![]() |
![]() |
|
Reklama i prasa Wilczaki w prasie, reklamie, teledyskach i telewizji (grające 'siebie' lub wilki). Artykuły i programy o rasie... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
Ostatnio modne zrobiły się blogi, galerie, stronki itd. każdego wilczaka z osobna, albo każdej hodowli z osobna. Tego lata zajrzałam na prawie wszystkie i zauważyłam, że dość się od siebie różnią – jedni piszą głównie o tym o tym co ich psy zmalowały (aby podnieść dramatyzm swych opowieści i faktycznie im się to udaje
![]() ![]() Po zapoznaniu się z kilkoma blogami odkryłam, że znacznie przyjemniej czytać o psach, które są istotami z krwi i kości, które na przemian broją i sprawiają radość, wkurzają i są powodem do dumy, mają swoje wzloty i upadki, niż o pomnikach intencji i wyobrażeń swoich właścicieli (zwłaszcza gdy rzeczywistość skrzeczy i w ‘realu’ psy zachowują się zupełnie odmiennie niż sugerowałyby wygłaszane w sieci ochy i achy). Podobnie milej zobaczyć mniej zdjęć, ale starannie wybranych i dobrze przygotowanych niż setki prawie identycznych lub przedzierać się przez dziesiątki nieciekawych żeby znaleźć kilka dobrych. Ważna jest też dobra organizacja dostępu do zdjęć! Osobiście najbardziej lubię czytać o Taro (Sebastian, Nela dodajcie coś nowego o swoim pupilu! Jakoś nie wierzę, że przestał "działać" ![]() Może taki mały POZYTYWNY przewodnik po ulubionych stronach (bez imiennego wytykania tych, które wydają się Wam słabsze !) pozwoli niektórym doskonalić albo poprawić swoje ‘dzieła’? Tym bardziej, że stron będzie przybywało, bo i szczeniaków przybywa…. Co o tym sądzicie? Jeśli to dobry pomysł, to napiszcie co lubicie czytać i oglądać i dlaczego! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Roneczko, w dobie internetu (czesto podskornie uznawanego za absolutna kotare prywatnosci) pisac moze kazdy i co tylko chce. Klawiatura jak papier- przyjmie wszystko
![]() Ale wlasciwie pytanie jest o cel. A kazdy moze miec inny. Jesli ktos ma na celu wykreowanie wirtulanej rzeczywistosci, zgodnej z marzeniami to hulaj dusza i niech pisze co mysli, ze chcialby miec. ![]() ![]() Celem, chyba najbardziej uznanym jest reklama- hodowli naczesciej, jesli nie obecnej to na pewno przyszlej. Tu ilosc zdjec im wieksza tym lepsza. Pare slow o przyszlej potedze hodowlanej tez nie zaszkodzi... Kwestia gustu autora jest tylko wybor mniej lub bardziej ascetycznej formy podania tego, co chce sie przekazac ![]() Tak więc w temacie celowosci tworzenia strony nie czepialabym sie specjalnie. Jesli ktos cieszy sie ze swojego psa tak bardzo, ze musi go pokazac calemu swiatu to wlasnie po to wymyslono internet ![]() BTW: z takiej to wlasnie przyczyny jakies 9 lat temu powstala najlepsza, znana mi lista dyskusyjna o psach. Lista juz dzis nieistniejaca niestety, ale w czasach swojego istnienia tworzaca taksilna wiez pomiedzy podobnie "zakrecinymi" , ze bycie jej uczestnikiem wystarczalo jako haslo w dowolnym miejscu Polski, o dowolnej porze, do otrzymania pomocy od kogos znanego tylko z tego srodowiska.O slubach narodzonych z tej listy nie wspomne ![]() Ale wracajac do stron... to nikt inny jak czytelnicy weryfikuja wartosc danej www. Albo do niej zagladaja albo nie ![]() Mnie akurat podoba sie pomysl tworzenia tych stron, bo rzetelenej wiedzy na temat czw jest tak malo, a belkotliwej papki podawanej tak duzo, ze na bazie mniejszej ilosci zrodel owej "wiedzy" ,ciezej jest oddzielic przyslowiowe ziarno od plew. Majac tak wiele odnosnikow mozemy zweryfikowac czy autora strony opetala mitomania czy jest uczciwym czlowiekiem, chcacym sie podzielic z innymi swoimi refleksjami. Ot chocby pierwszy przyklad z brzegu: mozemy na swojej stronce napisac ze mamy psa zwalajacego sedziow na kolana i swoim wygladem zapierajacego im dech w piersiach.....ale zalosnie to wyglada gdy owa informacje mozna zweryfikowac w niezaleznym zrodle i wychodzi ze zamiatalismy doly na wystawach . Podobnie z zachowaniem.. osmieszyny sie okrutnie, piszac o sportowych osiagnieciach naszego "uzytka".. a ogladajac zdjecia na innych stronach, czytajacy zobaczy, ze autor owszem ladnie opisal..ale calkiem innego psa ![]() Jeszcze smieszniej jest gdy autor sam sie wkopuje.. i np zamieszcza zdjecia fantastycznie wygladajacego psa, np z egzaminu ale nie zauwazy, ze zostawil exif zdjecia i widac, ze egzamin byl zdawany ..dzien wczesniej niz prezentowane pokazowe fotki.... Oczywiscie w takim przypadku uruchamia sie chec dojscia do prawdy , wiec szuka sie przyczyny takiego poprawiania rzeczywistosci. I glupio gdy okazuje sie, ze na egzaminie pies slimaczyl sie niemilosiernie, i nijak nie kwalifikowal sie na ocene "doskonala" , co zdaja sie nam sugerowac zdjecia i ze ktos probuje nam wcisnac, ze ten oto wpatrzony i skupiony pies wlasnie tak zdawal ![]() Dla mnie wiedza czerpana z internetu byla gigantycznym ulatwieniem ale szybko przekonalam gdzie szukac informacji a gdzie okazji dla swietnej zabawy i salw smiechu. ( choc jesli zamiarem autorow takich stron byla dzialanosc rozrywkowa to moge im tylko pogratulowac). czyli generalnie- kazda strona jest mile widziana... te z serii fantasy tez ![]() raz tylko pamietam , ze prawdopodobnie w obawie przed zdemaskowaniem wlasnych dzialan ktos probowal powstrzymac zakladanie stron z serii " szkodnik"...ale kto by sie czyms takim przejmowal ;D Zreszta.. inteligentny czlowiek bez problemu zobaczy i wyczyta to co ma sens i nie da sobie wcisnac ciemnoty, chocby nie wiem jak nafaszerowana byla superlatywami ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
OK, zgadzam się z Tobą, ale moja inicjatywa jest bardziej z dziedziny - porównajmy/ skonfrontujmy swoje gusta i odczucia niż - kto pisze prawdę, a kto nie.
Jak sama zauważyłaś - stosunkowo nietrudno zweryfikować prawdomówność osób piszących, więc nie o to mi chodziło. Raczej o wyłapanie kryteriów których spełnienie powoduje, że na stronkę wchdzi się z przyjemnością i stale wraca do niej. Myślę, że to mogłoby "nowym" adeptom pomóc tworzyć swoje galerie, blogi, strony itd. Masz całkowitą rację - cel dla którego tworzy się stronkę na pewno determinuje jej treść i wygląd, ale nawet w podobnych kategoriach bywają bardziej atrakcyjne i mniej, lepiej "zorganizowane" i gorzej, takie, gdzie łatwo odszukać ciekawy artykuł i fajne zdjęcie - i takie gdzie jest to prawie niemożliwe i tak dalej. Nie chciałabym "upolityczniać" tego wątku, chodzi mi wyłącznie o estetykę i atrakcyjność merytoryczną stron. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Distinguished Member
|
![]()
Zgadzam się z jeszcze jednym - regularne pisanie nieprawdy o swoim psie, albo raczej swoich pobożnych życzeń na jego temat na dłuższą metę czyni cały blog niewiarygodnym, albo nawet śmiesznym...
