Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Standard plemene a bonitace

Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-10-2011, 21:24   #1
Tyger
Junior Member

Tyger's Avatar

Quote:
Nepomáhám organizovat bonitace, ale jiné psí akce a tak mi to nedá: Pokud chcete, aby akce šlapala napadlo Vás zeptat se jestli nepotřebují pomocnou ruku?
Jo a na bonitaci, kde budou ČsV na volno bych se skutečně přijela MOC ráda podívat .
Nepořádal jsem nikdy žádnou psí akci, ale jiné akce. A vždy to jde jinak. Když chtějí pomocnou ruku, ať si o ní řeknou. Mezi sebou v klubu. Já členem klubu nejsem a vím proč jím nejsem.
A bonitaci s ČsV na volno? Kde jsem o něčem takovém psal?

Quote:
Za mě by se dala kupa času ušetřit tím, kdyby měli lidi psy na bonitaci líp připravený. Proč se některý psi měřej nadvakrát nebo natřikrát? Proč se někteří psi (třeba dneska) vzpínaj přiškrcený na stahováku na place i několik minut, než vzdají měření naprosto všichni? Nedokážu si představit, kolik dá potom majiteli práce, aby ho příště vůbec donutil jít do stejný situace... prostě bych to nekřečoval a pokud pes není na měření připravenej, odkládal bych to na jindy.
Souhlas. Ale to, že se každej pes přeměřuje osmsetmilionkrát je věcí bonitační komise. Proč to dělají? Prostě bych to zkusil dvakrát a pak mají smůlu. Vždyť už to dost svědčí o bázlivosti, popřípadě nedůvěře.

Quote:
Posuzovat zároveň svod a bonitaci není možné, museli by být dvě komise, tj. 2 rozhodčí (kdo je zaplatí), 2 poradci chovu, 2 členové bonitační komise, 2 zapisovatelé....a teď kdy se vše vyplňuje elektronicky i 2 notebooky...
Další příspěvek alla "to nejde". Jaké jsou nároky na rozhodčího? Kdo to může dělat? Nevěřím, že by se nenašli dva lidé. Holt se zdraží bonitace. Osobně raději zaplatím víc za zvládnutou akci, než méně za.... doplňte si dle svědomí sami. A dva notebooky jsou už problém z nejmenších. A to ani nemluvím o tom, že svod je vlastně jen taková sranda, co o ničem nevypovídá.

Quote:
Cílem bonitace je uchovnit zvíře. To, že díky tomu může klub sledovat plemeno je fajn, ale je to v podstatě vedlejší efekt.
Domnívám se, že je to přesně naopak. Klub potřebuje mít statistiky aby mohl plánovat a to, že je pes chovnej je jen vedlejší efekt. Co když pes chovnej nebude? Klub se nažere - má statistiku - a koza celá nezůstane - pes je "k ničemu".

Quote:
Máte někdo pocit, že je super zábava trčet celý den v lezavém mrazu na cvičáku a rozčilovat se s absolutně nepřipraveným psem? Zadarmo!
A jestli máte problém vstávat v šest, abyste byli v sedm na cvičáku, tak si můžete oddechnout, že tam nemusíte být ještě o hodinu dřív, abyste připravili vše potřebné a o hodinu dýl poté, co všichni reptalové už odjeli, abyste zas vše uklidili.
Když vás to taky sere, proč s tím něco neuděláte? To je přesně to, o čem jsem psal dříve.

Quote:
Klidně se zamýšlej, to nedá skoro žádnou práci. Hlavně, aby to pro tebe nebylo bolestivé.
Ano, zamýšlím se. Protože to dělá málokdo.

Co se týká poplatků - viz víše.

Quote:
Tak byste mu ten jeden den mohli věnovat a obětovat, když všichni tvrdíte jak toho svého psa milujete.
Jestli si někdo myslí, že pes touží po tom, být zbonitován a myslí si, že je to projev vroucí nehynoucí lásky, tak.. hm.. se pravděpodobně ošklivě plete. Přesvědčte mě někdo o tom, že pro psa je super, být celý den v prostředí, které ho stresuje (a to že spoustu psů ostatní psi stresujou).

Milan
Tyger jest offline   Reply With Quote
Old 22-10-2011, 22:14   #2
Marianka.W
Šungmánitu-ha Khoyáke

Marianka.W's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tyger View Post
Já členem klubu nejsem a vím proč jím nejsem.
No jasně, pak se líp kritizuje.

Quote:
Souhlas. Ale to, že se každej pes přeměřuje osmsetmilionkrát je věcí bonitační komise. Proč to dělají? Prostě bych to zkusil dvakrát a pak mají smůlu. Vždyť už to dost svědčí o bázlivosti, popřípadě nedůvěře.
Zas tak moc to právě nesvědčí. Přiveď Hayaka a uvidíme.

