![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Mialam przez lata NAJWYZSZEGO i jak dotad NAJCIEZSZEGO i do tego NAJPIEKNIEJSZEGO CzW Boltona - psa z tak mocnym charakterem, ze reszta byla przy nim jedynie szczeniaczkami... Mialam cale liste umowionych kryc, a ludzie przyjezdzali zza granicy na oboz do Czech tylko aby go poznac... (i namowic na krycie ![]() A jednoczesnie Bolo byl za dlugi, za ciezki, mial zly format, gleboka klatke, dlugie ucho, otwarte kaciki, obwisle fafle i mase innych rzeczy... I NIGDY nie robilam afery, gdy jakis sedzia nam to wytknal. Nigdy z tego powodu z zadnego sedziego nie szydzilam.... i nie zakonczylam zadnej przyjazni, czy znajomosci tylko dlatego, ze ktos smial skrytykowac moje CUDO... Nie, Bolo byl PIEKNY i JEDYNY i kompletnie nie interesowalo mnie, czy ktos sie ze mna zgadza... Ale tez nikogo nie atakowalam, gdy przychodzilo do rozmowy o wzorcu i o tym, ze Bolus i standard sie ze soba rozmijaja... ![]() Tak, Czambor tez ma wady i widze, ze sama o nich wiesz. Ale tez CO Z TEGO? Wedlug mnie do hodowli powinny isc wszystkie zdrowe wilczaki, bo kazdy pies ma zalety i wady... I rasa jest taka, ze kazdy osobnik sie przyda... Ale hodowac POPRAWNE psy mozna JEDYNIE wtedy, gdy ma sie swiadomosc WAD jakie posiadaja i pies i suka. Tylko wtedy jest sie w stanie wychodowac psa zgodne ze wzorcem.
Last edited by z Peronówki; 16-02-2010 at 12:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
""I NIGDY nie robilam afery, gdy jakis sedzia nam to wytknal. Nigdy z tego powodu z zadnego sedziego nie szydzilam...""
Jest różnica między wytknięciem przez sędziego a nagonką w grupie... jestem tu już pół roku i jeszcze nigdy nie widziałam takiej jazdy na jednego psa /z próbą zniszczenia właściciela w oczach postronnych/. Wiesz, Margo, że Cię jako hodowcę szanuję, ale boleję nad cichą akceptacją, do jakiej dochodzi w przypadku "jazdy" na Czambora... Tak, każdy /prawie/ pies ma jakieś "uchyłki"... właśnie, prawie każdy... stąd moje zdziwienie nad nagonką nad tym akurat "kudłatkiem"... ""od kiedy jesteś jedynym sprawiedliwym w rasie??"" ![]() Autorytety światlejsze ode mnie wiele razy prosiły o czytanie ze zrozumieniem. Gdzie mi do nich, ale jednak wskazane byłoby takie czytanie: ani razu, od czasu gdy istnieję na WD, nie poruszyłam kwestii wzorca... ani razu nie porównałam, nie zdyskredytowałam, nie zrobiłam komuś chamskiej "zrypy" za jego psa lub posiadany miot w kwestii wzorca... A jeśli chodzi o moje poczucie sprawiedliwości, to nie dotyczy ona tylko wilczaków... i chyba też nie chodzi o stricte sprawiedliwość, ale o zachowania etyczne /szczególnie, gdy wilczaków "wadliwych" jest dużo i będzie coraz więcej/. Poza tym skąd te nerwy? Bo ktoś oficjalnie zakpił? Bo w przewrotny sposób ujął się za jakimś psem? Last edited by Puchatek; 16-02-2010 at 12:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
I to samo poszlo z ludzmi - zostali podzielini na przyjaciol (ktorzy pieja z zachwytu) i wrogow (ktorzy smieli nie dolaczyc do grupy klakierow). Znam wilczakowcow w Polsce bardzo dobrze i maja BARDZO zdrowe podejscie do swoich psow (no OK,.... wiekszosc z nich ![]() I moze wlasnie tak bardzo razi pojawienie sie ludzi, dla ktorych 'nie zachwycanie sie ich psem = zamach stanu'... Dlatego tez na forum byly takie reakcje, a nie inne...
![]() |
![]() |
#4 |
Distinguished Member
|
![]()
Poznałam Czambora osobiście i muszę przyznać, że to jeden z najsympatyczniejszych, najweselszych i najlepiej ułożonych wilczaków jakie znam. Fizycznie nie jest to mój typ, tak samo jak nie jest jego winą, że ma pana jakiego ma...
