Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Zdraví a výživa

Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní...

View Poll Results: Souhlasíte s rozhodnutím chovatelské komise KCHÈSV, ¾e pes rentgenovaný v zahranièí musí být je¹tì j
Ano 8 42.11%
Ne 11 57.89%
Je mi to jedno 0 0%
Voters: 19. You may not vote on this poll

Thread Tools Display Modes
Old 20-10-2004, 20:17   #11
Simona
Junior Member

Pro Alexa:

Ahoj
Díky za článek, a pokud mám navázat přímo na něj:
Quote:
Originally Posted by článek
Jakkoliv projekčně nedokonalé pořízení snímku se může pak také negativně promítnout v konečném hodnocení, zejména v případě hraničních stupňů DKK.
I toto by se dalo částečně omezit tím, že by snímky byly pořízeny behěm jednoho uspání psa třeba 3, pokaždé s tím, že se psem by bylo hnuto a pes by byl znovu upraven do vhodné pozice k rentgenování. Vyhodnoceny by pak byly všechny a platil by nejlepší výsledek. Je mi ale jasné, že by to bylo všechno finančně mnohem náročnější, ale možná by to přineslo menší procento dopušťování se omylů, pokud jsou takto možné. konečně i ve článku MVDr. Šterce tady na wolfdogu jsem našla:
"chybná projekce může vést k chybné interpretaci rtg nálezu"

Quote:
Originally Posted by alexa
Možná by stálo za to zrentgenovat třeba v 6-ti nebo 7-mi letech normálně aktivní psy, kteří měli od MVDr. Šterce v roce DKK C a posoudit, jestli mají na kloubech změny odpovídající tomuto stupni vzhledem k věku. Pokud ale na kloubu nebudou změny žádné nebo jen velmi malé, pak je jasné, že hodnocení je příliš přísné. DKK C už je „lehká dysplazie“ a s věkem by se teoreticky měla na kloubu nějakým způsobem podepsat
Rozhodně máš pravdu, i kdyby to mělo být vhodné jen jako pro posouzení práce MVDR. Šterce. Ale rozhodně neposuzovat MVDr. Štercem Nevím, jak dlouho MVDr. Šterec ČSV posuzuje, ale podle odkazu na článek paní Novoveské minimálně od roku 2001 (není to náhodou doba vzniku obou samostatných webů?) - a to je hodně dlouhá doba, vzhledem k tomu, co se děje. Stačí se http://www.cswolfdog.cz podívat, kolik psů za poslední léta neprošlo bonitací pro to, že jim byl zjištěn různý stupeň DKK a pak se nevešli do "posuzovacích tabulek pro chovnost" vzhledem k DKK jednoho z rodičů. Zajímavá čísla. A vysoká.

Pavlovi:

Pokud se tedy má celá věc takto, jak je možné, že se nic neděje? To jsou hloupí kromě Polska i chovatelé begických ovčáků? Tady si myslím, že je to vyjádřeno jasně těmi 70 a 20% dysplazických psů... a myslím, že ty statisky jsou mnohem objektivnější než u ČSV, protože belgických ovčáků je více (podle mého názoru). Ale co se s tím dá dělat? Připadá mi to trošku jako ony pověstné větrné mlýny.

Simona
Simona jest offline   Reply With Quote

Posting Rules