Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Výchova & charakter

Výchova & charakter Jak se postarat o štěně, jak ho socializovat, nejčastější problémy s ČSV a jak je řešit...

Thread Tools Display Modes
Old 08-04-2004, 02:55   #25
Jarča
Junior Member

Jarča's Avatar

Ahoj Suuvo,

nevím, jestli jsi už své čévéčko našla nebo ještě váháš...
Mám necelého půl roku staré štěňátko, a vyskytla se u něj zajímavá věc co se týče strachu z lidí:

brala jsem si je starší (3 měsíce). Matka i otec byli velice dobře socializovaní, máma vyslovený mazel. Štěňata pobíhala po rozestavěném statku a rozhodně tam nebyla nouze o cizí lidi. Nás také viděly poprvé a můj budoucí miláček mi málem do úst nacpal kus masa co držel v tlamičce a pak mne pořádně vytahal za dlouhé vlasy.... doma se na mne vysloveně upnul a začínám pozorovat, že zbytek rodiny odmítá poslouchat, ale hlavně: pravděpodobně tím, že už mu smečka nedodává sebevědomí (prostě nezastanu 5 psů), odmítá většinu lidí, ustupuje, a nedej bože, aby ho chtěl někdo hladit. Když nemůže utéct, šíleně vrčí a kouše, jak mi v sobotu předvedl na cvičáku (půjčil si ho na mou žádost výcvikář a chtěl po něm, aby si lehl. Byla z toho desetiminutová bitka kdo z koho a Vlček si udělal renomé. Nakonec s krajním odporem zůstal nakrčeně ležet.Všechno jenom proto, že to byl cizí člověk, ale ne pro něho neznámý - a i když vím, že to ten pán číst nebude, chci mu poděkovat, že mi tolik pomáhá). Jinak malých psů si vůbec nevšímá, s některými velkými by si hrál. Agrese naštěstí žádná, beru to jako dobrý vliv jeho otce,ale asi se to změní s dospíváním. Jakýchkoli dopravních prostředků se nebojí, jen ustupuje před kočárem.
Léčím to šokem, dokud je čas - jezdím s ním do města, kamárádi ho povinně hladí. A s radostí musím říct, že je to lepší než to bylo na začátku. Jen nechápu, co se mu tak najednou přihodilo v hlavičce, vybrala jsem si ho právě pro jeho všetečnou a nebojácnou povahu. Chyba se nestala, nikdo mu nic neudělal. Zřejmě teď vysloveně nesnáší určitý typ lidí (začne vyvádět), před většinou ustupuje, a pak existuje naprostý zlomeček lidí, které od pohledu miluje a dokonce si jde pro pohlazení. Většinou jde o pejskaře a na cvičáku s ním nemám problémy, pouze se nenechá pohladit.

...prvně jsem to psala jako příklad, co se může najednou stát, ale teď by mne zajímalo, co na to vy ostatní říkáte?

A Suuvo, pokud čévéčko vážně chceš, tak to toho šlápni a jakýkoli problém pro tebe nebude neřešitelný. Musíš ale počítat s tím, že ty problémy budou.... stejně je to fuk. Bude tě mít rád a tím ti to stonásobně vynahradí :)
Jarča jest offline   Reply With Quote

Posting Rules