![]() ![]() ![]() Więc odpuść sobie Puchatku infantylne komentarze, bo wstyd i żal używać takiego sympatycznego i przyjaznego (sic!) psiaka jak Czambor do budzenia w ludziach złych emocji i kreowania sztucznych konfliktów. ![]() Każdy z naszych psów jest super, bo każdy jest na swój sposób piękny, choć ma i wady i fajne cechy... Idealne psy istnieją tylko w wyobraźni swoich państwa i we wspomnieniach... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Ronka popieram Cię i nie jest to atak na Ciebie Puchatku. Ale to nie było ani nikomu potrzebne ani eleganckie ani... Każdemu może podobać się pies i czasem podoba się taki, który jest zgodny ze wzorcem a czasem taki, którego wygląd nie koniecznie = całkowita zgodność ze wzorcem. I takie zdania każdy może pisać na temat jakiego psa tylko chce. Co innego porównywanie ze wzorcem.
Ja zakochałam się Boltonie i dzięki niemu w rasie i również dzięki niemu i Margo mam Maxa i Ereshkę. Bolton był to dla mnie pierwszym najpiękniejszym wilczakiem. Nie znałam początkowo wzorca a potem nawet jak go z nim porównałabym byłby dla mnie najpiękniejszy chociaż nie zawsze idealny ze wzorcem. A nagonka, czy jak to Puchatku określasz jazda na Czambora moim zdaniem nie istnieje, chociaż jest sztucznie podgrzewana właśnie m.in. przez takie posty jak ty piszesz Puchatku. O każdym psie możemy pisać swoje zdanie, kwestia jak ktoś przyjmuje opinie nie koniecznie mu odpowiadające. Jak widać nawet bardzo pozytywną opinię i zachwyt kogoś nad psem można w następnym poście zniwelować czymś w rodzaju sarkazmu - niepotrzebnie. Pozdrawiam serdecznie
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Nic dodać, nic ujać!
![]() |
![]() |
#7 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Tu jedno przychodzi mi do głowy podsumowanie...
Nie ważne jak, dobrze czy źle byle mówili. He he i mówią ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Moze i tak... Ale ja stawiam, ze chodzi o wykorzystanie zwyczajnej ludzkiej litosci...
Zobacz, ze na najbardziej "przesladowanych" lansuja sie wlasnie ci, ktorzy najwiecej obgaduja, oczerniaja i ktorzy puszczaja w swiat najwiecej plot i pomowien... A gdy ktos sie im po "wilczakowemu" odwinie to jest pisk i lament: konkurencja nas oczernia, bije niewinnych, bo mamy inne zdanie... Jest powod dla jakiego "grupa przesladowanych" obejmuje wlasnie osoby, ktore ze SWOJEJ WLASNEJ WINY znalazly sie na marginesie wilczakowego swiatka...
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Zgadzam się z Wami w kwestii upodobań -jest to indywidualna sprawa każdego. Mój labrador"+" też jest "debeściasty" mimo, że pełen wad jakościowych. Kwestia gustu nie podlega dyskusji.
Napisałaś Margo, że Grzesiek nie lubi sędziów, którzy krytykują jego psa. A powiedz, kto /z ręką na sercu/ lubi sędziego, który krytykuje jego pupila? A są przypadki, że sędzia przy ocenie mówi jedno, a po ocenie -coś zupełnie innego ![]() ![]() Konek -zgadzam się z Tobą w kwestii "lubienia" i nie było moim celem "podgrzewania" czegokolwiek... tego "garnka" nie trzeba podgrzewać -bucha pod nim równo. Bo zdrowa, polska nienawiść do Wilczejkrwi klasycznie przełożyła się na psa.../który tak jak większość naszych psów jakieś wady ma/ Sorry Rona, ale infantylizm mylisz z daleko posuniętym sarkazmem ![]() Tekst "i może wróć do miodku" ![]() Nie chce mi się bawić w grupki i podgrupki. To, że uczestniczę w rozmowach z tym czy tamtym, to tylko kwestia atmosfery/*/. A Grześka i Czambora nawet nie znam osobiście... "gdy ktos sie im po "wilczakowemu" odwinie to jest pisk i lament" -to akurat chyba dotyczy nie tylko właściciela Czambora... ![]() /*/ -tu nawet nie można spokojnie załatwić sprawy psa ze schroniska... A tak w ogóle, to rzeczywiście: ""Super!!! Nic dodać, nic ujać!"" Dla mnie też bomba! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|