Quote:
Originally Posted by Jasmina
Hey, chcialam jedna sunie dla rodziny, ale mimo szczerych checi niedoszlych wlascicieli sssmok nie odda psinki do domu z ogrodem, gdyz pies moglby zdziczeć. Tyle mniej wiecej sie dowiedzialam od kuzyna.
Zycze powodzenia w szukaniu odpowiedniego domku.
|
Najwyrazniej kuzyn nie do konca wszystko przekazal.
Zapytalam sie o warunki dla psa - suka mialaby spac w kojcu, a w ciagu dnia biegac po terenie. Mialaby byc jedynym psem, do tego nie mieszkajacym w domu. Moim zdaniem wilczak pozostawiony sam sobie na terenie zdziczeje. Zacznie uciekac, polowac i beda z nim same problemy. To rasa absolutnie zintegrowana ze swoimi przewodnikami i potrzebujaca stada.
Nasze szczeniaki spia w domu, wychowuja sie w stadzie - i przykro mi, ale nie oddam suki do kogos, u kogo bedzie "biegac po terenie i spac w kojcu", a ludzi widziec od czasu do czasu, jak przyjda sie z nia pobawic. Dom z ogrodem nie jes zadna przeszkoda. Gdyby mieszkala w domu, przebywala duzo z ludzmi i dodatkowo biegala po terenie - to co innego. Z tego co zrozumialam z rozmowy, to mialaby byc psem pilnujacym obejscia. Drugiego psa do towarzystwa nie ma.
W takim wypadku wole, zeby mala zostala z nami - nie zalezy mi na pozbyciu sie szczeniakow za wszelka cene, ale na znalezieniu im dobrych domow. Polecilam kuzynowi inna rase i wydawalo mi sie, ze zostalo to zrozumiane. Powiedzial, ze jesli bedzie szukal psa do domu, to pomysli o wilczakach.