|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Poza tym nie miałbym serca puścic wilczaka samego bez otoku za rannym dzikiem bo zgodzę się z Tobą iż (z tego co czytałem) psiak ten raczej skoczył by do niego z zębami co byłoby zapewne ostatnią chwilą w jego życiu. Nie potrzebuję psa dzikarza/gończego ale raczej aportera. ad. maria i wilk Nie zdecydowałem się jeszcze i nie uparłem na wilczaka za wszelką cenę! Nie ukrywam że niesamowicie mi się podoba ale po to zbieram informacje o nim żeby go nie zmuszac i uszczęśliwiac za wszelka cenę wbrew jego naturze! Zresztą pisałem już o tym w jednym z postów. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Nemi - pisząc o tym tzw "automacie", chodzilo mi głównie o zachowania psór myśliwskich w danych sytuacjach. Tak jak napisałeś/aś labek, wyżeł czy też inne dropy/aportery, wystawią - a później aportują, u dzikarzy natomiast, weźmy np teriery, jakiekolwiek, w ich krwi i naturze leży dojście i ogłoszenie postrzałka, i w obu tych przypadkach rasy te są zuuupełnie różne od CZW. CZW może i zaaportuje, ale żeby wystawić ?? stawiam skrzynkę piwka temu kto zrobi mi pokaz wilczaka w stójce a i z aportem takiej kaczuchy czy kuropatwy myślę że będzie spory kłopot. Natomiast CZW jako dzikarz zupełnie odpada, właśnie po pierwsze przez to rozważanie swoich poczynań. Zobacz że teriery obszczekując doskakują i obskakują, ale zawsze robią to frontalnie, a nawet jeśli im sie przytrafi moment głupoty i doskoczą do tyłu są na tyle zwinne i energiczne że dają radę odskoczyć. Wilczaki z natury jeśli kąsają - to robią to głównie po zadku
|
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
Moje obserwacje sa takie, że łąpanie za zadek to zabawa, przy serio ppolowaniu wilczak celuje na kark bądx tuz poniżej. Bo złapanie za zad ma na celu zatrzymanie a skok na plecy i chwyt za kręgosłup to końcówka polowania. Zupełnie inaczej wygląda poloanie na serio i polowanie zabawowe.
Zgadzam się natomiast co do aportu tak mikrej zwierzynki jak ptactwo.. no bury po prostu nie doniesie bo mu sie wszystko roztopi między zębami No i stójka.. pomijając te łapy uniesione to wilczak wystawia WSZYSTKO Oczywiście zdania nie zmieniam w kwestii tematu ale obserwacje mam, jakie mam |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Distinguished Member
|
To Jezebeth, która dostrzegła wiewiórkę. Dostanę piwo?
![]()
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
|