![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Dziękuję za odpowiedzi.
![]() ![]() Wiecie, nasz Nemo, ONek, też nie zawsze dogaduje się z innymi samcami. Potrafi się "szczepić" z innym psem, szczególnie jeśli ten pies jest lękliwy lub dominujący. Aczkolwiek jak już się go odciągnie, to momentalnie się uspokaja i potem reaguje na "zostaw" czy "nie". Za to swoje stado uwielbia i chroni. Zastanawiam się, na ile "legendy" o agresywnych, rzucających się na wszystko wilczakach to legendy, ile w tym prawdy, a ile... pewnego przewrażliwienia, niewiedzy właścicieli. [na zasadzie: ktoś pisze, że jego pies to koszmar, nie da się z nim wytrzymać, że to dzika bestia, a faktycznie zachowanie psa nie odbiega od średniej psów ogólnie, nie tylko wilczaków - przynajmniej na forum ONkowym czasami się to zdarza... chociaż bywa odwrotnie, np. :mój pies ma rok, czemu nie stróżuje posesji i nie rzuca się na obcych?? zły pies!....] Last edited by Nakasha; 15-07-2014 at 09:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ngi dhla
|
![]() Quote:
Ich niezależność i umiejętność błyskawicznego podejmowania samodzielnych decyzji nie koniecznie zgodnych z naszymi intencjami doprowadza je czasem do zguby, a nas do szału. Choć ma to też swoje zalety... niesamowicie wyrabia refleks. To nie są legendy. Wilczaki, których właściciele nie puszczają ze smyczy bo nie potrafią ich opanować istnieją naprawdę... niestety.
Surman suuhun Last edited by netah; 15-07-2014 at 10:25. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Tmave Zlo
|
![]() Quote:
Niestety, w znakomitej większości przypadków opisy nie przemawiają do wyobraźni. Dlatego ja zawsze stwierdzam, że trzeba zobaczyć, żeby uwierzyć. Np. wystawę z większą stawką wilczaków albo - najlepiej - spotkanie. Nie dalej jak w sobotę spotkałam się z taką oto reakcją przy ringu amstafów - na widok mnie idącej z dwoma wilczakami panie pochowały swoje samce do jednego namiotu. Ich doświadczenie wystawowe jasno mówiło - wilczak na horyzoncie to awantura. Teraz jest spotkanie w Późnej - proponuję pojechać. Z apteczką.
![]() |
![]() |
#4 |
Wilkokłak
|
![]()
Samce amstafów do jednego namiotu?:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Tmave Zlo
|
![]()
Wiesz, lało. Może to studziło zapędy
![]()
![]() |
#6 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Wiele zależy od tego, czego się oczekuje od psa.
Baaj na co dzień jest zupełnie fajnym, tulastym i względnie posłusznym psem (mogę go puścić luzem, nie ucieknie, choć nie zawsze odwołuje się prawidłowo). Tym niemniej zdarza mu się zareagować ostro na pozornie zwyczajne sytuacje, w warunkach stresu to też zupełnie inny pies. Przykład: wymyślił sobie, że za wszelką cenę pójdzie za mną i członkiem rodziny po drabinie. Nie dało się normalnie, to wykombinował wspinaczkę po stelażu ścianki, rozwalił sobie przy tym łapę (nic groźnego, ale jednak rana), ale na drabinę wlazł. Przy zdejmowaniu go z owej drabiny, Baaj uznał za stosowne wnieść prostest wokalny (ujadanie) oraz poprawić zębowym (kłapanie). Na szczęście na Michale wrażenia to nie zrobiło, psa zwyczajnie zdjął stanowczo na podłogę, kazał się położyć i opatrzył łapę, ale ktoś przyzwyczajony do 'normalnych' psów mógłby sobie z tym wszystkim nie poradzić.
![]() |
#7 | |
Tmave Zlo
|
![]() Quote:
Co do warczenia to znam jednego wilczaka, który używa warkotu zupełnie niestandardowo. To duże zwierzę. Samiec. Przykład najbardziej spektakularny: Na spacerze pies jest drażliwy, w stosunku do suki prezentuje postawę: nie będę się z tobą ganiaj, won babo, dla mnie jest bardzo miły i nadstawia się do głaskania ale jak jego własna Pańcia wyciąga rękę i głaszcze - pies zastyga, opuszcza łeb i warczy z głębi trzewi. No chyba nigdy żaden pies nie powiedział mi tak dobitnie, że jestem obca i że ze mną nie ma co gadać. I że to Pańci mówi się, że coś jest nie tak. Spacer skróciłyśmy a zachowanie złożyłyśmy na karb może zbyt dużej szyjki indyczej zjedzonej rano i sprawiającej dyskomfort. Pies nieswój był do końca dnia. Niestety złe samopoczucie nie minęło i wieczorem pies przyszedł do Pańci do sypialni, stanął nad nią przy łóżku i znowu zaczął warczeć. Można dostać zawału albo natychmiast wstać i pojechać na nocną wizytę u weta i pełen przegląd psa.
![]() |
![]() |
#8 |
ngi dhla
|
![]()
Warczenie jest jednym z elementów komunikacji. Są momenty gdy nie można tego tolerować, ale są też takie gdy głupotą byłoby to gasić. Można doprowadzić do sytuacji gdy pozbędziemy się w ten sposób jakichkolwiek sygnałów. Wtedy odbezpieczony pistolet z pociskiem w komorze nie daje nam żadnego czasu na reakcję.
![]() |
#9 |
Wilkokłak
|
![]()
Tylko się modlić, żeby wilczaki zawsze trafiały tylko na takich, którzy potrafią te dwa przypadki rozróżnić. Nie zawsze musi to być oczywiste OD RAZU. Czasem wnioski i zrozumienie przychodzą już po fakcie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Tmave Zlo
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Witam..
drugi szczeniak w życiu i pierwszy Wilczak i pierwszy post.. pytań mnóstwo.. zacznę od najbardziej irytującego szczególnie ze względu na 2,5 letniego syna.. Zakładałem nowy temat.. napisałem się i błąd bazy/zapisu.. Spróbuję się podpiąć tutaj.. i odświeżyć temat.. lata lecą może jakieś nowe wyjątki.. patenty.. 1. Jak długo Wasze Wilczaki podgryzały i w jakim wieku przestały jeśli w ogóle. Zapewne zależy od egzemplarza ale pewnie wiek i intensywność podgryzania są odwrotnie proporcjonalne? 2. W jakim wieku u Was była wymiana ząbków? Bo chyba u 4 miesięcznego szczeniaka to chyba mleczaki? ![]() 3. Używaliście kagańca jako kary za bolesne podgryzanie i brak reakcji mimo słownego opr? Więcej pytań później... Jak baza przyjmie rekord i będą odpowiedzi.. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|