Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-02-2009, 16:57   #1
Rybka
Member

Rybka's Avatar

W takim razie mam jeszcze takie pytanie...
Czy wilczaki mieszkające w ciepłych krajach (Włochy, Hiszpania) są łyse cały czas? Czy jednak się adaptują do warunków śródziemnomorskich? Troche mnie to zastanawia, ponieważ obserwując Haszczaki, Akity, Samoyedy i inne futrzaki na Cyprze nie zauważyłam, żeby były wyłysiałe- co dało mi do myślenia. Skoro kaloryferowe wilczaki są łyse nawet zimą to jak muszą wyglądać w gorącym kimacie?
Old 13-02-2009, 17:13   #2
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Skoro kaloryferowe wilczaki są łyse nawet zimą to jak muszą wyglądać w gorącym kimacie?
Kaloryferowe sa lyse wtedy, gdy kojcowe maja siersc.... potem sytuacja ulega zmianie - gdy one obrosna (kolo maja), to kojcowe sa w fazie linienia i "nagie"...

A co do siersci - nie bylo zadnych badan, ale np wilczaki mieszkajace w cieplych krajach nad morzem mialy super siersc mimo temperatur... Moze wplyw miala wilgotnosc... nie wiem... W kazdym razie Balrog, gdy przywiezlismy go z Portugalii mial super szate - potem dlugo sie juz takiej nie dorobil...

Inna sprawa to to, ze siersc jest tez doskonala izolacja przed cieplem... Lysy grzywacz moze sie na sloncu "przypalic" - CzW wysokie temperatury znosza doskonale.

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules