![]() |
![]() |
|
Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |||||||
Junior Member
|
![]() Quote:
A bonitaci s ČsV na volno? Kde jsem o něčem takovém psal? Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Co se týká poplatků - viz víše. Quote:
Milan |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||||
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
No jasně, pak se líp kritizuje.
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||||||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
|
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]()
Samozřejmě, u těch, kteří mají psy sr..čky, koupili si ho jen jako ozdobu a nechápou, že ČsV není společenské, ale pracovní plemeno, u těch určitě najde návrh oporu. Ale nevěřím, že by takový návrh prošel u většiny.
Quote:
"Bonitace je odbornou chovatelskou činností, která slouží k získání poznatků o exteriérových a povahových vlastnostech předvedených psů v souladu se standardem a chovatelským cílem klubu. Získané údaje se zaznamenávají ve formě kódu do průkazu původu a jsou součástí údajů o psu a feně. Zakódované posudky umožňují statistická vyhodnocení, která slouží jako podklad pro další řízení chovu. Změny nebo doplňky platných bonitačních kódů schvaluje konference klubu." Tedy ani slovo o nějakém uchovňování nebo něco podobného. Ano, na bonitaci by měli chodit VŠICHNI psi a feny a kvalita chovatele a jeho chovných fen by měla být hodnocena především podle toho, kolik z jeho odchovů prošlo bonitací. Už jsme v minulosti diskutovali o zavedení něčeho podobného, co mají NO v souvislosti s DKK, tedy zavedení "chovné hodnoty" (Zuchtwert). U každé feny a psa by byla uváděna i tato hodnota, která by byla stanovována z bonitačních výsledků jejich potomků. Pokud by potomek neprošel bonitací, byl by v započítán jako defektní a nechovný a tím by výrazně zhoršoval hodnocení psa a feny. Tak by byli majitelé chovných zvířat motivováni k tomu, aby své odchovy nechali bonitovat, protože i pes neuchovněný ale zbonitovaný by nehoršoval hodnotu jejich rodičů, jako pes, terý bonitací neprošel vůbec. Na první pohled složitá věc je i u NO řešena jednoduchým prográmkem, který tahá údaje z plemenné knihy. Tedy žádné velké počítání, prostě s každou bonitací jsou počítačem jednoduše přepočítány hodnoty, což trvá několik minut. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Ahoj Všem,
Nevím jak to mají jiní majitelé,ale obsahem mé smlouvy s chovatelem je i povinnost-DKK+DLK+svod i bonitace. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
Ale kdo ví co se na jaře zvolí a navrhne |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Smyslem zkoušky povahy je dostat psa do mezní vypjaté situace, při které se musí projevit takový, jakým skutečně povahově je. Proto jsem i proti tomu, aby se dělal takzvaný "nácvik na bonitaci". Dříve byl součástí zkoušky nikoliv náznak úderu ale pes se normálně udeřil, což bylo ještě lepší pro to, aby se projevil. Bohužel falešné "ochranářství zvířat" a snaha změkčit test aby mohli procházet bez problémů i psychicky labilnější a tím méně geneticky kvalitní psi vedl k tomu, že se úder odboural. Tam kde potřebují bez debaty jen klavlitní psy, to znamená u ozbrojených složek, tam se dělá test povahy stále stejně tvrdě. Slyším už argument, že tito psi jsou pak cvičeni pro obranu. Není to tak, těmito zkouškami, např. u armády, procházejí při výkupu i psi, kteří jsou poté vaužíváni pouze pro pachové práce (drogy, zbraně, výbušniny apod.). Zkus navrhnout jinou situaci než je zkouška u kolíku, kdy pes bude v mezní situaci a můžeme kolík nahradit. Ale zatím nikdo nic lepšího nevymyslel. Odbouráním zkoušky povahy budeme pouštět do chovu skutečně každou sr..čku, která své geny roznese po celé populaci a my se za několik generací můžeme s československým vlčákem rozloučit. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Member
