![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Ty z tutejszą ferajną nie macie za to żadnych typów, więc z politowania to ja się mogę co jedynie z Was śmiać (pierwszy raz się bowiem spotykam z sytuacją, w której to hodowcy i wystawcy z danej rasy nie są w stanie określić jaki konkretnie typ psa im się podoba i na niego siłą rzeczy wskazać)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Spojrzalby na inne watki i zobaczylby ze dajemy Tobie mnostwo przykladow wilczakow ktore nam sie podobaja http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24882
Ja & Urciowaty Last edited by avgrunn; 17-03-2013 at 10:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Member
|
![]() Quote:
Owczarkowata F1-ka z 50% zawartością wilczej krwi: http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase/d/910 Poza tym piszesz, że SW ma jedynie tylko 25% wilczej krwi. A ile według Ciebie mają CzW? Bo wartość ta nie jest dużo wyższa, różnica kilku procent. Quote:
Po drugie: CzW to rasa uznana przez FCI i domieszka wilków, czy ONów nie wchodzi już w grę, chyba, że udałoby się przekonać władze, że pula genetyczna jest zagrożona, a tak nie jest, Po trzecie: oprócz eksterieru jest jeszcze charakter - domieszanie wilka spowodowałoby cofnięcie się w selekcji o kilkadziesiąt lat Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Chyba bardziej dosadnie i przejrzyście niż Huan nie da się tego wytłumaczyć, więc jeśli tego też nie zrozumiesz, to chyba nie widzę już dla Ciebie nadziei iro.s
![]() Ja od siebie dodam tylko tyle - skoro jesteś takim znawcą tematu odnośnie dziedziczenia wilczych i owczarkowych cech... to na pewno ( ![]() Chcąc mieć maksymalnie dużo wilczej krwi (i nic poza tym), można było przecież zacząć hodować wilczaki używając samych wilków i przeprowadzić od nowa proces udomowienia. Ale tego nie zrobiono. Wiesz dlaczego? Dla CHARAKTERU. Zdajesz sobie sprawę z tego jaki charakter ma wilk? Jesteś świadomy faktu, że wilka tak naprawdę nie da się oswoić? Że NIGDY nie będzie się zachowywał tak jak pies? Właśnie z tego powodu nie chciano w rasie zbyt dużej ilości procentowego udziału wilczej krwi... aby mieć charakter możliwie najbardziej zbliżony do tego owczarkowego*. A z pierwszych eksperymentalnych krzyżówek udowodniono, że jeśli o wygląd chodzi, mocniejsze są geny wilka. Dlatego też możliwie najszybciej zrezygnowano z "dolewek wilczej krwi", a postanowiono robić po prostu selekcję hodowlaną na eksterier wilka. _______ *oczywiście wilczaki nie mają charakterów takich jak owczarki (o czym wszyscy tutaj wiedzą, ale dla pewności powtórzę dla Ciebie), bo są od nich o niebo bardziej wilcze w swoich zachowaniach, ale nie są też wilkami... gdyby były to 90% właścicieli nie dałaby sobie rady... No ale jak widać Tobie, jak każdemu ceniącemu się szpanerowi zależy bardziej na cyferkach, którymi będzie się można pochwalić, niż na realnych wartościach 'produktu' ![]() EDIT: Daiva, dobrze powiedziane! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]()
Ira.s rzadko to pisze ale naprawdę żal mi Ciebie...
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
albo owczarka upranego w ACE, bo tak wlasnie wyglada Isis (ona nie wyglada jak Saarlos)
a moja Ci sie podoba? Ta to wyglada jak prawdziwy wilk szary a nie jakis bury owczarek ![]() http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/150985/ Last edited by jefta; 17-03-2013 at 21:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Last edited by wolfin; 17-03-2013 at 22:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |