btw
Quote:
Originariamente inviata da Joanna Visualizza il messaggio
Wiesz, że najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że ja mam wilczaka właśnie dzięki pseudohodowcy - znalazłam wilczaki na Allegro . Właśnie tak dowiedziałam się o rasie. Też po psach rasowych. Ech... szkoda gadać.
Hihihi, czyżbyś pierwotnie chciała kupić psa na allegro?
Grin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 10-31-2008, 12:39 PM   #5
Joanna
Tmave Zlo

L'avatar di Joanna

predefinito

Nie, węża