Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2010, 11:26   #1
Katka
Junior Member

Katka's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
proszilam o Karpatskie wilki a nie o wszystkie.
Nie będę powtarzać dyskusji która jest tu:
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...B%C4%87&page=4

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
cytat z tam tej strony :"W Polsce wilki ważą zwykle około 30-55 kg, przy czym samce są najczęściej cięższe od samic. Wysokość w kłębie wynosi około 60-90 cm, długość ciała bez ogona 97-140 cm.
[...]
wedlug mnie nie mozna z tych danych mowic ze KARPATSKI wilk, ktorego krew jest w naszych wilczakach byl z tych z 90 cm w klebe wilkow.
Nie twierdzę że do stworzenia wilczaków użyto najwyższych wilków, nie pisałam o 20-centymetrowej różnicy, ale 10-cio. Wilk euroazjatycki jest średniej wielkości wśród wilków. Poza tym krzyżówka takiego z niższym średnio od niego psem jakimi są owczarki niemieckie - raczej obniży wzrost i tak jest wśród wilczaków.
Ja się pytam po co jeszcze bardziej obniżać wzrost wilczaków i czy są rzeczywiście planowane jakieś zmiany we wzorcu czy to są tylko spekulacje Graby?
Uprzedzając - Karpaty to również polski region, więc nie sądzę, żeby tuż za granicą występowały mniejsze wilki.
Katka jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules