Вернуться   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Ответ

Опции темы Опции просмотра
Старый 19.03.2013, 21:50   #1
Gia
K-Lee Family

Отправить сообщение для Gia с помощью Skype™ Send Message via Gadu Gadu to Gia

Kalinkowe dzieci z miotu G mają sierść iście tatusiową, Damonkową co zresztą dodaje im uroku
Ale tu mam kilka spostrzeżeń. One mimo to schną raz dwa, choć od kąpieli nie stronią. Najbardziej "curly coated" jest Lila, ostatnio często jej sierść testuję, wystawiam na śnieżycę i pies wraca pod kołderką śniegu. Biały puch nie topnieje na niej. Ta sierść jest szorstka bardzo, twarda.
Z Kalinki z kolei wszyscy wilczakowcy na wystawach śmiali się, że jest kąpana w lenorze. Ona taką sierść miala zawsze, przyjemną w dotyku, ale też jest samoczyszcząca się, nie nasiąkająca zapachami (pomijam psie pachnidła...) i szybko schnąca. Więc sama już nie wiem jak to z tą sierścią jest

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia вне форума   Ответить с цитированием
Старый 16.04.2013, 08:22   #2
Rona
Distinguished Member

Цитата:
Сообщение от Gia Посмотреть сообщение
Kalinkowe dzieci z miotu G mają sierść iście tatusiową, Damonkową
Szukając czegoś zupełnie innego w bazie przypadkiem trafiłam na fotkę tej suczki:
http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/46124/ Zainteresowała mnie jej sierść. Pogrzebałam głębiej i okazało się, że jest krewną Damona, po której przypuszczalnie odziedziczył on i jego dzieci sierść.

Niniejszą informację dedykuję Pawłowi M.-D. oraz wszystkim którzy głoszą, że za sierść "Galinek" odpowiada na 100% Jolly, NB czeska suka, której rodzeństwo ma bogaty wkład w genetykę czeskich psów.

Rona вне форума   Ответить с цитированием
Старый 16.04.2013, 09:29   #3
anula
czuły barbarzyńca

Цитата:
Сообщение от Rona Посмотреть сообщение
Szukając czegoś zupełnie innego w bazie przypadkiem trafiłam na fotkę tej suczki:
http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/46124/ Zainteresowała mnie jej sierść. Pogrzebałam głębiej i okazało się, że jest krewną Damona, po której przypuszczalnie odziedziczył on i jego dzieci sierść.

Niniejszą informację dedykuję Pawłowi M.-D. oraz wszystkim którzy głoszą, że za sierść "Galinek" odpowiada na 100% Jolly, NB czeska suka, której rodzeństwo ma bogaty wkład w genetykę czeskich psów.
Ja nie widze w siersci Elzy nic niezwyklego poza tym, ze ma duuuzo podszerstka - jest na tej focie chyba tuz przed wylinką, poza tym jest niezbyt czysta i niezbyt sucha (przynajmniej tak wyglada). Natykalam sie na jej zdjecia juz parokrotnie, i to, co mnie w niej uderzylo to maska a raczej jej prawie brak...
Oczywiscie trudno oceniac psa po zdjeciach, szczegolnie jesli jest ich w galerii dosc malo
anula вне форума   Ответить с цитированием
Старый 16.04.2013, 11:28   #4
Rona
Distinguished Member

Цитата:
Сообщение от anula Посмотреть сообщение
Ja nie widze w siersci Elzy nic niezwyklego poza tym, ze ma duuuzo podszerstka - jest na tej focie chyba tuz przed wylinką, poza tym jest niezbyt czysta i niezbyt sucha (przynajmniej tak wyglada). Natykalam sie na jej zdjecia juz parokrotnie, i to, co mnie w niej uderzylo to maska a raczej jej prawie brak...
Oczywiscie trudno oceniac psa po zdjeciach, szczegolnie jesli jest ich w galerii dosc malo
Ja wyraźnie widzę jeżyka.

Старый 16.04.2013, 12:08   #5
anula
czuły barbarzyńca

Цитата:
Сообщение от Rona Посмотреть сообщение
Ja wyraźnie widzę jeżyka.
Myslalam, ze chodzilo nie o dziedziczenie jeżyka, tylko o fale...
Jeżyk chyba nie jest niczym niezwykłym - kolczasty jak jeż nawet moj bywa, jak sie zmoczy
anula вне форума   Ответить с цитированием
Старый 16.04.2013, 13:06   #6
Rona
Distinguished Member

Цитата:
Сообщение от anula Посмотреть сообщение
Myslalam, ze chodzilo nie o dziedziczenie jeżyka, tylko o fale...
Jeżyk chyba nie jest niczym niezwykłym - kolczasty jak jeż nawet moj bywa, jak sie zmoczy
Wada polega na tym, że czy mokry, czy suchy - jeżyka ma. Z tego co mi wiadomo wilczak powinien mieć sierść przylegająca. Jest jednak tak jak piszesz - nic nadzwyczajnego: wystarczy spędzić kilkanaście minut w galerii WD aby natknąć się na psy z tą konkretną wadą, w tym także wyhodowane w Czechach i o całkiem innych rodowodach niż Jolly

Ответ