|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#41 |
|
Moderator
|
Margo, tak, to wilk z tego regionu, i ktory jest wieciej podobny do wilka polskiego czy litewskiego, a nie do wilka z Ameriki czy Sibirii.
Katka jest napisane ze DO tyle cm a nie z TYLKO tyle cm musza miec. A wilczaki i sa takie ze sa DO tych cm oraz jesli bedzie hodowac wilczaki choc i do 90 cm ale lekke i typyczne a nie biedne molosiki, to dawaj tylko, ale narazie duzo duzych psow to nie sa typiczne i lekie wilczaki a cos, co trudno wilkem nazwac. Last edited by wolfin; 22-03-2010 at 11:37. Reason: p.s. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
VIP Member
|
Quote:
To zdanie pasuje, ale do Saarloosow - to one sa "amerykanskie" w stylu... I poniewaz tam uzytkowoscia tez sie nikt nie bawil to spokojnie moga sobie selekcjonowac na 80cm... Mialoby to usadadnienie w historii rasy, a nikt, ze im nie zarzuci, ze psuja jakas "uzytkowosc"... Ja mam bzika na punkcie wilkow i widzialam chyba wszystkie europejczyki, ktore sa w ZOO i Wolfparkach w Polsce, Niemczech i Czechach... A do tego jeszcze grupy wilkow z Wegier i Slowacji. I przy europejczykach wilczaki na serio nie sa male. Tu masz fotke basiora z praskiego ZOO i SZCZENIEKA wilczaka... ![]() Dla porownania - tu masz zadek Wiewiorki (62cm) i wilka alfe: ![]() Dorosly samiec wilczaka i mlody samiec wilka: ![]() Wilk i mlodziutki Eligo: ![]() ![]() Nastepne samce - wilk i Last Navarre: ![]() I wilki z Pragi nie sa jakimis karzelkami wsrod wilkow... Polecam tez odwiedziny w ZOO we Wroclawiu. Maja fajne, bardzo typowe stado wilkow... Swietne do zerkniecie jaki powinien byc wilczak....
|
|
|
|
#43 | ||
|
Junior Member
|
Znowu przenosiny tematu i zgubiłam swój post
Quote:
Quote:
Jednak ja DALEJ pytam się po co obniżać wzrost wilczaków i czy są rzeczywiście planowane jakieś zmiany we wzorcu czy to są tylko spekulacje Graby? |
||
|
|
|
|
|
#44 |
|
Moderator
|
a gdzie jest napisane ze beda zmiany w wzorcu o wiekszosc psa?
podany link i pisanie ze jezus jakie te wilczaki sa male czytam miedzy slow zadam pytanie : masz psa ktory jest dobrze zlozony i ma prawidlowy format i ruch i masz psa ktory jest na przyklad z szeroka klata, czy nie ma dobrego formatu? ktory jest lepszy? |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Senior Member
|
Quote:
A skoro uznany wzorzec tak "mówi", to należy przestrzegac tego wzrosu - ale też przy zdrowym rozsądku wielkości do proporcjonalnośc |
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Junior Member
|
Jeszcze raz - cytaty Graby
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...3&postcount=24 Nie wiem gdzie ona tą informację wyszperała. Quote:
I tu jest problem ze zrozumieniem. To chyba jest pytanie retoryczne. |
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Moderator
|
Quote:
no i dodam ze ten pierwszy pies ma 65 cm a ten drugi 69 cm retoryczne pytanie, ktory nadal jest prawidlowym? |
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
VIP Member
|
Quote:
![]() Obecnie statystyki rasy doskonale odpowiadaja wzorcowi: Podzial populacji CsW pod wzgledem wysokosci... SUKI ![]() PSY ![]() Jest tak, jak byc powinno... Chodzi o to, aby nie 'zylowac' ich wysokosci i masy jak najbardziej w gore...
|
|
|
|
#50 | |
|
Junior Member
|
Quote:
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...3&postcount=24 Nie wiem gdzie ona tą informację wyszperała. i: http://www.wolfdog.org/forum/showpos...8&postcount=38 |
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Czyli wspólna myśl taka jest, że ponad wzorzec i owszem jeżeli jest j.w. (mam nadzieję, że tym samy utną się wszystkie poza forumowe plotki) - Margo nic nie zmienia Jeżeli hodowca używa do rozmnażania psa poniżej wzrostu, to zapewne ma na uwadze pomiary (a także genetykę) bonitacyjne P.S. Pewnie kilka osób nie wie, dlaczego nagle tak postanowiłam "wyprostować" ten temat - (tu co robi Margo i co naprawdę uważa). Ano dlatego, że ja nie jestem ADWOKATEM ani Margo, ani Hanki i proszę zrozumcie, to wreszcie - nie dzwońcie lub nie piszcie do mnie jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego, ta robi tak, a dlaczego ta robi inaczej Hanka jest moją przyjaciółką, ale nie oznacza, to że muszę przejmować jej osobowość. Margo, nawet osobiście nie znam - nie muszę się zgadzać z tym jak "coś robi", ale szanuję ją za wiedzę - a ile sami wyciągniecie z tych i "pseudorozmów" i normalnych rozmwów, to Wasze. Moje jest takie: tak samo może mi się podobać sucz z miotu "D" z PD, jak i podoba się inna suka - kto zrozumiał, ten wie. |
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Nie ma psow idealnych. Kazdy ma jakies wady... Ja znalazlam swietnego i zdrowego psa, z dobra budowa, z super charakterem i na dodatek unikalnym rodowodem. Mial minus: byl mniejszy o 1 cm niz minimum. Wiec mial WADE. Odstepstwo od wzorca... Droga konkurencja zrobila o to afere jednoczesnie kryjac psem, ktory mial: - Zachwianie proporcji ciała. - Nietypowa głowe. - Nietypowy kształt i osadzenie oka. - Wiszące podgardle. - Nietypowa klatka piersiowa. - Luźne stawy. - Nietypowy ruch. Ja zrobilam male ustepstwo dla jednej wady, konkurencja z radoscia kryla psem, ktory mial wzrost ok, ale za to min. 7 wad DYSKWALIFIKUJACYCH nie widzac w tym nic zlego... "Moim" reproduktorem kryli hodowcy w Slowacji, dopytuja sie hodowcy z Czech, ich reproduktora omiaja wszyscy z daleka.... GRABA, tu na serio nie chodzi o "wybory hodowcy", ale o to, ze niektorzy krytykuja innych nie majac KOMPLETNIE zadnego pojecia o wzorcu i selekcji hodowlanej... Widza jak inni ida na kompromisy, nie majac chyba nawet pojecia, ze po mistrzowsku sami 'partcza' prace hodowlana...
|
|
![]() |
|
|