Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

View Poll Results: Souhlasíte s tím, aby køí¾enci kanadské vlèice a NO bez PP byly zapisováni v registru ÈsV ?
ano 15 17.86%
ne 69 82.14%
Voters: 84. You may not vote on this poll

Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2003, 23:27   #11
Mirkawolf
Member

Mirkawolf's Avatar

Send a message via ICQ to Mirkawolf Send a message via Skype™ to Mirkawolf
Default Vlci a vlčáci

Quote:
Originally Posted by Hanka
Zas tak málo lidí, co mají přístup k vlkům není. Nebyl by někdo ochotný tam nějakou dobu cizí fenu strpět? Teď vyšel hezký článek o vlcích pana Chaloupka. Taky jsou v ohradě a jsou soukromí. Myslím, že tady by platilo "trpělivost růže přináší". Taky mě napadlo, kdyby se postavil "malý nenápadný zastrčený koteček" ve výběhu v Plzeňské ZOO? Ale to je jen moje teorie, třeba by to ani nepovolili? ( Co Mirko?) Možná, že by kluci zájem měli?
Hanko to je zajímavá otázka, ale částečně tě asi zklamu. V plzeňské ZOO už nepracuju víc než rok, mezilidské vztahy tam byly v době mého odchodu snad ještě horší, než momentálně v klubu KCHČSV.
Mrzí mě to ale už jsem na to neměla nervy. Nicméně jsem si je vytrénovala a už mě hned tak něco nerozhodí. Ale zpátky k tématu.

V plzeňské ZOO podle mého názoru nejsou v současné době vhodní vlci použitelní k jakémukoli experimentu. A možná nevhodná je i Andrlovic Asta.
Historie smečky je totiž takováto:
Ke dvěma evropským vlčicím Canis lupus lupus z Bavorského lesa byl připuštěn balkánský vlk Canis lupus kurjak. Z tohoto spojení zůstalo jediné mládě, fena Amanda. Pak se vedení ZOO rozhodlo vlky oddělit, protože najednou objevili, že evropský vlk a balkánský jsou každý jiný poddruh. Balkánský vlk byl oddělen do společného výběhu s medvědy a zbytek smečky včetně "kříženky" Amandy zůstal ve stávajícím výběhu. K těmto vlčicím pak byl dovezen vlk ze Slovenska, pocházející údajně z odchytu (rozuměj jako štěně byl vybraný z nory a nějaký člověk ho měl tři roky v kotci). Slovenský vlk Bobo nemá tedy ani doklady o původu, a podle vzhledu ani masku. No a co se nestalo, všechny tři vlčice šly do říje a Bobo si vybral právě Amandu. Během říje se pak feny mezi sebou porvaly a společně s Bobem zabili evropskou vlčici Zrzku. Vůdčí pár Bobo - Amanda pak pronásledoval i zbývající "čistou" evropačku Šedku a ta musela nakonec být oddělena. Hádej kam - k balkánskému vlkovi "Malamutovi"! Ti pak spolu měli štěňata, z nichž jedno skončilo v ZOO Hluboká a druhé si vzali Andrlovi, to byla ta fenka s pochroumanou nožičkou. Ti samí vlci pak měli další štěňata, a Andrlovi si pokud vím opět jedno vzali. Čistý evropák ovšem není ani jeden z nich.

Takže co máme. Bobo nemá doložený původ, ostatní vlci ve smečce jsou kříženci, balkánský vlk Malamut mezitím umřel. Jediná čistá evropačka, vlčice Šedka, zůstala sama ve výběhu s medvědy. Možná by se dala nakrýt, ovšem narozdíl od našich čévéček ona ví, jak s medvědy vycházet. Takže od toho bych raději upustila. Navíc, ZOO by celou věc nepovolila, jde zejména o problém karantény (z obou stran).

Mnohem průchodnější by celá věc mohla být s vlky pana Chaloupka. Osobně jsem je viděla zatím dvakrát, ale vím, že pocházejí z čistého chovu v Německu. Teď by jim mělo být asi 1,5 roku.
Je dost možné, že by pan Chaloupek proti nakrytí feny čsv nic neměl, obzvlášť když by to mohl v médiích šikovně podat. Z toho by asi měly prospěch obě strany .. no i když v dnešní době "krvavých bojových plemen", ,kdo ví
Stejně by to ale nebylo jednoduché, vlci jsou sice ochočení, ale o hárající fenu by se nejspíš poprali, výběh nelze rozdělit na dvě části a druhého samce by nebylo kam oddělit.

Souhlasím s Monikou v tom, že spářit vlka s čévéčkem nebude žádná legrace, ale když se to povedlo před x-lety v pohraniční stráži, nevím proč bychom to nakonec nezvládli i teď. Akorát že do teďka jsme my, pouzí členové nevěděli, že je to tak urgentně potřeba.

Za dobu svého působení v ZOO se mi podařilo prosadit zrentgenování téměř všech tamějších vlků na dysplazii KK pro potřeby klubu. Možná by se bylo podařilo i víc, dokud byla k dispozici vhodná zvířata a šance.

Teď se budeme dívat, jak majitelé kříženců od Franty objevují Ameriku, že se dají kříženci ochočit, cvičit a pracovat s nimi. Nedokázal už to snad Ing. Hartl tím, že vytvořil československého vlčáka?

Mirka
Mirkawolf jest offline   Reply With Quote

Posting Rules