Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2011, 13:52   #4
anija
Junior Member

anija's Avatar

Send a message via Skype™ to anija

Quote:
Originally Posted by netah View Post
EEEeee... to z całego miotu tylko Bystra Bedadiel jest rodowodowo obojga imion?

Ech... niegodziwy świecie obnażający słabości ludzkie w pełnym rozkwicie ich plugawego jestestwa :-) :-) :-) - poetycka refleksja nad człowieczą ułomnością nie mająca za zadanie nikogo obrazić i nawet za bardzo nie pasująca do wątku.
Jak to się mówi... kto pierwszy ten lepszy ja pierwsza podsunełam imię Bystra zanim Shaluka ustaliła na jaką litrę będą wszystkie imiona. W między czasie zmieniła się trochę stylistyka reszty imion i trzeba było dodać drugie imię Bystrej by pasowała do reszty

Baria'il - w islamskiej tradycji apokaliptycznej, anioł, którego sufi Abu Jazyd spotkał w siódmym niebie. Barja'il okazał się wysoki "na pięćset lat", co oznacza, że jego wzrost jest równy odległości, jaką człowiek może przebyćw ciągu pięciuset lat (dorównywał zatem wzrostem aniołom znanym z mitologii staroperskiej). Barja'il jest wodzem nieprzeliczonych zastępów niebiańskich. Podobnie jak w przypadku propozycji składanych sufiemu w niższych niebiosach (przez anioła Lawida w drugim niebie i anioła Naja'ila w czwartym niebie), Barja'il zaproponował Abu Jazydowi "królestwo żadnym językiem niewypowiedziane", ale ten oparł się próbie przekupstwa, pozostając przez całą podróż niebiańską wierny jedynemu Bogu.

Bedaliel - w traktatach magicznych, anioł wzywany w zaklęciach przeciw demonom.

reszty nie chce mi się już wklejać ;P

Posting Rules