Quote:
Jaké jsou nároky na rozhodčího? Kdo to může dělat? Nevěřím, že by se nenašli dva lidé.
To je vidět, že nevíš o čem mluvíš. Nároky jsou docela značné a najít dva lidi je celkem práce. Moc si totiž nevydělají.

Quote:
Domnívám se, že je to přesně naopak. Klub potřebuje mít statistiky aby mohl plánovat a to, že je pes chovnej je jen vedlejší efekt. Co když pes chovnej nebude? Klub se nažere - má statistiku - a koza celá nezůstane - pes je "k ničemu".
Když pes chovnej nebude, tak má bonitaci zadarmo. Statistiky o nezbonitovaných zvířatech jsou k ničemu, protože taková zvířata prostě nejdou do chovu. A máš pravdu v tom, že klub ty informace potřebuje, ale zase jen proto, aby mohl s plemenem dál pracovat. Pro koho asi..

Quote:
Když vás to taky sere, proč s tím něco neuděláte? To je přesně to, o čem jsem psal dříve.
Neřekla jsem, že nás to sere. Ale super zábava to taky není. Zvlášť, když to potom někdo ocení tak jako ty.

Quote:
Ano, zamýšlím se. Protože to dělá málokdo.

Quote:
Jestli si někdo myslí, že pes touží po tom, být zbonitován a myslí si, že je to projev vroucí nehynoucí lásky, tak.. hm.. se pravděpodobně ošklivě plete. Přesvědčte mě někdo o tom, že pro psa je super, být celý den v prostředí, které ho stresuje (a to že spoustu psů ostatní psi stresujou).
Psovi je to asi jedno, to je fakt. Konec konců, psovi je taky jedno, jestli je vlčák, vořech nebo bezpapírák. Je mu šumák, jestli bude kdy mít štěňata a pokud jo, tak jestli budou mít papíry. To je teda fakt.
Old 23-10-2011, 08:54   #3
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Quote:
Originally Posted by Marianka.W View Post
Statistiky o nezbonitovaných zvířatech jsou k ničemu, protože taková zvířata prostě nejdou do chovu.
Teda Lenko, mám Tě rád, ale jak můžeš tohle napsat ??? Opak je pravdou. Prvotním cílem bonitace je mít statistický přehled i přehled o konkrétních zvířatech. Údaje o neuchovněných zvířatech jsou někdy důležitější, než o těch uchovněných, protože ukazují na nedostatky, které se v jednotlivých vrzích vyskytují.

Quote:
Originally Posted by Undertaker View Post
1)Co trošku zpřísnit pohled na měření při bonitaci? Zkrátka psa, kterýho majitel není schopen udržet a nechat změřit napoprvé prostě vyhodit od měření a vzít je až na konci s tím, že pokud to nikam nepovede, nechat to na jindy?
Naprostý souhlas. Proč mají být zodpovědní majitelé zdržováni a naštváváni tím, že přijede někdo, kdo svého psa není schopen zvládat ? Naprosto věcná a logická připomínka. Takže to sepiš do formy návrhu na změnu bonitačního řádu a pošli výboru české pobočky jako návrh pro konferenci. Myslím, že tohle projde

Quote:
2)Jak se tváříte na toho civilního figuranta po vzoru Německa? Naučená reakce na figuranta mi přijde, že nemá takovou vypovídající hodnotu jako útok civilisty.
To není po vzoru Německa, civilní figurant se např. na moravských bonitacích, které jsem viděl, používal. Navrhoval jsem to už několikrát. Protiargument je vždy stejný - co když se pes uvolní (přetrhne se úvaz nebo obojek) a na figuranta zaútočí ? Je tady samozřejmě možnost manžet pod oblečení pro tyhle dnes již zcela ojedinělé případy. Další možnost k podání Tvého návrhu na konferenci.

Quote:
3)Jak se díváte na test povahy poslední feny dneska? Dostala kód Of... ona by tu povahu asi i měla, ale když při pokusu o podání ruky civilistou bezhlavě startuje, nepřijde mi dobře pustit ji do chovu a už vůbec ne jako Of.
Bonitaci jsem neviděl a tedy nevím přesně o co jde. Ale tady bych asi s Tebou nesouhlasil. Bohužel dnešním trendem je vyřazovat z chovu psy, kteří v sobě mají agresivitu. Ale tu by dobrý pracovní (služební) pes měl mít. Zkus si při demonstraci podat přátelsky ruku s psovodem zásahové jednotky. Pes Tě bude chtít v tu chvíli zabít. A znamená to snad, že Policie má neovladatelné agresivní psy ? My chceme mít (a standart to jasné říká) všestranně použitelného psa, nikoliv společenské plemeno na gauč. A tedy měli bychom naopak vyřazovat z chovu psy příliš flegmatické a nikoliv psy, kteří mají ty nejlepší vlohy pro výcvik.

Quote:
Dobře, ale to je přesně to, co se mi nelíbí a přijde mi to nekorektní. "Dejte jí Of, já tu fenu znám jak se chává jinak." Hodnoceno by mělo být to, co předvede pes na place. Prostě tu bonitaci by měl mít člověk zmáklou tak, že takovejhle exces si prostě pes nemůže dovolit.
Tohle je velký problém. Bonitace není žádná soutěž s přitroublým hodnocením jako z výstav. Bonitace by měla co nejpravdivěji popsat psa. V tomto směru jsem pro, aby se bralo do úvahy vše, co je o psu známo, tedy i poznatky, které s jeho chováním mají členové bonitační komise mimo bonitační kruh. Na druhou stranu je to velice nebezpečná věc, protože jak jsme se mohli léta přesvědčovat před rokem 2006, takový přístup dává velkou možnost pro zneužití ve prospěch osobních chovatelských zájmů jednotlivých členů komise a jejich kamarádů. Další námět na zamyšlení a úpravu bonitačního řádu, například tím, že by kdokoliv z členů Klubu měl možnost na místě podat protest proti zadanému kódu.

Quote:
Originally Posted by Marianka.W View Post
2) Na zkoušku povahy je milion a jeden názor. Já osobně bych zkoušku u kolíku úplně zrušila právě proto, že podle mého názoru vůbec o ničem nevypovídá.
Tak tady Lenko tvrdě narazíš. Tedy alespoň na mne

Quote:
Jdeš na to blbě. Ikdyby tuhle bonitaci prošli čtyři, tak budeš pořád chovat na tom co je. Těch psů, který na to v pohodě měli tam bylo daleko víc, jenže jejich majitelé se na to vybodli. Proto to pak vypadá jak vypadá. Holt by majitelům nezbylo nic jinýho než "kurňa, ono by to šlo, ale já sem na to kašlal, do příště to musim natrénovat, protože nemá cenu sem jezdit jentak s nepřipraveným psem" ... Týhle změny bych se nebál, lidi si zvyknou, že je potřeba psy trochu líp (u některých aspoň nějak) připravit a z hlediska počtů se dlouhodobě nic nezmění.
V tomhle Tě podpořím na 100% !!!
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 09:05   #4
sdivokoukrvi
Member

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Tak tady Lenko tvrdě narazíš. Tedy alespoň na mne
Pavle u tebe možná, ale mám pocit že u spousty lidí ne.
sdivokoukrvi jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 09:35   #5
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Quote:
Originally Posted by Alissea View Post
Pavle u tebe možná, ale mám pocit že u spousty lidí ne.
Samozřejmě, u těch, kteří mají psy sr..čky, koupili si ho jen jako ozdobu a nechápou, že ČsV není společenské, ale pracovní plemeno, u těch určitě najde návrh oporu. Ale nevěřím, že by takový návrh prošel u většiny.

Quote:
Originally Posted by Vlkodlak View Post
Můj zdroj je wolfdog. Nevím přesně v jakém fóru a fakt se mi to nechce hledat, ale někdo (ani nevím přesně kdo, ale někdo ze stále diskutujících), tam měl plamenný příspěvek, jak je důležité chodit na bonitace a svody i se psy, kteří nesplňují parametry chovnosti, jak je to uvědomělé a zodpovědné pro další práci chovatelské komise...
To nemusím chodit na Wolfdog. Stačí si přečíst už úvodní ustanovení bonitačního řádu KCHČSV :
"Bonitace je odbornou chovatelskou činností, která slouží k získání poznatků o exteriérových a povahových vlastnostech předvedených psů v souladu se standardem a chovatelským cílem klubu. Získané údaje se zaznamenávají ve formě kódu do průkazu původu a jsou součástí údajů o psu a feně. Zakódované posudky umožňují statistická vyhodnocení, která slouží jako podklad pro další řízení chovu. Změny nebo doplňky platných bonitačních kódů schvaluje konference klubu."
Tedy ani slovo o nějakém uchovňování nebo něco podobného. Ano, na bonitaci by měli chodit VŠICHNI psi a feny a kvalita chovatele a jeho chovných fen by měla být hodnocena především podle toho, kolik z jeho odchovů prošlo bonitací.
Už jsme v minulosti diskutovali o zavedení něčeho podobného, co mají NO v souvislosti s DKK, tedy zavedení "chovné hodnoty" (Zuchtwert). U každé feny a psa by byla uváděna i tato hodnota, která by byla stanovována z bonitačních výsledků jejich potomků. Pokud by potomek neprošel bonitací, byl by v započítán jako defektní a nechovný a tím by výrazně zhoršoval hodnocení psa a feny. Tak by byli majitelé chovných zvířat motivováni k tomu, aby své odchovy nechali bonitovat, protože i pes neuchovněný ale zbonitovaný by nehoršoval hodnotu jejich rodičů, jako pes, terý bonitací neprošel vůbec. Na první pohled složitá věc je i u NO řešena jednoduchým prográmkem, který tahá údaje z plemenné knihy. Tedy žádné velké počítání, prostě s každou bonitací jsou počítačem jednoduše přepočítány hodnoty, což trvá několik minut.
Old 23-10-2011, 09:47   #6
mbubab
Junior Member

mbubab's Avatar

Ahoj Všem,

Nevím jak to mají jiní majitelé,ale obsahem mé smlouvy s chovatelem je i povinnost-DKK+DLK+svod i bonitace.
mbubab jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 10:02   #7
Vlkodlak
Junior Member

Vlkodlak's Avatar

Quote:
Originally Posted by mbubab View Post
Ahoj Všem,

Nevím jak to mají jiní majitelé,ale obsahem mé smlouvy s chovatelem je i povinnost-DKK+DLK+svod i bonitace.
A můžu se zeptat, jaké tam máš sankce, kdybys to nesplnila?
Vlkodlak jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 09:56   #8
Vlkodlak
Junior Member

Vlkodlak's Avatar

Quote:
Samozřejmě, u těch, kteří mají psy sr..čky, koupili si ho jen jako ozdobu a nechápou, že ČsV není společenské, ale pracovní plemeno, u těch určitě najde návrh oporu. Ale nevěřím, že by takový návrh prošel u většiny.

To nemusím chodit na Wolfdog. Stačí si přečíst už úvodní ustanovení bonitačního řádu KCHČSV :
"Bonitace je odbornou chovatelskou činností, která slouží k získání poznatků o exteriérových a povahových vlastnostech předvedených psů v souladu se standardem a chovatelským cílem klubu. Získané údaje se zaznamenávají ve formě kódu do průkazu původu a jsou součástí údajů o psu a feně. Zakódované posudky umožňují statistická vyhodnocení, která slouží jako podklad pro další řízení chovu. Změny nebo doplňky platných bonitačních kódů schvaluje konference klubu."
Tedy ani slovo o nějakém uchovňování nebo něco podobného. Ano, na bonitaci by měli chodit VŠICHNI psi a feny a kvalita chovatele a jeho chovných fen by měla být hodnocena především podle toho, kolik z jeho odchovů prošlo bonitací.
Už jsme v minulosti diskutovali o zavedení něčeho podobného, co mají NO v souvislosti s DKK, tedy zavedení "chovné hodnoty" (Zuchtwert). U každé feny a psa by byla uváděna i tato hodnota, která by byla stanovována z bonitačních výsledků jejich potomků. Pokud by potomek neprošel bonitací, byl by v započítán jako defektní a nechovný a tím by výrazně zhoršoval hodnocení psa a feny. Tak by byli majitelé chovných zvířat motivováni k tomu, aby své odchovy nechali bonitovat, protože i pes neuchovněný ale zbonitovaný by nehoršoval hodnotu jejich rodičů, jako pes, terý bonitací neprošel vůbec. Na první pohled složitá věc je i u NO řešena jednoduchým prográmkem, který tahá údaje z plemenné knihy. Tedy žádné velké počítání, prostě s každou bonitací jsou počítačem jednoduše přepočítány hodnoty, což trvá několik minut.
Děkuji za odpověď. Prosím, aby se s tímto ustanovením seznámila i paní Marianka W. a upravila podle toho svoje výroky na adresu majitelů bonitovaných zvířat o výši poplatků jako na výstavě, nekompromisnímu přístupu vůči majitelům, a pocitem, že se obětuje jen proto, aby ostatní mohli chovat, za což není patřičně odhodnocena. Možná kdyby změnila přístup, tak by se našlo pár pomocníků i mezi nečleny klubu, ale nebudu nabízet pomoc někomu, kdo svůj "post" bere jako funkci a vlastně ani o pomoc nestojí, protože by nebyl nepostradatelný. Dále jsem pochopila, že když se svým psem nedělám obrany, není agresivní a naopak jedním z doporučení, jakým směrem se zaměřit byla canisterapie, mám psa sr...u a ne pracovního psa jak říká standard. Není nad to si po ránu přátelsky popovídat s lidmi stejného zájmu, už se těším, jak s nimi strávím celý den na bonitaci ve stejně přátelském duchu. Přeji všem pěkný zbytek neděle
Vlkodlak jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 20:09   #9
sdivokoukrvi
Member

