|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Nasze bure też mogą żonglować wagą; teraz mam w domu skrajny przypadek "wilczego głodu" po tygodniowej głodówce spowodowanej babeszją Chey buszuje po domu w poszukiwaniu jedzenia i twierdzi, że ciagle jest głodny. Z poprzedniego doświadczenia wiem, że na przestrzeni 2 tygodni jego waga z 40 kg (po głodówce) potrafi poszybować do 48 (przy braku upilnowania, dzieki eksperymentom (open bar) i uleganiu jego "głodnym oczom"). Powrót do optymalnej wagi 44-45 kg trwa później ok 4 miesięcy. Jakby tak ustrzelić Księciunia w okresach spadku i gwałtownego wzrostu wagi-dane musiałyby być zafałszowane |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
Dokładnie. Ale przecież nie chodzi tylko o jednorazowe najedzenie. W cyklu rocznym są okresy kiedy zdobywa się dużo pokarmu, magazynuje go i okresy, kiedy poluje się mniej. Okres rui, okres odchowywania młodych, okres przedzimowy i sama zima - pomiary masy w tych okresach mogą się między sobą diametralnie różnić. W żaden sposób nie da się tego porównać do masy wilczaka żyjącego w domu. U zdrowego psa, te różnice w cyklu rocznym są raczej niewielkie.
|
|
|
#3 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Jeżeli chodzi o ocenę zdrowia umysłowego, to ta rasa ma inne standardy
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
oto cytat na który się powołałam:
Margo: "A trzeba sobie JASNO powiedziec, ze przez LATA wilczak mial zarowno minimum jak i maksimum. Bylo to 65-70cm dla psow i 60-65cm dla suk." niewiem jak przeszukać bazę danych aby te wyniki odnaleźć, ale może ktoś już to sprawdził i wie na ich podstawie, że wilczaki o dużym wzroście biegną gorzej lub nie kończą biegu, co byłoby pewnym uzasadnieniem dla zaniżania wzrostu, czyli określania dla niego maksimum... |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|