|
|
|
|||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Wyjaśnię jeszcze kilka rzeczy i zamykam temat - pomimo mimo tego ,że od kilku lat mam dwie inne suki , nie były kryte i nie mam doświadczenia z cieczkami , nie zaobserwowałem nic niepokojącego u Medi , aż do dnia kiedy ich "przyłapałem".
Noris i Medi nie są więźniami w domu , mają do dyspozycji ogrodzone podwórko i może dlatego trudno coś zauważyć. Nie skorzystałem z możliwości usunięcia , nie powiedziałem nic Gosi i Wojtkowi - bo znam ich zdanie a już bzdurą jest posądzanie mnie o chęć ZAROBKU albo robienie REKLAMY/ to już szczyt głupoty/!!! Nie jestem Ona - florena - nawet nie wiem skąd się wziął taki przydomek , może miało to być hasło ale nieodpowiednio coś wpisałem. Co do gróźb wykluczenia z Z.K. w Polsce -?- jestem członkiem Stowarzyszenia dla Natury -Wilk , oraz Polskiego Związku Łowieckiego z przekonania i zamiłowania a w Z.K. być nie muszę . Na tym kończę swoje spotkania na forum i stronie Wolfdog . |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Tmave Zlo
|
Oczywiście, brak argumentów powoduje "zabieram zabawki". Jakież dorosłe. I odpowiedzialne. Wziąć udział w dyskusji na naprawdę ważny temat i - gdy spotka się z innym zdaniem - opuścić forum.
To ja w takim razie wracam do śledzenia Allegro.
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
Co prawda Florena zamknął temat, ale ja jeszcze mam pytanie czysto teoretyczne - czy w takiej sytuacji istnieje możliwość uzyskania dla psów rodowodów ? Zgodnie z regulaminem ZK oczywiście. Wiem, że badania genetyczne są możliwe - więc ojcostwo można potwierdzić. Pisaliście o warunkowej zgodzie dla suki na miot, przed spełnieniem warunków ...
z góry dzięki za informacje pozdrowionka |
|
|
|
|
|
#4 |
|
VIP Member
|
Myślę, ża kazda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. Na pewno takich przypadków, w różnych rasach jest sporo. gdyby w przypadku "wpadki" ale potencjalnie całkiem przyzwoitych hodowlanie rodziców, hodowca naprawdę postarał się to komisja hodowlana miałaby szansę mu pomóc. Ale w ZK tez nie siedzą idioci i potrafia zweryfikować kiedy sie cos "omsknęło" a kiedy ktos ich chce wpuścic w trabę.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
Gaga, z tego co piszesz wynika, że komisja hodowlana może podjąć w takiej sytuacji decyzję i zdecydować o warunkowym (?) wydaniu rodowodów. Ale chyba w takiej sytuacji - osoba, której przytrafiłaby się taka wpadka - musiałaby wykazać sporo samozaparcia. Rzuciłam okiem na regulamin - chyba w przyspieszonym tempie należałoby uzupełnić wystawy i zarejestrować hodowlę - żeby być w zgodzie z wymaganiami.
Z tym puszczaniem w trąbę - to sama nie wiem. Spotkałam się z bardzo negatywnymi ocenami pracy Związku. Ja osobiście z tym się nie spotkałam i jesteśmy w super oddziale - ale ludzie są różnisci |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Moim zdaniem taka osoba przede wszystkim musiałaby wykazać trochę pokory i dobrą wolę, a nie tylko żądać i wymagać. Jak mamy w tym przypadku. Niestety - widac ani przynależnośc do stowarzyszeń, ani wiek, ani wiedza - nic nie jest gwarantem, że ktoś zachowa się na poziomie. A to jest przykre i w sumie najbardziej mi osobiście szkoda psów i nic na to nie poradzę. W środowisku szczurkowym były dwie takie sytuacje - w jednej maluszki rozdano za darmo ze szczegółową umową, w drugim młode zostały uśpione.Przy czym tam było tak, ze samica z hodowli trafiła w ciązy już do nowego domu.
(...)W kwestie mroczne i ogromne Słodka świata treść wycieka: Wszystko wina to człowieka(...) Last edited by AngelsDream; 30-10-2008 at 19:41. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
był podobny przypadek u whippetów. psy były młode (coś koło 12 m-cy). Pies rozłożył klatkę i wygryzł dziurę w drzwiach. Pod podaniem podpisali się znaczący hodowcy bez wpadek i komisja się przychyliła do prośby.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
|
Ja natomiast wierzę, że Florena, tak po prostu się ciskał, bo był wkurzony, że psy bez rodowodu są uznawane za nierasowe. Ale cóż - takie jest prawo i musimy go przestrzegać. Taka jest też definicja rasy.
Z pewnością zrobi to co najlepsze dla psiaków - skoro są już na świecie |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Member
|
Sorki - wyszło tak jakoś bez sensu. Pisałam po wpisie AngelsDream - w odpowiedzi na jej przemyślenia.
Czyli analogiczne sytuacje się zdarzają i można z tego wybrnąć Strasznie się cieszę, że mam same samce - ile to problemów mniej pozdrowionka |
|
|
|
|
|
#10 |
|
VIP Member
|
Tam gdzie są ludzie, tam bywają różne przypadki. Komisja hodowlana, jak i cały związek kynologiczny jest nie po to aby dręczyć i nękać hodowców ale po to aby im pomóc. Ale nie jest to instytucja na żądanie, działa wg ustalonych reguł i oczywiste jest, że wymaga ich stosowania przez pozostałych członków.Przy autentycznej dobrej woli proszącego o pomoc- coś dałoby się zrobić.
