|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Łowca właśnie nie jest z tych ciągnących. Nie twierdzę, że to nasza "zasługa", choć fakt, że od małego bardzo staraliśmy się, aby chodził na luźnej smyczy. Przypuszczam, że on po prostu nie widzi potrzeby ciągnięcia (z pewnymi wyjątkami). Ma to oczywiście swoje minusy, gdy chce się go wykorzystać jako siła pociągowa, ale przynajmniej osiągnęliśmy tyle, że idzie (biegnie) z przodu przed nami i nie przeszkadza, a czasem może i pociągnie, jak mu się zachce. Wyjątkiem są tu np. zawody lub wyprawy w większym psim gronie; wtedy faktycznie ciągnie. Widać to... pobudzenie ( Natomiast jeśli idzie o Ulvarka, jego ciągnięcie i Twoje obawy co do obciążenia narciarzem. Naprawdę nie "demonizowałabym" tego. Narciarz co prawda swoje waży, ale nie jest bezwładnym przedmiotem, jak np. sanki czy opona, ale porusza się przecież sam o własnych siłach (no chyba że przyjmie postawę wygodnicką; "ja będę stał, a Ty piesku mnie ciągnij" Wydaje mi się (tu odniosę się do Twojego porównania z rowerem), a nawet jestem pewna poprzez próbowanie jednego i drugiego, że przy rowerze właśnie pies się bardziej zmęczy, niż biegnąc razem z narciarzem. Last edited by Grin; 20-01-2012 at 15:15. |
|
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Junior Member
|
Quote:
![]() ![]() Tak jak pisałaś, były to dla niego większe emocje. Poza tym ledwo wyleczyliśmy enostozę. Będę się więc trzymać zasady "zero sportu do czasu prześwietlenia bioder". Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
To prawda, do udziału w zawodach są dopuszczone psy, które ukończyły 15 miesięcy.
Natomiast zgadzam się z Grin, że pies biegnący przed narciarzem w formie rekreacyjnej (gdy się nie ścigamy!), na płaskim terenie, nie męczy się tak, jak w innych sportach zaprzęgowych. Myślę, że to nie jest duże obciążenie. W celach treningowych polecam zamarznięte jeziora - na 100% jest płasko i jeśli będziemy krawędziować na nartach, jeszcze bardziej zmniejszamy tarcie i pies ma dużo lżej. Oczywiście najlepiej, gdy na lodzie nie ma śniegu, albo jest go niewiele. Na Bieg Jaćwingów zapraszam również towarzysko. W pierwszym dniu zawodów jest kilka wyścigów bez psów :-) |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
nasze wyprawy na narty byly lajtowe, bo max na 2 h i z przerwami,gdy Uruk byl na luzie. Niestety snieg nas opuscil ...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ngi dhla
|
Testowaliśmy chodzenie z Berylem na skiturach po Beskidzie i jak na pierwszy raz nie było źle. Nie da się tego niestety absolutnie porównać do biegówek więc mogę się powoływać jedynie na swoje wrażenia.
Pies nie ma szans pociągnąć jeśli idzie się na fokach w górę nieprzetartym śladem, zresztą przetarty też niewiele daje. Natomiast jak jest prosta lub lekkie nachylenie w dół, to ciągnie aż miło. Mimo wszystko nie jestem niewolnikiem linki i dużo większą przyjemność sprawia mi obserwacja psa biegającego luzem i nurkującego w zaspach.
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Mamy śnieg który utrzymuje się już od jakiegoś czasu więc kilka treningów na biegówkach już za nami
I moje spostrzeżenia są takie ze warto wcześniej iść z psem na spacer, by mógł się nawąchać do woli i pozałatwiać swoje sprawy, wtedy podczas treningu powinien lepiej się skupić na bieganiu naprzód. Fajnie jest tez zakończyć trening czyś pozytywnym np spotkaniem z psim kolegą lub czymś dobrym do jedzenia, tak by nasz pies widział jakiś cel w tym bieganiu a to moje wizualizacje ![]() i filmik |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
Jakbyście mieli ochotę spróbować swoich sił w zawodach, to w najbliższą sobotę, 4.02, odbędzie się skijoring podczas Narciarskiej Ligi Biegowej w Gołdapii, Las Kumiecie (Puszcza Romincka!). Dystans 3 km - idealny na rozgrzewkę przed Biegiem Jaćwingów :-)
Można startować z psem/psami, które skończyły 12 miesięcy. A po biegu Organizator zapowiedział ognisko :-)) Gorąco zapraszam na Mazury!!! Będzie gorąco!!! |
|
|
|
![]() |
|
|