Quote:
No hele nebyla bych si jistá tím, že pro budou jen ti co mají doma podle tebe tzv sr.čky. Už sme se s pár lidma bavili a nebylo by proti ani pár osob co mají doma jen OF a OH jak v kodu tak v reálu.
Ale kdo ví co se na jaře zvolí a navrhne
sdivokoukrvi jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 20:49   #10
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vlkodlak View Post
Dále jsem pochopila, že když se svým psem nedělám obrany, není agresivní a naopak jedním z doporučení, jakým směrem se zaměřit byla canisterapie, mám psa sr...u a ne pracovního psa jak říká standard. Není nad to si po ránu přátelsky popovídat s lidmi stejného zájmu, už se těším, jak s nimi strávím celý den na bonitaci ve stejně přátelském duchu. Přeji všem pěkný zbytek neděle
Je mi líto, že jsi nic nepochopila. Tvůj pes je vhodný pro canisterapii (což je zcela výjimečný úkaz u ČsV i když pochybuji, že s ním lze normálně úspěšně složit canisterapeutické zkoušky) právě proto, že předchozí generace procházely přísným výběrem na povahu a pouštěli se do chovu jen jedinci, kteří byli sebevědomí a nebyli plaší, bázliví a nevyrovnaní. Jinak ovšem, pokud je Tvým cílem zabývat se canisterapií, pak sis vybrala špatné plemeno. Stejně tak, jako asi nebudeš v myčce na nádobí prát prádlo, tak ani československý vlčák nebyl vyšlechtěn pro canisterapii. Pes není výtvor přírody, ale člověka, který si jednotlivá plemena vyšlechtil pro určitou práci a účel. Asi nebudeš chtít od jezevčíka, aby byl používán jako strážní pes třeba ve věznicích. A stejně tak je nesmysl snažit se používat československého vlčáka jako canisterapeutického psa. Obě tato plemena byla vyšlechtěna pro zcela jiný účel.

Quote:
Originally Posted by Alissea View Post
No hele nebyla bych si jistá tím, že pro budou jen ti co mají doma podle tebe tzv sr.čky. Už sme se s pár lidma bavili a nebylo by proti ani pár osob co mají doma jen OF a OH jak v kodu tak v reálu.
Ale kdo ví co se na jaře zvolí a navrhne
Terezo, jde nám přece o to, mít povahově co nejlepší psy. To znamená s co nejvyrovnanější povahou. Pořád spousta lidí nechápe, že zkouška u kolíku nemá s výcvikem obrany nebo s něčím podobným nic společného. Zkus si něco o tom přečíst nebo si s někým popovídat.
Smyslem zkoušky povahy je dostat psa do mezní vypjaté situace, při které se musí projevit takový, jakým skutečně povahově je. Proto jsem i proti tomu, aby se dělal takzvaný "nácvik na bonitaci". Dříve byl součástí zkoušky nikoliv náznak úderu ale pes se normálně udeřil, což bylo ještě lepší pro to, aby se projevil. Bohužel falešné "ochranářství zvířat" a snaha změkčit test aby mohli procházet bez problémů i psychicky labilnější a tím méně geneticky kvalitní psi vedl k tomu, že se úder odboural. Tam kde potřebují bez debaty jen klavlitní psy, to znamená u ozbrojených složek, tam se dělá test povahy stále stejně tvrdě. Slyším už argument, že tito psi jsou pak cvičeni pro obranu. Není to tak, těmito zkouškami, např. u armády, procházejí při výkupu i psi, kteří jsou poté vaužíváni pouze pro pachové práce (drogy, zbraně, výbušniny apod.).
Zkus navrhnout jinou situaci než je zkouška u kolíku, kdy pes bude v mezní situaci a můžeme kolík nahradit. Ale zatím nikdo nic lepšího nevymyslel. Odbouráním zkoušky povahy budeme pouštět do chovu skutečně každou sr..čku, která své geny roznese po celé populaci a my se za několik generací můžeme s československým vlčákem rozloučit.
Old 23-10-2011, 21:35   #11
Undertaker
Member

Quote:
Prvotním cílem bonitace je mít statistický přehled i přehled o konkrétních zvířatech. Údaje o neuchovněných zvířatech jsou někdy důležitější, než o těch uchovněných, protože ukazují na nedostatky, které se v jednotlivých vrzích vyskytují.

To není po vzoru Německa, civilní figurant se např. na moravských bonitacích, které jsem viděl, používal. Navrhoval jsem to už několikrát. Protiargument je vždy stejný - co když se pes uvolní (přetrhne se úvaz nebo obojek) a na figuranta zaútočí ? Je tady samozřejmě možnost manžet pod oblečení pro tyhle dnes již zcela ojedinělé případy. Další možnost k podání Tvého návrhu na konferenci.

Bonitaci jsem neviděl a tedy nevím přesně o co jde. Ale tady bych asi s Tebou nesouhlasil. Bohužel dnešním trendem je vyřazovat z chovu psy, kteří v sobě mají agresivitu. Ale tu by dobrý pracovní (služební) pes měl mít. Zkus si při demonstraci podat přátelsky ruku s psovodem zásahové jednotky. Pes Tě bude chtít v tu chvíli zabít. A znamená to snad, že Policie má neovladatelné agresivní psy ? My chceme mít (a standart to jasné říká) všestranně použitelného psa, nikoliv společenské plemeno na gauč. A tedy měli bychom naopak vyřazovat z chovu psy příliš flegmatické a nikoliv psy, kteří mají ty nejlepší vlohy pro výcvik.

