![]() |
#39 |
Junior Member
|
![]()
U nas na dalekiej północy...czyli w Gdańsku
![]() Sprawa wygląda tak, iż "miasto" zakupiło jakąś spooorą hurtową ilość torebek i można je odbierać w wyznaczonych punktach (tj. Urząd Miasta, administracje osiedli, KIOSKi) [ Link do listy punktów ]. Torebki są jak najbardziej papierowe z dołączoną tekturką, która ma służyć do podnoszenia nieczystości. Mamy zamiar być przykładnymi właścicielami psów i sprzątać po swoim. I to bynajmniej nie dlatego, że grozi za to mandat nakładany przez straż miejską. Po prostu wiemy, że nie żyjemy w mieście sami i może to komuś przeszkadzać, łącznie z nami ![]() Inna sprawa, że jak się udałem do takiego punktu to trochę trwało zanim Pani dała się przekonać do tego aby dać mi 84 sztuk to nie będziemy musieli się spotykać tak często ![]() A teraz chwilka o torebkach. Cieszę się, że miasto zakupiło takie a nie inne bo gdyby zakupiło foliowe to bym się pochlastał na samą myśl ile tego plastiku trafia na wysypisko. Co do worków biodegradowalnych to nie jest tak zielono jakby się mogło wydawać. Ich biodegradowalność polega na tym (jeśli są z tego samego tworzywa co ekologiczne siatki z marketów, które zostały wprowadzone po tym jak zakazano rozdawać darmowych foliówek), iż w swoim składzie mają jakiśtam związek, który właśnie po upływie miesiąca zaczyna się rozkładać i worek się (uproszczając sprawę) rozpada na drobne granulki, podobne wielkościowo do ziaren piasku. Ale niestety te granulki się rozkładają dziesiątki/setki lat. I grozi nam to, że w niedalekiej przyszłości po morzach i oceanach będą się unosiły wyspy/chmary/ławice tego sproszkowanego plastiku. A zatem zgadzam się ze zdaniem, iż czysty trawnik nie powinien być postawiony ponad stanem środowiska. Jak już się skończą darmowe to zamierzam kupować tam gdzie kupiło miasto (link do strony producenta), ze skromnych obliczeń wyszło mi 23 PLN na miesiąc ![]() |
![]() |
![]() |
|
|