Jest więc pierwsze kryterium: na ile to mozliwe trzymanie się prawdy i stosowanie minimalnego choćby obiektywizmu w temacie własnego psa - choć to bywa dla niektórych trudne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Zyczysz sobie Wacpani konkretow a to sie tak nie da
![]() ![]() Ja osobiscie uwielbiam fotki, widziec jak pies sie zmienia, w jakich jest sytuacjach i jak sie zachowuje- bo to widac ![]() Z ulubionych - takich emocjonalnie to moge tylko wskazac serie "Cayo i koniki " ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Kiedys, gdy "chwalenie sie" bylo w "czeskim", czy "slowackim" stylu bylo latwo - jesli cos wygralas to pisalas jak jest, czyli "Jolly zostala Zwyciezca Klubu", "Ali zostala Najlepsza Suka wystawy Europejskiej w Nitrze", czy "Amber zajal pierwsze miejsce na Krajowych Zawodach OB". I WSZYSTKO BYLO JASNE. Kazdy wiedzial o co chodzi - nie trzeba bylo popisow - kto Ciebie mial docenic to docenil. A teraz? Przyszla do nas ta glupia moda na kwiecistosc wypowiedzi. I aby sukces zostal odpowiednio przedstawiony musisz pisac: "Moja doskonale urodzona, zawsze wysmienita i przepiekna, pochodzaca z prawego loza i dobrej hodowli, corka znanych i utytulowanych rodzicow, doceniona przez wielu znanych sedziow suka Jolly z Molu Es na szalenie prestizowej wystawie w kraju pochodzenia rasy od sedziego sedziujacego czechoslowackie wilczaki od lat i nie dajacego dobrych ocen nawet psom, ktore sa samotne w swoich klasach dostala ocene doskonala i zostala wybrana, jako pierwsza suczka nalezaca do osoby nie bedacej obywatelem Czech i Slowacji Zwyciezca Klubu, co jest najbardziej prestizowym tytulem w tej rasie" (uufff... ![]() Az niedobrze sie robi jak sie czyta takie slodkosci, ale prawda jest taka, ze trzeba sie dostosowac do stylu jaki rozwinal sie w Polsce... ![]() ![]() Przez dlugi czas sie opieralismy az do tej slawnej wystawy w Lodzi. Przy ringu chodzil jakis pan i dopytywal sie o CzW. Pytal sie o "jakosc" Jolki - wiec odpowiedzielismy krotko i zwiezle. FAKTEN, FAKTEN, FAKTEN ![]() ![]() Wtedy uznalismy, ze nie ma co sie patyczkowac - nadal nie lubie kwiecistej mowy i piania poematow na temat osiagniec naszych psow, ale prawda jest taka, ze kto sie na wilczakach zna "ten widzi co sie ma" - takiej osoby nie zmyla zadne piesni pochwalne. I bez znaczenia jak jak doskonale i pieknie bedzie opisywal wlasciciel swojego psa - dla speca liczy sie tylko to co pies RZECZYWISCIE reprezentuje. Ale takie opisy sa czesto pomocne dla osob, ktore w rase sie jeszcze nie wgryzly i szukaja jakiegos ciekawego psa. Jesli maja do dyspozycji pelniejszy opis osiagniec (czy tych na placu szkoleniowym, czy to na ringu wystawowym) to moze latwiej bedzie im dokonac wyboru i bedzie mniej osob, ktore zaliczyly "wpadke" i do szkolenia dostaly szczeniaka, ktory z powodu problemow z charakterem w zyciu sie do tego nie bedzie nadawal. Czy na wystawy dostaly jako "super sie zapowiadajacego" szczeniaka, ktory CzW wygladam raczej nie przypomina... To tyle co do opisu osiagniec i spraw hodowlanych - tu zawsze PR sie liczyl. I zawsze byl w cenie... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() A maniera jest taka bardziej amerykańska - jak sam się nie doceniasz, to znaczy że na wysoką oceną nie zasługujesz i już. W naszym kręgu kulturowym do niedawna taka postawa była objawem kompleksów... ale to się zmienia - ostatecznie te masy filmów z USA w rodzimej TV nie mogą pozostać bez wpływu na ludzi, zwłaszcza tych młodszych. Quote:
![]() ![]() Choć niektórym i tak nigdy nie dorównasz |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Ja mam właśnie taką typową stronę hodowli, o jakich pisze Margo. Ale traktuję tą stronę jako reklamę hodowli. Starałam się pisać o moim psie najlepiej, ale jednocześnie tylko prawdę. Niestety nie mam talentu literackiego, więc żadnych opowieści nie można tam znaleźć.
Zgadzam się z Margo, że Ci, co się trochę znają, to wiedzą swoje - i bardzo dobrze. A osoby bardziej zainteresowane tematem wilczaków znajdą wszystko, czego szukają, na wolfdogu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |