Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-03-2010, 07:59   #1
orka
Junior Member

No já bych byla asi opatrnější v tvrzení, že čsv je tak zdravé plemeno. Konkrétně mě se několikrát stalo, že mě zastavil někdo na ulici a ptal se mě, jestli mám zdravého psa a jestli náhodou nemá epilipsii. A bohužel musím konstatovat, že má!! Také vím od své veterinářky, že se již setkala s pár čsv, kteří měli problémy se slinivkou. Ono když se vezme kolik je např. labradorů a kolik čsv a procentuálně by se zhodnotily zdravotní problémy obou plemen, možná bysme se divili (a neřekla bych, že by se jednalo o malé číslo).... Možná ne, čistě jenom můj názor. Jen mi připadá, že poslední dobou se u tohoto plemene řeší spíše otázka vzhledu (pominu kyčle), nikoliv otázka zdravotní.
orka jest offline   Reply With Quote
Old 31-03-2010, 15:11   #2
jerabekj
Junior Member

jerabekj's Avatar

Send a message via ICQ to jerabekj Send a message via MSN to jerabekj Send a message via Skype™ to jerabekj

Quote:
Originally Posted by orka View Post
No já bych byla asi opatrnější v tvrzení, že čsv je tak zdravé plemeno. Konkrétně mě se několikrát stalo, že mě zastavil někdo na ulici a ptal se mě, jestli mám zdravého psa a jestli náhodou nemá epilipsii. A bohužel musím konstatovat, že má!! Také vím od své veterinářky, že se již setkala s pár čsv, kteří měli problémy se slinivkou. Ono když se vezme kolik je např. labradorů a kolik čsv a procentuálně by se zhodnotily zdravotní problémy obou plemen, možná bysme se divili (a neřekla bych, že by se jednalo o malé číslo).... Možná ne, čistě jenom můj názor. Jen mi připadá, že poslední dobou se u tohoto plemene řeší spíše otázka vzhledu (pominu kyčle), nikoliv otázka zdravotní.
K té slinivce bych měl poznámku z vlastní zkušenosti s Agyrem i Dakoušem. Veterináři mají bohužel tendenci při průjmech u štěněte dost často diagnostikovat nedostatečnou funkci slinivky (hned po parazitech). Zažil jsem to dvakrát. Agyr i Dakouš prostě do určitého věku netrávili granule (a možná i sežrali venku na co přišli :-). U Dakouše mne veterinář důrazně varoval, abych mu vzhledem k průjmu z nedostatečné funkci slinivky rozhodně nedával syrové maso, protože bych mu tu slinivku mohl odrovnat nadobro. Po zkušenostech s Agyrem kde to fungovalo jsem se rozhodl "zariskovat" a přešel jsem v asi 4-5 měsících komplet na maso. V tu chvíli začalo vyhublé štěndo sílit, růst a problémy s průjmy ustaly. Nejsem typ který by na maso přísahal a na granule házel špínu, dobře vim, že jsou čvčkáři, kteří od mala krmí granulemi bez problémů. Ostatně Agyrovi se sice po mase stolice upravila, ale vzhledem k tomu, že o jídlo celkově neměl moc zájem, tak jsem se vrátil ke granulím (ono maso v misce v paneláku opravdu nemůže ležet víc jak pár hodin, natož dva - tři dny). Průjmy ustaly asi v roce a půl a na granulích se dožil 13,5 roku.
jerabekj jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules