![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Konrad cóż ja mogę powiedzieć bo trochę mnie to też dotyczy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
oi dodam - to mozna miec tz wade albo nie dostatek, kedy psa/suke pokryjes z psem/suka, ktore TEZ to maja- tz cziemnie oko z cziemnym okem, zla siersc z zla sierscia, zle katowanie z zlym katowaniem, nie prawidlowa klatka z nie prawidlowa i podobne.
to mami zla siersc u wegerskiej hodowli gdzie ona jak by specjalne robi inbreed na Orlika i to jescze w III-V generacii. o Fakten - Orlik ma to, Chey ma Orlika, ALE Harka Orlika nie ma, na dodatek u niej w linii problemow z sierscia nie bylo. na dodatek znowu powiem - ze jesli krylismi tylko Pimpusie piekne i puchate to mielismi - 0 fajnych i unikalnych rodowodow, 0 bardzo dobrych psow i / reproduktorow, 0 wiekszej ilosci roznej krwi. najlatwejsza droga jest produkowac to samo kilka raz albo, nie daj Bogu cale zycie, mozna powiedziec w takim razie ze hodowca nie jest hodowca a tylko producentem bo jak z fabrycie produkuje ten samy towar z marka swojej hodowli. p.s. Konrad- dlatego ze sa inbredy na nie te psy i nie na te stopne- juz podalam - to ma wegerska hodowla ![]() Last edited by wolfin; 05-06-2008 at 18:10. Reason: p.s. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
właśnie dobrze byłoby dowiedzieć się od fachowców , jakie mogą być "zagrożenia" - wtedy rozglądamy sie za odpowiednimi partnerami dla naszych psów,głęboko zaglądamy w rodowód, szukamy takiej linii,aby złej cechy nie wzmocnić. Oczywiście możemy sami przebijać się przez podręczniki do genetyki, ale zawsze co praktyk to praktyk - może nawet nam coś zasugeruje. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
yyyy to po co mnie wywolujecie do odpowiedzi?? ja jestem tylko 'wlasciiel" (tu akurat).. psa
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() wiemi jaki pies ma klopot - to Orlik i trzeba dokladne popatrzyc na rodowod dziewczynek zeby oni nie mieli same inbreedu na Orlika albo.... moga miec Orlika ale baaaardzo daleko. albo... lepej calkiem jego nie miec ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|