|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Nie ma zlituj, nie macie dziewczyny (i chlopaku) racji. Dzialacze swoje a prawo mowi jednoznacznie, ze zwierzeta chroni takie samo prawo jak czlowieka (w znaczeniu, ze nie wolno bez powodu okaleczac). Oczywiscie dzialacze w tym czy innym zwiazku ciagna za soba rzesze wyznawcow, ktorych namawiaja do nierespektowania prawa (!) i szerokiego stosowania rozwiazania problemu bezdomnych psow w Polsce w sposob silowy - przez sterylizacje i kastracje. Chcialam powiedziec, bo jakos to umyka, ze nawet jesli prawo co do kastracji tego psa nie bedzie wyegzekwowane, bo ktos uwaza, ze powinien zrobic wedlug wlasnego sumienia, to nie zmienia sie w moim pojeciu klasyfikacja czynu. Mozna by sie tu zastanowic, czy jesli chce sie pomoc komus zmiescic sie w kurtke, w ktorej jest tylko jeden rekaw, to czy jedynym sposobem (i najlepszym i najbardziej humanitarnym) jest obciecie mu reki. Ja, chociaz wszyscy zwolennicy jednorecznosci, zakrzykna, ze to jedyny humanitarny sposob, powiem, ze nie bierz psa, jesli chcesz mu wyrwac zeby, bo gryzie. Byc moze (a nawet na pewno) nie jest to watek, ktorego sie spodziewalas, bedac autorka prosby o pomoc w adopcji psa, ale nie widze niczego zlego w takim temacie, jak ten, czy w temacie o regulacji liczebnosci stad wilkow w Polsce metoda odstrzalu. maria i wufi |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Quote:
Rozdział 8 Zabiegi na zwierzętach Art. 27. 1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione. http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc2/ustawy/392_u.htm |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Po pierwsze - dziękuję Margo za podzielenie tematu
Po drugie - oczywistym jest, że kastracja jak każdy zabieg niesie znamiono ryzyka. Jednak nie stawiałabym jej w jednej linii z kopiowaniem ogonów i uszu - to jednak trochę, co innego wg mnie. Wiadomo, że każdy ma prawo do własnego zdania, ale tyle się słyszy, że pies/suka trafiły do dobrego domu, który potem okazywał się pseudohodowlą. Ja mam 3 wykastrowane szczury. Dwóm ratowałam w ten sposób zdrowie i życie. Jeden został wykastrowany ze względu na swój charakter. W tej chwili ma ponad dwa lata i cieszy się wspaniałym zdrowiem, aż trudno uwierzyć. A przecież u tak małego organizmu narkoza i kastracja są jeszcze większym ryzykiem. Przyznam, że mocno się zdziwiłam czytając wypowiedzi marii...
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
hej, ja za to zeby nie bylo kundlow.
ale zapomina cie jedna zec-mozna jajka zostawic TYLKO przewazac drogi spermii (sory za polskie terminy) i to by pies nie byl kastratem, mial jajka i hormony tylkoze nie mogl miec maliuchow bo byl by sterilnym. to tez bylo by zlem?? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Przyznam, że mocno się zdziwiłam czytając wypowiedzi marii...[/quote]
no mnie również zdziwiła taka zaciętość w tym temacie tym bardziej że psów w polsce bezdomnych mamy pod dostatek |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wiewiórka Wredna
|
wolfin po naszemu sterylizacja - jest to opcja. Nie wiem czy u nas dostępna ? Ktoś sterylizował psa zamiast kastrować?
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
a ktos o tym pytal sie?
jasne ze latwej zrobic kastracje-cach i po jajkach a sterylizacja to juz normalny zabieg. ale popytaj cie mysle ze bedzie jakis wet ktory to by robil. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Junior Member
|
Quote:
nie załowałam i nie żałuję ze wykastrowałam setha,shilla idzie pod nóż na wiosne masz psa rasowca oki nie kastruj, ale po co więcej kundli ? humanitaryzm ? hhhmmmm a czy humanitarne jest niepoduszczenie psa jak suki mają cieczkę ? jak wyje , szarpię się do nich , ma ciągłe pragnienie ale nie spełnione? to według mnie jest bardziej nie humanitarne niż kastracja czy sterylka |
|
|
|
|
![]() |
|
|