Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-02-2010, 23:06   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Nu. niestety Ale na pocieszenie powiem, że to, co najważniejsze i tak jest we wszystkich książkach autorki

p.s wiesz co? Może jest szansa, zapytam Zofii. Albo każe oddać albo pozwoli "poczytać", czyli jest 50 % szans

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 25-02-2010 at 23:11.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2010, 09:13   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
p.s wiesz co? Może jest szansa, zapytam Zofii. Albo każe oddać albo pozwoli "poczytać", czyli jest 50 % szans
Eee, ale jak byś miała to zapytanie "przypłacić" koniecznością zwrotu tej cennej rzeczy, to może lepiej nie Trzy książeczki autorstwa ZM mam w domu przeczytane, zatem mam nadzieję, że przynajmniej teoretycznie to co najważniejsze wiem, bo praktyka jak wiadomo, to całkiem inna sprawa.
W każdym razie wielkie dzięki za Twą gotowość.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 28-05-2010, 21:55   #3
Karina
wilczakowa mamuśka ;)

Karina's Avatar

Send a message via Skype™ to Karina

tiak... Radośka w domu wykonuje komendy bardzo ładnie. natomiast na placu szkoleniowym, czy w terenie bez smaczków ani rusz aczkolwiek ostatnio zauważyłam, że zaczyna pomału mieć w nosie ciastka... i przymierzam się do zastąpienia ciastek mięskiem ale nie do końca jestem pewna czy to dobre rozwiązanie. także moje pytanie brzmi - jak zmotywować wilczaka do pracy? z Radośką mam ten "problem", że w terenie jest tak rozkojażona iż zachowuje się tak jakby nie kojażyła komend w ogóle... nawet "siad" nie chce wykonywać naprawdę staram się być cierpliwa czy wszystkie wilczaki tak mają ?
Old 28-05-2010, 22:02   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Spal jej michę- powinno być lepiej (palenie michy to karmienie za ćwiczenia, to, co zjadłaby normalnie w domu-zjada na spacerach czy na szkoleniu). Żeby chciała smaczki musi choć trochę odczuwać łaknienie. Zmiana smaku może pomóc, bo jak to mawia mój kolega małżonek "psu też nudzą się smaki i urozmaicenie musi być"
Generalnie żarcie to NAJSŁABSZY motywator, idzie się opalać w obliczu ciekawszych podniet. Więc albo za pomocą jedzenia nauczysz ją wchodzenia w tryb pracy albo popracuj nad lepszą motywacją:P

W naszym szkoleniu, na poczatkowych etapach hitem była mortadela, serduszka i żółądki kurze (gotowane). Osobiście wolę te drugie bo są "suche" i nie brudza rąk czy ust (przy pluciu nagrodami)- psy lubią jedne i drugie.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 28-05-2010, 22:24   #5
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Spal jej michę- powinno być lepiej (palenie michy to karmienie za ćwiczenia, to, co zjadłaby normalnie w domu-zjada na spacerach czy na szkoleniu).
W przypadku Astarte to nie skutkowało- świetnie żywiła się sama na spacerach.
A do zwracania na mnie uwagę musiała trochę dorosnąć. Ale jak sama Karinko widziałaś i tak robi często co chce. Niestety jej skupienie na mnie wiąże się z tym, że ja muszę wpierw skupić się na niej.
A ostatnio to w ogóle na zwykłym szkoleniu jest tragedia. Za to na agility jest znów całkiem całkiem....
Chyba takie huśtawki są wpisane w egzystencję z wilczakiem
Old 04-12-2012, 11:42   #6
Puchatek
Senior Member

Dzień doberek!

Odświeżam temat, bo w nocy napatoczyłam się na filmik, który mnie poruszył.... Mam pytanie.... proszę mi powiedzieć, za co ten ładny drobny wilczak biegający luzem /ten w kaganku zresztą też/ dostawał smaczki. Chcę potrenować moje buraski i potrzebuję informacji...
Będę wdzięczna za podzielenie się swoimi sugestiami....

Dziękuję....
...
Fajna muzysia
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 11:53   #7
Rybka
Member

Rybka's Avatar

W halterze Zira, luzem Reiko.

Posting Rules