|
![]() Quote:
Já třeba psa bonitoval na jaře na bonitaci moravské pobočky. Rozhodně tam nebyl civilní figurant, ale možná dřív býval. Zkrátka se mi systém, o kterém mi říkala právě Gábina z Německa zdá aspoň v tomhle lepší. Tenhle argument je mi jasnej, proto mi návrh s manžetami přijde OK. Ještě jsem neviděl, že by se na bonitaci pes od kolíku urval. Tomu bych se snažil předejít vhodným obojkem nebo postrojem Ten klubovej je pevnej dost. Zkrátka bych si to představoval asi tak, že během měření nebo skupinky se komise nebo pomocníci zaměří i na obojek a když bude pochybnost, přikážou použít klubovej. Pavle škoda, že jsi tam nebyl, ale nesouhlasím. Asi bych nemluvil o agresivitě, ale o drivu. Agresivní jedince bych v chovu rozhudně nepodporoval, nebo ne jedince s nezvládnutou agresí. Ze psů na testu povahy jsem měl tentokrát dobrej pocit, až na dva. Byla tam i čuba, která ve stresu spadla do totální apatie, zkrátka vlastního světa. Hodil by se pro ni kód Opn (prostě nic). To mi nepřišlo vůbec špatný. Sice to pro služební výcvik není, ale pro někoho by to mohla být právě povaha, kterou hledá. Třeba u canisterapie myslím ideálka. Když se vrátim k té poslední feně, tak bych už tak netlačil na vlohy pro službu, ale na to, aby v chovu byly pokud možno vlohy pro všechno, ale aby ti psi pokud možno nebyli nebezpeční člověku v případech, kdy by prostě neměli. K čemu je tedy zkouška civila u kolíku? Bude lepší, když budem mít samý psy, kde při měření bude mít pes koš, 5 lidí ho chytne a něco naměří, ve skupince si ho vezme majitel nakrátko a když po někom vystartuje, tak se mu to prostě promine a u kolíku bude bezhlavě útočit na toho, kdo se přiblíží? Děkuju, ale o takovej chov a psy nestojím. Opravdu nestojím o psa, kterej bude rozhodovat komu podám ruku. Můj pes díky jedné špatné zkušenosti nesnášel průvodčí, trvalo mi to zhruba půl roku než se pro ně stal plně bezpečným a jsem za to rád, že dneska můžu předat doklady ke kontrole a na psa si ani nevzpomenout. Vím, že kupa polocistů nebo sekuriťáků má psy magory, protože spolíhají na to, že se to nějak přikreje a vypadá to drsně. Já o to nestojím. Radši bych měl v chovu zvířata klidných i drsnějších povah, ale všechny ZVLÁDNUTÉ. Pokud si chceš ze psa udělat drsnýho magora, máš k tomu prostor, určitě si stále vybereš, ale já bych radši razil cestu, která by upřednostnila civilní majitele. Myslím, že při dnešním stavu plemene si pořád lze vybrat psy se vlohami pro sportovní nebo dokonce služební výcvik, ale nehrotil bych to do extrému. S tím hodnocením psů na bonitacích taky rezolutně nesouhlasim a stojím si za svým. Nemusíš chodit ani před rok 2006. Protěžování psů, které bonitační komise zná (nebudu spekulovat o důvodech) funguje ještě dnes. Zkrátka prostor pro omluvení excesů. Stále trvám na tom, že se mi to nelíbí. Bonitace je pro mě něco, kde by pes měl předvíst maximum toho, co umí a opravdu v nejlepším světle. Nepřijde mi dobré exces tohoto typu ignorovat a dát psu stejně Of. Když si představím, že by tohle dělal pes u zkoušky směrem k rozhodčímu, taky by se to hodilo za hlavu? Vzhledem k tomu, že je možno psa přebonitovat, byl bych za odložit test povahy na příště. Tuhle "banalitu" by nakonec ocenil určitě i psovod. Sice by musel se psem trénovat, aby se tohle už nestalo, ale přijde mi to nakonec výborný do reálnýho života, ať už jako přípravu na zkoušky nebo jenom na setkání třeba s kamarády. Zkrátka pes si zafixuje, že tohle je něco, co mu nepřísluší řešit. Klidně to co jsem psal připravím jako námět na konferenci, s tím nemám problém, ale chtěl bych, aby se k tomu nejdřív vyjádřilo co nejvíc lidí. PRoč, to už jsem psal dřív. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Podmínky pro přijetí čekatele: a) Odborné, fyzické, verbální a morální předpoklady. b) Věk minimálně 25 let. c) Místopřísežné prohlášení, že se uchazeč nezabývá obchodní činností v oblasti prodeje psů. d) Uchazeč musí prokázat, že je 5 let aktivním chovatelem s registrovaným názvem chovatelské stanice, odchovy jsou zapsány v plemenné knize ČMKU a že odchoval minimálně 5 vrhů plemene, které chce posuzovat. Výjimku může povolit P ČMKU rodinným příslušníkům, žijícím s vlastníkem chovatelské stanice ve společné domácnosti, kteří se aktivně se zúčastňovali výstav jako vystavovatelé. e) Uchazeč musí doložit potvrzení pořadatelů výstav o tom, že pracoval nejméně v průběhu jednoho roku minimálně 8x na výstavě jako vedoucí kruhu nebo zapisovatel. f) Doporučení příslušného chovatelského klubu, kterého je uchazeč členem a ve kterém odchoval požadovaný počet vrhů (dle výjimky z bodu d). Tento klub garantuje znalosti a způsobilost pro zařazení adepta do přípravy čekatelů (viz. formulář Vyjádření pro čekatele na funkci rozhodčího pro posuzování exteriéru psů). V případě, že je pro plemeno více klubů, sekretariát ČMKU tyto další kluby osloví a vyžádá si jejich vyjádření. Kluby jsou povinny žádost projednat a vyjádřit se do 30 dnů. Neobdrží-li sekretariát ČMKU vyjádření do stanoveného termínu, stanovisko klubu se hodnotí jako kladné. Doporučující klub navrhuje, u kterých mezinárodních rozhodčích a na kterých výstavách případně bonitacích (min. 2x se zadáváním CAC), může čekatel hospitovat, návrh podléhá schválení KR. Pokud klub rozhodčí nenavrhne, určí KR. g) Úspěšné absolvování přijímací zkoušky před zkušební komisí jmenovanou P ČMKU z mezinárodních rozhodčích. Této přijímací zkoušce může být přítomen zástupce klubu s hlasem poradním. Uchazeč musí prokázat základní znalosti zejména z oborů: anatomie a fyziologie základy genetiky standard a historie plemene platné řády ČMKU, zejména Stanovy, Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení nebo svodu, Řád ochrany zvířat při chovu psů, Zápisní a Výstavní řád, Řád pro jmenování rozhodčích chování, principy a provádění posuzování předpisy FCI Přijímací zkouška: Zkouška je písemná a ústní, její rozsah určí zkušební komise; zkouška musí odpovídat minimálním požadavkům řádu FCI. O výsledku zkoušky musí být účastník ihned informován a o jejím průběhu musí být proveden zápis. Zkoušky pořádá ČMKU. Zkušební komisi jmenuje P ČMKU. V případě neúspěchu může být žadatel opakovaně přezkoušen s odstupem ½ roku a to pouze 2x. Účast na přijímacích zkouškách a případných opakováních je zpoplatněna částkou stanovenou P ČMKU, splatnou před zahájením zkoušky. Tato částka se v případě úspěšného splnění podmínek a jmenování čekatele rozhodčím vrací. Příprava čekatelů: Příprava čekatelů je metodicky řízena Komisí pro rozhodčí. a) Příprava čekatele