Tohle je velký problém. Bonitace není žádná soutěž s přitroublým hodnocením jako z výstav. Bonitace by měla co nejpravdivěji popsat psa. V tomto směru jsem pro, aby se bralo do úvahy vše, co je o psu známo, tedy i poznatky, které s jeho chováním mají členové bonitační komise mimo bonitační kruh. Na druhou stranu je to velice nebezpečná věc, protože jak jsme se mohli léta přesvědčovat před rokem 2006, takový přístup dává velkou možnost pro zneužití ve prospěch osobních chovatelských zájmů jednotlivých členů komise a jejich kamarádů. Další námět na zamyšlení a úpravu bonitačního řádu, například tím, že by kdokoliv z členů Klubu měl možnost na místě podat protest proti zadanému kódu.
Cíl bonitace je jasnej, pro někoho je bonusem nebo hlavním cílem uchovnění svého psa... u toho asi není potřeba majitele přemlouvat, ale u těch co nehodlají chovat nebo mají psa už předem nechovného by bylo fajn, aby chovatel kladl důraz na tu bonitaci, protože mám pocit, že někteří se spokojí s tím, že dva či tři psi z jeho odchovu na bonitaci dojdou, tím pádem nějakou reklamu má, ale ty ostatní... to mi skoro zavání něčím podobným co jsi psal u NO, tzn. považovat je automaticky za P14.

Já třeba psa bonitoval na jaře na bonitaci moravské pobočky. Rozhodně tam nebyl civilní figurant, ale možná dřív býval. Zkrátka se mi systém, o kterém mi říkala právě Gábina z Německa zdá aspoň v tomhle lepší. Tenhle argument je mi jasnej, proto mi návrh s manžetami přijde OK. Ještě jsem neviděl, že by se na bonitaci pes od kolíku urval. Tomu bych se snažil předejít vhodným obojkem nebo postrojem Ten klubovej je pevnej dost. Zkrátka bych si to představoval asi tak, že během měření nebo skupinky se komise nebo pomocníci zaměří i na obojek a když bude pochybnost, přikážou použít klubovej.

Pavle škoda, že jsi tam nebyl, ale nesouhlasím. Asi bych nemluvil o agresivitě, ale o drivu. Agresivní jedince bych v chovu rozhudně nepodporoval, nebo ne jedince s nezvládnutou agresí. Ze psů na testu povahy jsem měl tentokrát dobrej pocit, až na dva. Byla tam i čuba, která ve stresu spadla do totální apatie, zkrátka vlastního světa. Hodil by se pro ni kód Opn (prostě nic). To mi nepřišlo vůbec špatný. Sice to pro služební výcvik není, ale pro někoho by to mohla být právě povaha, kterou hledá. Třeba u canisterapie myslím ideálka. Když se vrátim k té poslední feně, tak bych už tak netlačil na vlohy pro službu, ale na to, aby v chovu byly pokud možno vlohy pro všechno, ale aby ti psi pokud možno nebyli nebezpeční člověku v případech, kdy by prostě neměli. K čemu je tedy zkouška civila u kolíku? Bude lepší, když budem mít samý psy, kde při měření bude mít pes koš, 5 lidí ho chytne a něco naměří, ve skupince si ho vezme majitel nakrátko a když po někom vystartuje, tak se mu to prostě promine a u kolíku bude bezhlavě útočit na toho, kdo se přiblíží? Děkuju, ale o takovej chov a psy nestojím. Opravdu nestojím o psa, kterej bude rozhodovat komu podám ruku. Můj pes díky jedné špatné zkušenosti nesnášel průvodčí, trvalo mi to zhruba půl roku než se pro ně stal plně bezpečným a jsem za to rád, že dneska můžu předat doklady ke kontrole a na psa si ani nevzpomenout. Vím, že kupa polocistů nebo sekuriťáků má psy magory, protože spolíhají na to, že se to nějak přikreje a vypadá to drsně. Já o to nestojím. Radši bych měl v chovu zvířata klidných i drsnějších povah, ale všechny ZVLÁDNUTÉ.
Pokud si chceš ze psa udělat drsnýho magora, máš k tomu prostor, určitě si stále vybereš, ale já bych radši razil cestu, která by upřednostnila civilní majitele. Myslím, že při dnešním stavu plemene si pořád lze vybrat psy se vlohami pro sportovní nebo dokonce služební výcvik, ale nehrotil bych to do extrému.

S tím hodnocením psů na bonitacích taky rezolutně nesouhlasim a stojím si za svým. Nemusíš chodit ani před rok 2006. Protěžování psů, které bonitační komise zná (nebudu spekulovat o důvodech) funguje ještě dnes. Zkrátka prostor pro omluvení excesů. Stále trvám na tom, že se mi to nelíbí. Bonitace je pro mě něco, kde by pes měl předvíst maximum toho, co umí a opravdu v nejlepším světle. Nepřijde mi dobré exces tohoto typu ignorovat a dát psu stejně Of. Když si představím, že by tohle dělal pes u zkoušky směrem k rozhodčímu, taky by se to hodilo za hlavu? Vzhledem k tomu, že je možno psa přebonitovat, byl bych za odložit test povahy na příště. Tuhle "banalitu" by nakonec ocenil určitě i psovod. Sice by musel se psem trénovat, aby se tohle už nestalo, ale přijde mi to nakonec výborný do reálnýho života, ať už jako přípravu na zkoušky nebo jenom na setkání třeba s kamarády. Zkrátka pes si zafixuje, že tohle je něco, co mu nepřísluší řešit.

Klidně to co jsem psal připravím jako námět na konferenci, s tím nemám problém, ale chtěl bych, aby se k tomu nejdřív vyjádřilo co nejvíc lidí. PRoč, to už jsem psal dřív.
Undertaker jest offline   Reply With Quote
Old 22-10-2011, 22:28   #12
mája
Junior Member

mája's Avatar

Send a message via ICQ to mája Send a message via Skype™ to mája

Quote:
Další příspěvek alla "to nejde". Jaké jsou nároky na rozhodčího? Kdo to může dělat? Nevěřím, že by se nenašli dva lidé. Holt se zdraží bonitace. Osobně raději zaplatím víc za zvládnutou akci, než méně za.... doplňte si dle svědomí sami. A dva notebooky jsou už problém z nejmenších. A to ani nemluvím o tom, že svod je vlastně jen taková sranda, co o ničem nevypovídá.

Milan
když si myslíš že nároky na rozhodčího jsou tak jednoduché, tak si udělej zkoušky a uvidíme

Podmínky pro přijetí čekatele:
a) Odborné, fyzické, verbální a morální předpoklady.
b) Věk minimálně 25 let.
c) Místopřísežné prohlášení, že se uchazeč nezabývá obchodní činností v oblasti prodeje psů.
d) Uchazeč musí prokázat, že je 5 let aktivním chovatelem s registrovaným názvem chovatelské stanice, odchovy jsou zapsány v plemenné knize ČMKU a že odchoval minimálně 5 vrhů plemene, které chce posuzovat. Výjimku může povolit P ČMKU rodinným příslušníkům, žijícím s vlastníkem chovatelské stanice ve společné domácnosti, kteří se aktivně se zúčastňovali výstav jako vystavovatelé.
e) Uchazeč musí doložit potvrzení pořadatelů výstav o tom, že pracoval nejméně v průběhu jednoho roku minimálně 8x na výstavě jako vedoucí kruhu nebo zapisovatel.
f) Doporučení příslušného chovatelského klubu, kterého je uchazeč členem a ve kterém odchoval
požadovaný počet vrhů (dle výjimky z bodu d). Tento klub garantuje znalosti a způsobilost pro zařazení adepta do přípravy čekatelů (viz. formulář Vyjádření pro čekatele na funkci rozhodčího pro posuzování exteriéru psů). V případě, že je pro plemeno více klubů, sekretariát ČMKU tyto další kluby osloví a vyžádá si jejich vyjádření. Kluby jsou povinny žádost projednat a vyjádřit se do 30 dnů. Neobdrží-li sekretariát ČMKU vyjádření do stanoveného termínu, stanovisko klubu se hodnotí jako kladné.
Doporučující klub navrhuje, u kterých mezinárodních rozhodčích a na kterých výstavách případně bonitacích (min. 2x se zadáváním  CAC), může čekatel hospitovat, návrh podléhá schválení KR. Pokud klub rozhodčí nenavrhne, určí KR.

g) Úspěšné absolvování přijímací zkoušky před zkušební komisí jmenovanou P ČMKU z mezinárodních rozhodčích. Této přijímací zkoušce může být přítomen zástupce klubu s hlasem poradním. Uchazeč musí prokázat základní znalosti zejména z oborů:
anatomie a fyziologie
základy genetiky
standard a historie plemene
platné řády ČMKU, zejména Stanovy, Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení nebo svodu, Řád ochrany zvířat při chovu psů, Zápisní a Výstavní řád, Řád pro jmenování rozhodčích
chování, principy a provádění posuzování
předpisy FCI

