|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Baaj złapać, złapie prawie wszystko, ale gorzej z przyniesieniem
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
AngelsDream widziałam na galerie Baaja
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Są, nawet całkiem przyzwoite.
|
|
|
#4 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Szkolenie dało tyle, że skusiłam się na kliker.
Sama się uczę, więc wybrałam coś prostego.
|
|
|
#5 |
|
'Wilk z baśni' :)
|
A my zrobiliśmy eksperyment
Furii szkoła klasyczna średnio odpowiada…i nie ukrywam, że mnie także (generalnie brakuje mi tego, żeby ktoś wytłumaczył mi dlaczego coś powinno działać/działa lub przeciwnie - dlaczego nie działa, a nie jedynie powiedział, że ma działać i jak to fizycznie osiągnąć) W szkole klasycznej brakowało mi trochę zwrócenia uwagi na psychikę psa, zamiast ukierunkowania w głównej części (bo nie mówię, że„jedynie”) na rozwiązania fizyczne (pies nie siada to ręka na zad i siedzi itp). Jak nam pójdzie z klikerem – zobaczymy. Żabie kliker bardzo pasuje -a to skrajny introwertyk i sceptyk po przejściach. Angels Dream - czy mnie się wydaje bo na filmie niewyraźnie widać, czy Wasz target to palcat?
|
|
|
#6 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
, bo okazało się, że choć Lorce podobało się 'klasyczne' przedszkole (NB jej się podoba każde miejsce gdzie są pieski i coś się dzieje)Last edited by Rona; 28-11-2008 at 20:57. Reason: korekta |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
VIP Member
|
Aga Wó,.. kliker, sam w sobie jest tylko przydatnym narzędziem, nawet nie jest niezastąpiony
Wielka szkoda, ze pozostałe szkółki niekoniecznie chca poswięcic czas, wolą łańcuchy, kolce, szarpania itp i oczywiście nie mówię o sportowym szkoleniu, gdzie owe ustrojstwa sa celowo uzywane w konkretnych celach, a o podstawach przy młodym psie. Chodzą potem te psy ze zwieszonymi łbami jak ciele idace na rzeź a przewodnicy maja uwaloną raz na zawsze motywację do szkolenia. Nie sądze aby klikerowo dało sie wychowac wilczaka, nie sądze tez aby taki klikerowy pies chodził na ładnym kontakcie i z wizgiem.. ale uwazam, że wobec dośc powszechnej rzeczywistości podzial pomiędzy "klikerowymi" i "tradycyjnymi" będzie sie poglebial ...a to zupełnie nie o to chodzi... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Nasze klasyczne szkolenie sobie chwalimy, bo trafiliśmy na dobrego trenera - takiego, który słucha i nas i psa.
Tak, nasz target to najtańszy palcat, z taśmą na końcu. Na sam kliker nie przeniosę się na pewno nigdy - nie takie psy, bo i Celar ma swoje za uszami, ale na pewno będę ćwiczyć nie tylko targetowanie Celar targetu się bał, kiedyś [2 sesja] zostawilismy go podczas ćwiczeń Baaja [te filmiki, to ich 4 sesja z klikerem] i teraz problemu nie ma, ale nie utrudniam mu tak, jak Baajowi Kliker jest świetny w domu, w spokoju. Na spacerze, gdy tu smycz, tu drugi pies, tu ręce zamarzają albo ich brakuje kliker zaczyna zawadzać. Ale nie powiem metoda fajna, ale trzeba chcieć.
|
![]() |
|
|