probíhá minimálně 1 rok, maximálně 3 roky. b) Čekatel má povinnost zúčastnit se přednášek pořádaných Komisí pro rozhodčí ČMKU. c) Během přípravného období se čekatel nejméně 6x zúčastní hospitace na výstavách nebo na bonitacích, v kruhu příslušného plemene, na akcích pořádaných členskými subjekty ČMKU. Čekatel si sám domluví hospitaci s pořádající organizací. U jednoho rozhodčího, určeného příslušným klubem (případně Komisí pro rozhodčí), může v jeden den hospitovat 1 hospitant na 1 plemeno, max. 3 hospitanti, pokud rozhodčí v daný den posuzuje více plemen. d) Během hospitací musí čekatel být celkem účasten na posouzení minimálně 30 jedinců daného plemene. U málopočetných plemen psů může být počet 30 jedinců přiměřeně snížen individuálním rozhodnutím Komisí pro rozhodčí. e) Rozhodčí vyplní a podepíše hospitační list. Čekatel je povinen nechat si potvrdit hospitační list u vedení výstavy (výstavní kancelář) nebo u pořadatele bonitace. Čekatel zašle hospitační listy hromadně na sekretariát ČMKU spolu se žádostí o závěrečnou zkoušku. f) Během jednoho kalendářního dne lze u jednoho plemene hospitovat pouze 1x. g) Závěrečných zkoušek se může zúčastnit pouze čekatel, který byl minimálně 6x hodnocen výborně nebo velmi dobře a hospitace splnil nejméně u dvou rozhodčích. Závěrečné zkoušky: Závěrečné zkoušky čekatelů provádí ČMKU. Zkouška se skládá ze dvou částí: a) teoretické - obsahuje zkoušku ze všeobecných znalostí, ze znalostí odborných a ze znalosti exteriéru plemene, o které čekatel žádá (viz řád FCI). Standard plemene je oprávněn zkoušet pouze mezinárodní rozhodčí s příslušnou aprobací. Při této zkoušce čekatel prokazuje znalosti z výše uvedených oborů (viz příprava čekatele). Dále musí být čekatel schopen komentovat standard a vývoj plemene. Zkouška je ústní a písemná. Zkušební komisi jmenuje P ČMKU, je nejméně tříčlenná. Této závěrečné zkoušky může být přítomen zástupce klubu s hlasem poradním. b) praktické - skládající se z praktického posouzení nejméně tří jedinců daného plemene včetně vypracování písemných posudků. Zkoušejícími musí být minimálně dva rozhodčí, z toho alespoň jeden mezinárodní s aprobací na dané plemeno. O výsledku zkoušky musí být čekatel neprodleně informován a o průběhu zkoušky musí být proveden zápis. Klub, který čekatele doporučil, bude ČMKU informován o místě a konání zkoušky a může na ní vyslat svého zástupce s hlasem poradním. Postup zkoušky: - čekatel napíše tři posudky v kruhu - rozhodčí v kruhu přezkouší znalosti zkoušeného - rozhodčí navržení KR a potvrzení P ČMKU schválí protokol o zkouškách svými podpisy - protokol bude potvrzen podpisem a razítkem pořadatele výstavy V případě neúspěchu může být čekatel opakovaně přezkoušen v některém z dalších termínů určených P ČMKU a to pouze 2x (mimo základní zkoušku). Závěrečné zkoušky čekatelů se budou konat dle potřeb ČMKU na předem určené výstavě. Termíny a zkušební komisi stanoví P ČMKU. Náklady na tuto komisi platí ČMKU. Závěrečná zkouška je bezplatná, její eventuální opakování je zpoplatněno ve výši stanovené P ČMKU. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Bolt Grey Střípek snů
|
![]() Quote:
![]() Krom to na měření jsem připravovala, lidi má rád a stejně se pak zkusil v daný moment vykroutit. Pes si může vždycky najít nějaký důvod...taky jsme dostali "Od", což by mi tak nevadilo, kdyby byli obdobně hodnoceni i jiní psi, kteří by si to za svůj výkon zasloužili... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|