|
|
|
|||||||
| Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | ||||
|
Junior Member
|
Quote:
Quote:
Myśliwi nie mają prawa naładać mandatów lub dawać pouczeń, od tego są leśnicy, straż miejska, policja. I już to widzę..jest zakaz strzelania do psów w lesie...idzie sobie człowiek z psem i nagle widzi np leśnika..co wtedy robi? Mając nad sobą groźbę 500 zł mandatu będzie stawał na głowie aby się wykpić, uciekał, a załapany wypierał się, że to nie jego pies...i udowodnij mu, że to jego...przecież psa nie ma bo właśnie jest 5 km dalej gnając za jakimś biednym zwierzakiem. Quote:
Bo nie szanując zwierząt nie szanujemy siebie. To, ze jesteśmy trochę bardziej inteligentni nie daje nam prawa czuć sie lepszymi....zgadzasz się z tym, prawda? Quote:
Te zwierzęta mają prawo żyć spokojnie, jeżeli ich spokój ma zależeć tylko na tym, że Wy gdzie indziej wypuścicie luzem swojego psa to gdzie jest problem? Według mnie to głównym problemem są właśnie nieodpowiedzialni ludzie posiadający psy, a nie myśliwi jak tu piszecie...zrzucanie winy na myśliwych to zwykłe odwracajcie kota ogonem. |
||||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilkokłak
|
Dziwnie prawisz Wilkot;
z jednej strony pies w lesie to zło, bo wprowadza niepokój itd., a polowanie (również niewykluczone że z psami, nagonką i nie wiadomo czym jeszcze), to niby spokój tam zaprowadza? Na skutek tego zwierzęta nie przeżywają traumy? Sorry, ale ja się tu zgodzę z btd; dla mnie tzw. dobro zwierząt nijak się ma do strzelania do nich. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
K-Lee Family
|
Po pierwsze dlaczego myśliowym wolno wprowadzać niepokój w lesie? Stanowią mniejsze zagrożenie dla zwierząt leśnych? Jak dla mnie większe, bo rzadziej pudłują... A biedne zwierzaczki od huku wystrzału mogą dostać zawału tak jak jak od uciekania przed psem...
Inna sprawa, to gdzie wolno spuszczać psy? Bo z tego co mi wiadomo, to w lesie nie, w mieście też nie, to gdzie w takim razie? mam sobie kupić działkę na księżycu i tam psa puszczać luzem?? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
no proszę i jak się fajnie rozmawia
winę na kogoś zrzucić przecież trzeba...najlepiej zrobić petycyjkę i za ograniczenie wolności w postaci puszczania psów luzem w lesie obarczyć myśliwych, tak najłatwiej...bo zabijają zwierzęta, a na konkretne argumenty na forum odpowiedzieć ironią, zajadając się kanapką z wielkim plastrem szynki z supermarketu... a nie dalej jak przedwczoraj moja znajoma wyszła z wózkiem i kilkumiesięcznym dzieckiem w środku na spacer do lasu, tam zaatakowała ją łajka i było dosyć nieprzyjemnie...po kilku minutach opędzania się od...pieska ...ludzie są różni, niektórzy są odpowiedzialni i pilnują swoich psów, sporo zachowuje się jak te spacerujące panie, ale bardzo dużo ludzi jest skrajnie nieodpowiedzialnych i zupełnie nie zajmujących się swoimi psami, którzy zostawiają je, wyrzucają...stąd wzią się problem psów w lesie i strzelania do nich i właśnie przez dotarcie do tych ludzi trzeba zacząć problem naprawiać, a nie przez dokopanie myśliwym. Jeżeli ktoś tego nie potrafi zrozumieć to sorry... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
K-Lee Family
|
Po czynach kilku osób, należy wrzucić wszystkich do jednego worka??
Tu na forum, pod tym względem są sami odpowiedzialni właściciele, którzy pilnują swoich psów. Ja chodzę z psem do lasu, ale jest to podmiejski lasek, gdzie nie ma myśliwych, na tyle mały, że bezpieczny. Na dodatek pies jest na taśmie 10m. Gdyby myśliwy zobaczył mojego psa 10 metrów ode mnie mógłby go zastrzelić mimo, że jest na taśmie? Sęk w tym, że myśliwi się nie zastanawiają. Widząc psa, od razu otwierają ogień. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Zostawmy na chwilę psy.. (w domu). mam pytanie: jakie są podejmowane kroki przeciwko LUDZIOM, którzy wypłaszają, strzelają z wiatrówek, łuków, rozpalają ogniska, grille, wyrzucają śmieci, biegają z wrzaskiem itp? Czy do nich też "miszczowie z bronią" będą strzelać? |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Tam będą ludzie, którzy w tym siedzą i z całą pewnością będziesz mógł im zadać nurtujące Cię pytania, a być może "zagonić ich w kozi róg" by przyznali Ci rację. Ja na takim kursie byłem, wiem o co w tym wszystkim chodzi, wiem dlaczego i po co zabija się zwierzęta...ale nie poluję i polować nie będę. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
I przychylam się do pytania Gagi; dlaczego największym szkodnikiem jest pies? Przecież chyba nie ma wątpliwości co do tego, że największym wrogiem natury szeroko rozumianej, jest właśnie człowiek. Zwierzyna najbardziej cierpi przez to, że coraz bardziej kurczą się jej siedziby, a te które pozostają, są nieustannie zasyfiane przez człowieka; gdzie nie spojrzeć a to gruz z budowy wywieziony, a to śmieci, bo nie chce się płacić za ich wywóz, a to butelki po zakrapianym ognisku. Ech Ale wiadomo, co wolno wojewodzie... Last edited by Grin; 07-04-2009 at 15:37. |
|
|
|
|
|
|
#11 | ||
|
Junior Member
|
Quote:
Quote:
Nie rzucajcie mnie na drugą stronę bandy. |
||
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wilkokłak
|
Sorry, ale sam się poniekąd rzuciłeś, stając po stronie przepisu, o którym mowa w petycji.
Wiem, o co Ci chodzi i do pewnego stopnie przyznaję Ci rację, ale akurat TAKIE prawo nie polepszy ani o krztynę doli zwierząt, a może powodować (i już to robi) tragedie na skutek jego (prawa) nadużyć przez ludzi z bronią, którym się dało (albo wydaje im się, że im dano) trochę władzy... |
|
|
|
![]() |
|
|