Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2009, 13:33   #1
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by shaluka View Post
A poza tym czy pisalam ze pod kazdym wzgledem, ale sa wady nabyte, ktore sa,ma zauwazylas i sa takie ktora juz sie nie poprawia tylko beda pogarszac.. no ale nevermind.
The end
Alez wlasnie o to chodzi... Troche zdziwilo mnie, ze tak naskoczylas na charakter psow... Wiem,. ze niektorym jeszcze brakowalo do okreslenia "typowe zachowanie wilczaka w ringu" (na co zreszta sedzina zwrocila uwage i ostro skrytykowal), ale jesli pies dopiero zaczyna wystawianie to dajmy mu szanse dojsc do tej "normalnosci".

Zobacz sama - np na Kale... Teraz mozesz napisac o jej doskonalym charakterze i super socjalizacji. Ale przeciez kiedys byly osoby, ktore dlugo nosily slady spotkania z nia w czasach, gdy zaczynala jezdzic na wystawy... prawda? Nikt nie przypial jej etykietki "agresywna". Potem nastapila zmiana, wiec oznacza to, ze mimo jej pierwotnego zachowania okazalo sie, ze geny "od charakteru" na OK. Teraz poczekajmy na ocene tych "nowych" - niech sie powystawiaja i wtedy bedziemy oceniac...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 13:51   #2
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Nie naskoczylam. Hamuj wyobraznie. A co do Kali to wlasnie mi o to chodzi, Kala juz jest w POSREDNIEJ wiec wypadaloby by dojrzala. Ale w koncu trzeba miec czas by moc go poswiecic psom. Och milo mi sie tu wchodzi, czysta komedia. A jesli chodzi o charakter, to obie wiemy jaki jest Radov Dvor, a przynajmniej niektore suki, ale nie mam zamiaru tu nic wywlekac, POWIEDZIALM SKONCZYLAM ten temat.

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 14:13   #3
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by shaluka View Post
Och milo mi sie tu wchodzi, czysta komedia. (..) POWIEDZIALM SKONCZYLAM ten temat.
Komedia? Toz to moj ulubiony argument pewnej specyficznej grupy osob, ktore chyba wszyscy znamy....

Jesli poszukujesz forum, gdzie jedyna odpowiedzia bedzie "Sliczniusio", "Masz absolutna racje" to rzeczywiscie forum Wolfdoga jest kiepskim miejscem na tego typu dyskusje. Masz swoja opinie, ja mam inna. Podajesz swoje argumenty, a ja swoje. Skoncze, gdy JA bede chciala skonczyc. Gorzej - ktos moze bedzie chcial dopisac sie do tematu i ma do tego pelne prawo. Takie same, jak Ty, aby ukonczyc swoje odpowiadanie na posty na temat charakteru... Tak dziala forum i tak zwykle prowadzi sie dyskusje....

Dyskusja (łac. discussio - roztrząsanie) - jeden ze sposobów wymiany poglądów (poparty argumentami) praktykowany przez dwoje lub więcej osób zainteresowanych danym tematem lub zjawiskiem. Przeprowadzana zwykle w formie ustnej, ale nie tylko (np. dyskusje w formie pisemnej prowadzone są na internetowychforach dyskusyjnych). W wyniku dyskusji dochodzi zwykle do ścierania się różnych poglądów, czasami wypracowywania kompromisów i określania wspólnych stanowisk.

Old 09-11-2009, 14:25   #4
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 16:09   #5
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Alez wlasnie o to chodzi... Troche zdziwilo mnie, ze tak naskoczylas na charakter psow... Wiem,. ze niektorym jeszcze brakowalo do okreslenia "typowe zachowanie wilczaka w ringu" (na co zreszta sedzina zwrocila uwage i ostro skrytykowal), ale jesli pies dopiero zaczyna wystawianie to dajmy mu szanse dojsc do tej "normalnosci".
Zadziwia mnie bardzo zmiana zdania i modelu zachowania rasy na ringu.
Nie wiem czy ta wystawa jest powodem do dumy bo raczej nie mamy do tego powodu. Niestety przykład idzie z góry i własciwie to nowi własciciele wcale nie muszą pracowac ze swoimi pupilami, socjalizować ich i uczyć dobrego zachowania na wystawie. Nie wiem czy własnie takie zachowanie powinny prezentować championy i psy, które skończyły już 15 miesięcy.
Margo bardzo ładnie napisała, " ONE WSZYSTKIE SA DO SIEBIE PODOBNE " Jednak ja nie wiem czy własnie o to podobieństwo z ogonami jej chodziło.

Margo przecież to są Twoje słowa ( temat Łodzi z 2005 roku ): "Ruch jest oczywiscie wazny bo to on charakteryzuje ta rase, ale na mnie jak plachta na byka dziala cos innego. Po raz kolejny widze wpisy "zbyt wysoko noszony ogon". Dla odmiany mamy to tez u Ali - nieswiadomie sedzina zrobila nam ogromny komplement, ze Ali ze strachliwrgo suczyska stala sie pewna siebie lady... Tu juz nie chodzi o naruszenie wzorca, ale o charakter promowanych psow. Wilczak zadowolony z siebie nosi w ruchu ogon na linii grzbietu. Jak jest pewny siebie, dumny, to ogon wedruje do gory mowiac "patrzcie i podziwiajcie jaki jestem piekny". Promowanie psow noszacych ogon w dol lub na brzuchu, to nic innego jak promowanie psow malo pewnych siebie, stachliwych lub najzwyczajnie zgnebionych. To nie jest collie, sheltie czy border, gdzie ogon powinien byc noszony w dol. U wilczaka jest on niesamowicie zwiazany z charakterem danego psa i niestety szczegolnie takie mniemanie trzeba tepic. "
Ktoś inny też określił to inaczej :
"Preferowanie psow z ogonem noszonym do dolu czy nawet pod soba nie jest typowe dla sedziow z krajow na poludnie od SK i Cz .Jeszce nietak dawno bylo tak i w Polsce i niewydaje mi sie ze to wina tlumaczenia wzorcow lecz promowanie psow z duzych hodowli gdzie psy poza kratami swojego kojca niec innego nie widza "

Takich cytatów można dać wiele, a z tego co wiem to wzorzec się nie zmienił .
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 16:41   #6
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Zadziwia mnie bardzo zmiana zdania i modelu zachowania rasy na ringu.
Grzesiu, no i napisz mi, gdzie to zdanie zmienilam... Nadal stoje za tym co pisalam w roku 2005....

Quote:
i psy, które skończyły już 15 miesięcy..
A to jakis cudowny wiek....? Tzn do 15 miesiaca pies moze popelniac bledy, a potem juz nie? Czyli do 15 mies. mozemy tolerowac warczenie na sedziego przy sprawdzaniu jaderek, a potem powinna byc juz dyskwa? To jakas wazna data odkryta przez etologow?

Old 09-11-2009, 17:11   #7
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Margo bardzo ładnie napisała, " ONE WSZYSTKIE SA DO SIEBIE PODOBNE " Jednak ja nie wiem czy własnie o to podobieństwo z ogonami jej chodziło.
Grzesiu - fakty! Co nie tak maja z charakterami: Loray, Barina, Ilmarinen, Juvart i Jolly? Wybacz, ale jak dla mnie to cala 5 jest bardziej pozytywnie nastawiona do swiata niz np. Czambor... Moze i sa czasem zbyt wylewne, ale wilczaki tak maja....

Old 09-11-2009, 18:13   #8
DORA
Member

DORA's Avatar

Gratulacje dla zwycęzców
DORA jest offline   Reply With Quote
Old 14-11-2009, 11:01   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Jeszce nietak dawno bylo tak i w Polsce i niewydaje mi sie ze to wina tlumaczenia wzorcow lecz promowanie psow z duzych hodowli gdzie psy poza kratami swojego kojca niec innego nie widza "
A teraz z innej beczki... Jak wszyscy wiemy uwielbiasz przypinac kazdej hodowli, ktorej nie lubisz "etykietke" - hodowla kojcowa (oberwalo sie nawet hodowlom domowym)... To Twoje ulubione 'wyzwisko'.

Skoro najgorszym typem hodowli jaki znasz, najgorszym zlem jakie znasz to hodowle, gdzie szczeniaki rodza sie w kojcach i mieszkaja w kojcach to skad nagle ta zmiana; skad cisniecie wlasnych idealow w kat? Nie jest dwulicowoscia innych WYZYWAC (wyzywac, bo mijasz sie z prawda) od hodowli kojcowych, a jednoczesnie z radoscia kryc i na prawo i lewo spamowac forum fotograficzna reklama miotu hodowli KOJCOWEJ (hodowczyni tego nie ukrywa - jej psy zycie spedzaja w kojcach, tam rodza sie szczeniaki - nie sa to domowe pupilki)? Skad nagle taka zmiana zdania? Moze nie tyle zmiana, bo widze, ze etykietki nadal uzywasz, ale skad takie zaklamanie?

Czyz nie jest tak, ze "w swoim oku belki nie widzisz w cudzym drzazge dostrzezesz"?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules