Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 19-06-2006, 15:25   #11
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

To i ja koncze
Nie interesuje mnie co ludzie lubia, dla mnie wazne jest tylko odpowiednie ksztaltowanie naszej rasy i jej uzytkowosc. Wilczak nigdy nie byl i nie bedzie maskotka.

Piszesz o zrodle agresji i strachliwosci. Jezeli lekliwosc ma podloze genetyczne (co byc moze ale nie musi - znam pewne siebie i odwazne psy po lekliwych rodzicach lub rodzicu) to tym bardziej w genach przenosi sie agresja lub sklonnosc do niej. I takie przypadki tez znam osobiscie - agresywna suka daje agresywne szczeniaki, a jesli dolozymy podobnego ojca to tym bardziej. To udowodnione u wielu ras i trudno sie z tym sprzeczac. Po co wiec robic takie skojarzenia?

Agresja do psow - rozumiem, dorosly samiec / suka do przedstawiciela wlasnej plci - nie widze zastrzezen chociaz wole nie. Ale nie "dzieciaki". Wilczak dorasta bardzo dlugo, moze niektore szybciej ale np Amberowi zabralo to ponad 2 lata i nie ma powodu zeby bylo inaczej. Stad okreslenie nienormalne.

To ze lekliwosc da sie odkrecic wiesz dobrze bo sama mialas do odkrecania Ali (o czym sama pisalas dlatego wspominam) i calkiem niezle to wyszlo - nawet juz sika pod drzewa jak samiec

Piszesz o kontrolowaniu psow, czy chodzi Ci o to zeby na wystawie nie podchodzic z psami? Myslalam ze po to miedzy innymi jezdzimy :P

Mysle ze mamy calkowicie inny poglad na agresje, temperament itp. Piszesz o nieudanych liniach wloskich, ale moze oni maja inne pole do dzialania. Nie wyobrazam sobie zeby ich ratownicze psy byly agresywne. A jest to wykorzystanie naturalnych zdolnosci Wilczakow.

Nie zgadzam sie ze pies lagodny to pies bez ikry, bez temperamentu czy nie nadajacy sie do pracy lub niepewny. Lagodny w znaczeniu wilczakowym, czyli jak trzeba to stanie przy boku, a jak nie to nie bedzie podskakiwal sam. Pewnie ze nie nada sie na obrone,to oczywiste i nikt tego od niego nie oczekuje.

Jezeli mamy wykorzystawac Wilczaki tylko zgodnie z idea tworzenia rasy to co one wlasciwie u nas robia? Na sluzbe je! A nie na kanapy i w domciu.

Dla mnie Wilczak to pies pewny siebie, klopotliwy, dominujacy ale pies zrownowazony ktory wie ze czlowiek jest jego przyjacielem.

Posting Rules