Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Zdraví a výživa

Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-03-2010, 12:40   #1
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

prosím kdo tedy chce napište mi email na adresu nahoře a závazně počet zvířat. Tedy jen lidi, kteří si jsou na 100% jistí a ne, že potom nedorazí (do Roudnice) a ostatní budou kvůli nim odebírat krev zbytečně.
Ale jak říkám, počkám pár dní, koli lidí se ozve a pak teprve vám dám vědět jestli se to uskuteční
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 31-03-2010, 15:01   #2
Monika
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Hanka View Post
prosím kdo tedy chce napište mi email na adresu nahoře a závazně počet zvířat. Tedy jen lidi, kteří si jsou na 100% jistí a ne, že potom nedorazí (do Roudnice) a ostatní budou kvůli nim odebírat krev zbytečně.
Ale jak říkám, počkám pár dní, koli lidí se ozve a pak teprve vám dám vědět jestli se to uskuteční

Nechala jsem otestovat dvě svá zvířata, na jedno již dorazila faktura a konečná cena celé " procedury " vyšla na 3 900,- KČ. Zahrnuje odběr 4 ml EDTA, dokumentace, poštovné, bankovní převod a platba samotná. Faktura z Utrechtu nedorazila na 100,- EUR, ale na 123, 70 - EUR včetně jakési administrace a VAT - 19 %.
Pokud tedy píší 80,- EUR za hromadný odběr, bude konečná cena také jistě vyšší.

V zahraničí jsem se zúčastnila hromadného odběru krve a musím říci, že podobné akce působí stresuplně na některé jedince i bez odběru a tak bych se podobného " hromadného odběru v polních podmínkách " se svým zvířetem nikdy nezúčastnila. Také hrozí snazší záměna vzorků atd... Jistě je lepší dojít v klidu ke známému veterináři, v klidu vyplnit dokumentaci a spolu s kopií průkazu původu vše odeslat do Utrechtu. Myslím, že tak nebo tak to prostě něco stát bude, ale dávám přednost pohodě a klidu.

Monika
Old 01-04-2010, 13:15   #3
Marianka.W
Šungmánitu-ha Khoyáke

Marianka.W's Avatar

Na bonitaci přece bude veterinář, tak může na odběr dohlédnout. Polní podmínky mi teda moc nevadí. Na odběr krve je potřeba akorát jehla, ampule a trocha dezinfekce. Jehla je sterilně balená...

Podle mě zase dost lidí radši nechá udělat odběr na akci než aby jezdili k veterináři, vyplňovali hromadu papírů a sami něco posílali do ciziny. Každý se přece může zařídit jak mu to vyhovuje.
Marianka.W jest offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 13:24   #4
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

Ahoj Lenko, máš pravdu. Každý si může zařídit odběr sám a zacvakat víc. Ale jde o to, že ne každý umí anglicky, ne každý chce zaplatit víc než musí. A jde taky o to, aby klub vyšel členům v něčem vstříc a aspoň něco jim ulehčil. Pokud bychom uvítali testování psů, tak je přeci dobré za to majitelům nabídnout aspoň malý servis, pomoc.
To ostatní nekomentuji...............
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 15:16   #5
Monika
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Hanka View Post
Ahoj Lenko, máš pravdu. Každý si může zařídit odběr sám a zacvakat víc. Ale jde o to, že ne každý umí anglicky, ne každý chce zaplatit víc než musí. A jde taky o to, aby klub vyšel členům v něčem vstříc a aspoň něco jim ulehčil. Pokud bychom uvítali testování psů, tak je přeci dobré za to majitelům nabídnout aspoň malý servis, pomoc.
To ostatní nekomentuji...............
Mě je ale naprosto jedno, kde si kdo nechá odebrat psa.

Napsala jsem jen svůj názor na tuto " proceduru " neb už ji máme za sebou, ne se všemi zvířaty.... a vím jak to funguje.

Přesto všechno " dwarfismus " není pro mne žádným strašákem. Genetika ale i diagnostika této nemoci je poměrně jednoduchá a příroda si umí sama poradit.
A je mi naprosto jasné, že testovaná zvířata budou ve své podstatě oproti netestovaným v nevýhodě.
Měli by se jako první testovat staří psi a chovná zvířata, aby jsme se co nejrychleji dokázali orientovat v rodokmenech.

A ještě dotaz: Kdo bude za vzorky ručit, kdo vyplní dokumentaci, komu bude doručen výsledek, kdo zaplatí odběr, poštovné, bankovní převod, administraci a VAT 19 % ?
Pokud půjde vše na bedra Klubu, tak je to samozřejmě skvělé.

Monika
Old 01-04-2010, 18:07   #6
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

CDaniela's Avatar

Měli by se jako první testovat staří psi a chovná zvířata, aby jsme se co nejrychleji dokázali orientovat v rodokmenech.
V první řadě by se měla testovat chovná zvířata. Jestli chce někdo testovat svého starého psa, který v současné době do plemenitby nezasahuje, jen dobře, ale pokud on bude nositelem mutace, skutečnost jestli jí určitému potomku předal nebo ne, lze zjistit opět jen testem.Je to utopie, ale když bychom dokázali v současné době otestovat všechna chovná zvířata, v budoucnosti už minimálně potomky pocházející od dvou zdravých rodičů testovat nemusíme. Pro mě dwarfismus, stejně jako ostatní choroby na které psi umírají strašákem je. Jsou choroby proti kterým se ta snado bojovat nedá, ale dwarf je velice snadno detekovatelný a selekce proti němu účinná.
PS. Vím, že recesivní homozygoti hynou často už v děloze, nebo několik dní po porodu, ale jsou i takoví, kteří přežijí a pak se trápí.

CDaniela jest offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 19:08   #7
Marianka.W
Šungmánitu-ha Khoyáke

Marianka.W's Avatar

Já si myslím, že to až taková utopie není. Spíš bude obtížné dát dohromady páry, protože nosičů bude asi fůra. Ale rozhodně to podle mě za snahu stojí. Aspoň zas ubude důvod, aby někdo někde psal, že ČsV není zdravé plemeno.
Marianka.W jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules