Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 18-10-2006, 20:02   #2
monikasz
Junior Member

monikasz's Avatar

Aza - nie mam wilczaka, ale jedno wiem na pewno: IPO to sport, a nie nauka rzeczywistej obrony. Jeśli Twój znajomy szkolił rottka do IPO wykorzystując popęd łupu wierz mi - jeszcze w Polsce to rzadkość. Niestety wiele szkółek uczy obrony na zasadzie wzbudzania agresji, pobudzania kolczatkami - wg mnie niestety do niczego dobrego to nie prowadziło, bo w efekcie często miałaś do czynienia z psem, który często był nie do opanowania dla przeciętnego właściciela. Jakikolwiek ruch w Twoją stronę mógłby wyzwolić atak ze strony psa, bo tak w szkółkach uczono. Wystarczyłoby, że np ktoś nagle wskoczyłby zza drzewa, a pies uważałby, że trzeba go natychmiast zaatakować. Na dłuższą metę zbyt męczące ...

Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że grupowe szkolenie pod kątem IPO nie przygotuje psa do rzeczywistej obrony. Proponowałabym po prostu umówić się z trenerem (musi być sprawdzony i dobry !) na indywidualne zajęcia. Ale podstawą jest podstawowe posłuszeństwo, no i wszystko zależy co chcesz w przyszłości osiągnąć ze swoim wilczakiem, bo zakładam, że jest w planach. Normalny, zrównoważony pies w momencie zagrożenia obroni Cię, ale pod warunkiem, że będzie miał z Tobą dobry kontakt. Miałam kiedyś huskiego i choć była to oaza spokoju, to w momencie jak nagle ostro ruszył wrzeszczący pijak w moją stronę, to pies pokazał komplet zębów. Chodziłam z nim na kurs PT i na próbę (dla chętnych) zrobiono ćwiczenie, by zobaczyć jak zareaguje pies w momencie ataku. I szkoleniowcy zrobili wielkie oczy, bo husky choć nie szczekał, ale cały czas osłaniał mnie swoim ciałem pokazując ostrzegawczo zęby, gdy pozorant był zbyt blisko
monikasz jest offline   Reply With Quote

Posting Rules