Przypomnę jeszcze raz sprawę Cheya: zero "dorosłych" wystaw, ale za to wystawy w młodziezy, w tym na Słowacji u nie byle kogo, bo p. O.Dóra, rtg bioderek, parę wystaw w klasach szczenięcych i co? jest zgoda na warunklowe krycie (a wg regulaminu pies musi mieć uprawnienia repa: po skończeniu 15 miesięcy 3 oceny od 3 różnych sedziów). Finalnie nie zdecydowałam się bo watpliwości mial wet (faza rozwoju u tak dużego osobnika) ale zk? Otwierali drzwi mimo, że nie było żadnych próśb, czyste pytanie. Wspomniana suczka była w ciąży i tez miała wszystko, z wyjatkiem ostatniej, wymaganej do "hodowlanki" wystawy. I osobiście zdziwiłabym się, gdyby ktos z Zk miał watpliwości czy uznac taki miot za legalny. Jak widac na tych dwóch przykładach_zk bywa elastyczny, ale nie zapominajmy, że musi stac na strazy pewnych reguł |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Moderator
|
Quote:
to cos.. za rok czekami na kolejny bez papierowy miot ale.. moment wszystkie szczeniaki zostaja to bedzie rodzestwo mieszanie biedzy soba ... bo "trudno coś zauważyć." nie mam slow. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Wilczasty : Foto
|
Quote:
![]() To poco Tobie psy rasowe kup sobie mieszańce iniema problemu czy je dopilnujesz czy nie. Wstępując do ZKwP podpisuje się deklaracje ale jak widać chyba przed przeczytaniem skończyła ona w klozecie .Jak sie nawarzyło piwa to trzeba je teraz wypić i przyjąć z pokorą wszystkie uwagi.
Brązowa Odznaka Honorowa Związku Kynologicznego w Polsce Braterstwo Wilczaków Galeria Last edited by DanielZ; 02-11-2008 at 20:25. |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Junior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Distinguished Member
|
florena, za gorsz nie masz dystansu do siebie.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
złośliwy krasnolud
|
Quote:
|
|
|
|
#16 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Zastanawia mnie w tym wszystkim jedno - czy naprawdę uważasz, że zostawienie sobie całego miotu, to dobry pomysł?
Co z ich socjalizacją, wychowaniem i ułożeniem? Pytam tu i niezłośliwie, bo widzę, że jednak na forum wchodzisz.
|
|
|
#18 | |
|
Galicyjski Wilk
|
Quote:
A tak z czystej ciekawości te słowa to o kim były napisane? tak o wszystkich czy o kimś konkretnie? |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Senior Member
|
Każdy czasem popełnia błędy, ale nie każdy potrafi się do tego przyznać.
Nie każdy studiuje przepisy związku i nie wie jak w danej sytuacji ma się zachować. Florena z pewnością liczył na waszą pomoc, a spotkał się z ogromną krytyką. Czasami człowiek nie wie, co ma zrobić w danej sytuacji. Przestaje wtedy racjonalnie myśleć i ciężko jest mu zrozumieć pewne sprawy. Czasami ma nadzieję, ze to się jakoś ułoży i będzie dobrze. Florena pewnie tak myślał. Rozumiem, dlaczego nie zdecydował się na zabicie szczeniąt, jak i dlaczego jest przeciwny trzymaniu psa w klatce. Ma ku temu odpowiednie warunki, aby klatki nie mieć. Suka jest też młoda, więc nawet pewnie nie pomyślał o tym, że dostanie cieczkę. Nie zauważył nic wcześniej, bo się tego nie spodziewał. Teraz mamy okres zimy, więc psy robią zapasy na zimę. Osobiście znam sukę, która jeszcze niedawno zjadała całą lodówkę w nocy i praktycznie wyglądała jak ciężarna. Nawet na wystawie sędzina stwierdziła, że pies jest nie wystawowy ze względu na zaokrąglenia. Rozumiem, ze uważacie takie szczeniaki za nie rasowe, ale ja mam w tej kwestii zupełnie inny pogląd tak samo jak przynależność do różnego rodzaju związków. Bo nie rozumiem, dlaczego papierek ma decydować o rasowości psa. W pewnych krajach można je dostać bez problemu. Jest tu kilka naprawdę mądrych osób i nie prościej było by się skupić na tym, aby spróbować pomóc tą sprawę jakoś załatwić. Powiedzieć, co należy zrobić, gdzie się udać. Oczywiście nie pochwalam, ale też nie potępiam tego, ze nie kontaktował się z hodowcą. Mogły być tego różne przyczyny, a z pewnością jedną z nich był strach przed reakcją. Dlatego próbował coś załatwić na własną rękę wcześniej i jak stał się bezsilny to uderzył na forum. Jednak stał się chciwym i żadnym kasy posiadaczem szczeniaków i zupełnie niesłusznie. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Moderator
|
a ja by powiedzialam ze WATPIE ze nie wiedzial o co tu chodzi. jesli czytac dokladne, wszystko pokazuje tylko jedna zec. a nie brakujaca wiedze.
i nie trzeba z nego blondyna robic ze biedny niczego nie wiedzial
|
|
|
|
![]() |
|
|