![]() |
![]() |
|
Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Někteří by i pomohli, třeba pak i na místě, ale bylo to zatrhnuto, z důvodu že všechna pomoc v kruhu musí být odsouhlasena výborem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]() Quote:
V kruhu pomoc nepotřebujeme, leda nosiče čaje. V kruhu jsou úlohy jasně rozdány. Ale pomoc třeba ráno stavět kruh nebo stan, večer ho zase zbourat, nanosit nebo odnosit věci..... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
tak minulé bonitace sem s tímhle pomáhala, letos byl problém, že Radek musel do práce a tím pádem mi domů
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Nejsem členem klubu, takže nemůžu podávat návrhy, ale kynologií se zabývám od dětství.
Pavle, reálný úder u kolíku je dost ošemetná věc, mně by se to teda nelíbilo, ustojí to jen opravdu tvrdí psi. Za tu dobu, co cvičím podle NZŘ, by to ustál z mých psů jediný - reagoval by tvrdou agresí. Jiné, byť se složenou ZVV2, bych pak musela napravovat z reakce "na klacek". Myslím, že na bonitaci by měl být propracovaný povahový test: - zkouška reakce na střelbu (asi klasický poplašňák, ne devítka) či nárazový zvuk, klidně zdálky - průchod skupinou pohybujících se osob - simulace ruchu (jezdec na kole, hovořící lidé) - podání ruky - případně zkoušky u kolíku, jak je nyní ...Aspoň takhle, aby to nenutilo lidi vyloženě cvičit, pokud se o výcvik prostě nechtějí zajímat, ale aby to prověřilo aspoň něco. Je to víceméně inspirované speciálními cviky BH nebo ZZO, na kterých se leccos pozná. Píšu to sem, protože by to mohlo zachytit oko nějakého člena klubu, který by to třeba na nějaké schůzi prezentoval ![]() Last edited by juliana; 23-10-2011 at 22:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() lidé, kteří si pořizují psa pracovního plemene by si ho měli pořizovat s tím, že s ním budou muset cvičit. Alespoň základní výcvik. pokud lidé chtějí psa na mazlení nebo na gauč, existuje skupina společenských plemen. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Co se týče přístupu k čsv jako k pracovnímu plemenu: naprosto tomu fandím, ze svého psa se pokusím dostat výkonnostně maximum, ale myslím si, že pracovně smýšlejících chovatelů či majitelů není mnoho a že výcvikové nároky na zkoušku povahy by neměly být moc vysoké, aby to zvládla i "širší" čvčkářská veřejnost. Lidi cvičit nedonutíš, pokud nechtějí, a těch, co si čsv pořizují jako "skorovlka" na okrasu je asi většina... Je krásná představa zavést povinnou prvostupňovou zkoušku z výkonu do chovu...nebo aspoň ZM... ale myslím, že plemeno si to zatím nemůže dovolit. Leda možná povinnou zkoušku do nějaké elitní třídy chovnosti... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Podle mě Pavel absolutně nechápe nic z historie a povah Čsv a měl si raději pořídit pracovního NO. K té canisterapii, neříkám že se jí věnuju, ale že mi ji doporučovali. Ale to je úplně jedno. Asi by bylo potřeba trochu rozlišovat civilní chov a chov pro ozbrojené složky. A ne při povaze argumentovat tím, že při zásahu správně vedený pracovní pes ukousne ruku. Prostě povaha méně dráždivá podle mě v civilním chovu vůbec na škodu není a pracovní využití vidím i jinde než jen v drilovém služebáku. Každý nepotřebuje agresivního magora. Ale to je věc názoru a naštěstí je pryč doba, kdy by jednotlivec mohl něco striktně diktovat ostatním. Spousta lidí má border kolie ač nevlastní ovce a s náhradní činností jsou to spokojení pracovně využití psi. Ohledně bonitace u kolíku, nic proti náznaku úderu, ale kdyby mi někdo ze současných členů bonitační komise a jimi vybraných figurantů měl v plánu psa "reálně udeřit" tak pak asi reálně udeřím já jeho. A tím pro tentokrát končím, neb se mě naštěstí bonitace zatím pro tento rok netýká a jsem zvědavá, kam se plemeno bude směrovat dál (naštěstí bydlím blízko hranic, tak snad mi povolí klub chovat čsv jako sportovně vedeného společníka, když občas dodržím jeho původní pracovní verzi - bude samostatně útočit na turisty migrující přes hranice).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() |
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]() Quote:
Československý vlčák podle standardu "Tvarem těla, pohybem, texturou srsti, barvou srsti a masky je podobný vlku." Klíčové slovo je podobný. Proto taky exteriérové odchylky nejsou vylučující vadou (kromě extrémů, samozřejmě). To, že máme doma vlka, je promítání nějaké naší romantické představy. Aspoň já to tak mám. Myslím, že málokdo z nás by doma chtěl mít opravdového vlka. A kdo si myslí, že jo, ten pravděpodobně neví o čem mluví. Tím samozřejmě nemám na mysli ty, kdo už zkušenosti s vlkem mají a zvládli to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
A který plemeno je šlechtěno na to, aby se na canisku hodilo? Tohle vůbec není o plemeni, ale o daným jedinci. Pavle ten úder bych dneska už bych dneska fakt nepitval. Nemáme ho při bonitaci a jedině dobře. Jestli chceš, můžeš si ho zkoušet doma, aby sis ověřil, jestli nemáš psy sr**ky, ale já jsem radši, že nemusim napravovat vztahy se psem kvůli tomu, že jsem ho někde přivázal a on si zafixuje, že si do něj pak může kdejakej blbec kousnout. KDyž už zmiňuješ jiný bonitace, tak hodně se mi líbí bonitace, kterou mají v Německu dobrmani. Problém je v tom, že by ji neprošlo jediný ČVčko, takže jsem rád za to, jak to máme nastavený, jenom to správně a nezávisle posoudit. Nevím, kde bych vyvracel sám sebe. Při bonitaci jde o to zjistit vlohy, ne to kdo jak daleko prošel v obranách, aby se pes nechal praštit a bylo mu to jedno. To, kdy půjde na bonitaci je snad na zvážení každýho majitele. Když vím, že mám ve dvou letech psa, kterej ji v pohodě projde, nevidím důvod tam nejít. Když mám pochybnosti, tak prostě počkám až pes trochu dospěje a natrénuju to, kde máme mezery. Jen to chce vzít trošku zodpovědně, protože nereprezentuju jen sebe a svýho psa, ale ještě chovatele. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]() Quote:
Quote:
Já bych to teda svýmu psovi nikdy neudělala. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Nikomu tady nevadí, že chceš dělat canisterapii. Až budeš mít zkoušky a pár zkušeností, tak určitě budeme všichni jen rádi, že je v plemeni i pes, který se této oblasti věnuje. Tady jsme nemohli zkousnout, že se o canisterapii bavíš v souvislosti se systémem selekce na povahu pro chov. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|