Вернуться   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Ответ

Опции темы Опции просмотра
Старый 23.10.2012, 13:42   #1
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

To kończąc offa: absolutnie nie zajmuję stanowiska w sprawie dolewek, nie bronię ani ONów, ani wilków w rasie, wiesz też , że nie wierzę tylko w te 2 strony (wg mnie za dużo pojawia się cech, które od żadnej z obu 'ras' nie pochodzą, a cala dokumentacja zniknęła jak w "Psach" "- Stopczyk, co wy tam palicie?
- Ja? Radomskie, ale jak pan major woli, to Franz ma Camele."
).
Jedyne co, to neguję przypisanie wielkości wilków ONkom. Ja wiem, że widoczne cechy ONkowe są niepożądane i pewne trendy (jak ostatnie kilak lat parcie na wysokość w kłębie) wychodzą bokiem, bo geny nie dziedziczą się liniowo i wg listy życzeń, ale ONki nigdy nie były takie wielkie. Stąd walki z hodowcami DONów (większych od standardów), bo psy powyżej 66 cm przestają być użytkowe.
Przejrzyj stare rodowody ONów, jeśli znajdziesz tam wysokości powyżej wzorca-znaczy, że masz rację Ja nie znalazłam....

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga вне форума   Ответить с цитированием
Старый 24.10.2012, 08:38   #2
Grin
Wilkokłak

Цитата:
Сообщение от Gaga Посмотреть сообщение
ONki nigdy nie były takie wielkie. Stąd walki z hodowcami DONów (większych od standardów), bo psy powyżej 66 cm przestają być użytkowe.
A ten większy wzrost DONów skąd się wziął? (Pytam przez zwykłą ciekawość, bo zupełnie nie jestem wdrożona w tematykę ONowo-DONową ).
Grin вне форума   Ответить с цитированием
Старый 24.10.2012, 10:09   #3
Gaga
VIP Member

Pewnie z podobnego chichotu losu i genetyki, co u wilczaków. DONki są większe, mają inne charakterki trochę i oczywiście dłuższą sierść. I to wszystko idzie w parze.
U wilczaków parcie na wysokość też poskutkowało utratą suchości typu, lekkości ruchu. Zobacz też, że te większe jakby spokojniejsze są...i cały w tym kłopot, że nie da się wyciągnąć bez konsekwencji jednej cechy. I pewnie jeszcze długo nie będzie się dało.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Старый 24.10.2012, 10:35   #4
Grin
Wilkokłak

Цитата:
DONki są większe, mają inne charakterki trochę i oczywiście dłuższą sierść. I to wszystko idzie w parze.
No właśnie, ja też zwróciłam uwagę na to, że u wilczaków także to idzie w parze. W związku z czym zaczęłam się zastanawiać, czy to po prostu tak natura (z braku wiedzy nie dysponuję lepszym określeniem) działa, że gdy krzyżuje się psy pod kątem wzrostu, w pakiecie otrzymuje się także na ogół dłuższą sierść (oraz wiadomą - cięższą budowę); czy też jest to wynik tego, że w ten sposób dają (u wilczaków) znać o sobie geny ONów. Ty jak powiedziałaś - nie wierzysz w to, że większy wzrost wilczaki biorą po ONach i brzmi to logicznie, ale z drugiej strony mamy właśnie przykład (również podany przez Ciebie) większych DONów, które wzięły swój większy wzrost - skąd? Bo przecież nie po mniejszych ONach.
Niezły mętlik. Może to faktycznie tak działa, że chcąc uwypuklić jakąś cechę u psów, trzeba się liczyć z tym, że w "pakiecie" dostaje się również inne - niekoniecznie pożądane cechy i nie trzeba się doszukiwać przyczyn po stronie "dolewki" takiej czy innej "krwi"?
Старый 24.10.2012, 10:48   #5
Gaga
VIP Member

Ale DONy nadal nie chodzą w granicach 70 cm Sportowe, użytkowe (z założenia) ON-y, w rodowodach sprzed lat mają po 62-63 cm. Inny przykład: Białe Szwajcary, też wyciągnięte w pewnym momencie ze standardowych ONków (kiedyś białe szczenięta były likwidowane, jako niepożądana anomalia). Dziś białasy są: mniejsze, drobniejsze i z dużo gorszymi charakterami niż klasyczne ONki.

チェイタン。
Старый 24.10.2012, 10:53   #6
Grin
Wilkokłak

Цитата:
Ale DONy nadal nie chodzą w granicach 70 cm
Bo ja wiem? Tzn. przeciętnie pewnie nie. Nie chodzę co prawda po Muchowcu z miarką do mierzenia, ale widziałam tam już DONy - kolosy, co przywodzi mi na myśl skojarzenie z wilczakami; przeciętnie "nie chodzą" w granicach 70 cm, ale się zdarzają.
Старый 24.10.2012, 11:01   #7
Gaga
VIP Member

Masz 'spaczone' wilczakami oko One zawsze wyglądają na duże, bo i futro i proporcje klatki do łap, stąd te słynne rottki i ONki ważące po 80 kg
Powiem tak: żaden ONek, dowolnie długowłosy i wielki nie dorasta do Cheya, widać to jak staną obok siebie. A Chey zdecydowanie nie ma 80 cm w kłębie

チェイタン。
Старый 24.10.2012, 16:10   #8
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Отправить сообщение для jefta с помощью Skype™ Send Message via Gadu Gadu to jefta

DONy sa duze, bo to sie dobrze sprzedaje (patrz pan wilczur jak niedzwiedz) i wynika to z jednostronnej selekcji na ta ceche. DONy po ONach nie sa wieksze od ich krotkowlosego rodzenstwa.
Wilczaki natomiast maja w sobie krew czeskich uzytkow, ktore nie maja wiele wspolnego z owczarkami ktore widzimy w parkach czy na wystawach. Te kilka ktore znam sa mniejsze od Sexy (samce!)
Ja mam na podworku gigantyczna dlugowlosa DDRke a miarka twierdzi ze ona ma 64 cm razem z grubym futrem
Старый 24.10.2012, 16:24   #9
avgrunn
Senior Member

A z ciekawosci ile ma Cheitan? Pytam bo nie wiem
Старый 24.10.2012, 16:49   #10
Gaga
VIP Member

A to jest dobre pytanie, w wątku o doskonałym tytule. Tego nie wie nikt, bo nigdy nie został zmierzony I nie zostanie

チェイタン。
Ответ