Přijímací zkouška:
Zkouška je písemná a ústní, její rozsah určí zkušební komise; zkouška musí odpovídat minimálním požadavkům řádu FCI. O výsledku zkoušky musí být účastník ihned informován a o jejím průběhu musí být proveden zápis. Zkoušky pořádá ČMKU. Zkušební komisi jmenuje P ČMKU.
V případě neúspěchu může být žadatel opakovaně přezkoušen s odstupem ½ roku a to pouze 2x.
Účast na přijímacích zkouškách a případných opakováních je zpoplatněna částkou stanovenou P ČMKU, splatnou před zahájením zkoušky. Tato částka se v případě úspěšného splnění podmínek a jmenování čekatele rozhodčím vrací.
Příprava čekatelů:
Příprava čekatelů je metodicky řízena Komisí pro rozhodčí.
a) Příprava čekatele probíhá minimálně 1 rok, maximálně 3 roky.
b) Čekatel má povinnost zúčastnit se přednášek pořádaných Komisí pro rozhodčí ČMKU.
c) Během přípravného období se čekatel nejméně 6x zúčastní hospitace na výstavách nebo na bonitacích, v kruhu příslušného plemene, na akcích pořádaných členskými subjekty ČMKU.
Čekatel si sám domluví hospitaci s pořádající organizací. U jednoho rozhodčího, určeného příslušným klubem (případně Komisí pro rozhodčí), může v jeden den hospitovat 1 hospitant na 1 plemeno, max. 3 hospitanti, pokud rozhodčí v daný den posuzuje více plemen.
d) Během hospitací musí čekatel být celkem účasten na posouzení minimálně 30 jedinců daného plemene. U málopočetných plemen psů může být počet 30 jedinců přiměřeně snížen individuálním rozhodnutím Komisí pro rozhodčí.
e) Rozhodčí vyplní a podepíše hospitační list. Čekatel je povinen nechat si potvrdit hospitační list u vedení výstavy (výstavní kancelář) nebo u pořadatele bonitace.
Čekatel zašle hospitační listy hromadně na sekretariát ČMKU spolu se žádostí o závěrečnou zkoušku.
f) Během jednoho kalendářního dne lze u jednoho plemene hospitovat pouze 1x.
g) Závěrečných zkoušek se může zúčastnit pouze čekatel, který byl minimálně 6x hodnocen výborně nebo velmi dobře a hospitace splnil nejméně u dvou rozhodčích.

Závěrečné zkoušky:
Závěrečné zkoušky čekatelů provádí ČMKU. Zkouška se skládá ze dvou částí:
a) teoretické - obsahuje zkoušku ze všeobecných znalostí, ze znalostí odborných a ze znalosti
exteriéru plemene, o které čekatel žádá (viz řád FCI). Standard plemene je oprávněn zkoušet pouze mezinárodní rozhodčí s příslušnou aprobací. Při této zkoušce čekatel prokazuje znalosti z výše uvedených oborů (viz příprava čekatele).
Dále musí být čekatel schopen komentovat standard a vývoj plemene. Zkouška je ústní a písemná.
Zkušební komisi jmenuje P ČMKU, je nejméně tříčlenná. Této závěrečné zkoušky může být přítomen zástupce klubu s hlasem poradním.

b) praktické - skládající se z praktického posouzení nejméně tří jedinců daného plemene včetně
vypracování písemných posudků. Zkoušejícími musí být minimálně dva rozhodčí, z toho alespoň jeden mezinárodní s aprobací na dané plemeno. O výsledku zkoušky musí být čekatel neprodleně informován a o průběhu zkoušky musí být proveden zápis. Klub, který čekatele doporučil, bude ČMKU informován o místě a konání zkoušky a může na ní vyslat svého zástupce s hlasem poradním.
Postup zkoušky:
- čekatel napíše tři posudky v kruhu
- rozhodčí v kruhu přezkouší znalosti zkoušeného
- rozhodčí navržení KR a potvrzení P ČMKU schválí protokol o zkouškách svými podpisy
- protokol bude potvrzen podpisem a razítkem pořadatele výstavy

V případě neúspěchu může být čekatel opakovaně přezkoušen v některém z dalších termínů určených P ČMKU a to pouze 2x (mimo základní zkoušku).
Závěrečné zkoušky čekatelů se budou konat dle potřeb ČMKU na předem určené výstavě. Termíny a zkušební komisi stanoví P ČMKU. Náklady na tuto komisi platí ČMKU.
Závěrečná zkouška je bezplatná, její eventuální opakování je zpoplatněno ve výši stanovené P ČMKU.

http://www.cswolfdog.net
mája jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 22:31   #13
Pouliche
Bolt Grey Střípek snů

Pouliche's Avatar

Send a message via Skype™ to Pouliche

Quote:

Milan
Tedy můj pes byl v tom prostředí rád a celkově si den bonitace užil - nadšený, že je mezi svými a spoustou jejich majitelů, ke kterým se hrnul, i když byli cizí. Vím, že ten den jako celek si užil

Krom to na měření jsem připravovala, lidi má rád a stejně se pak zkusil v daný moment vykroutit. Pes si může vždycky najít nějaký důvod...taky jsme dostali "Od", což by mi tak nevadilo, kdyby byli obdobně hodnoceni i jiní psi, kteří by si to za svůj výkon zasloužili...
Pouliche jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules