![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Poczytaj sobie forum, to się dowiesz jak nagradzac i dyscyplinować wilczaki. Nikt Ci tego w jednym poście nie wyjaśni, bo to skomplikowane zagadnienie i wymaga szerszego kontekstu. Poza tym wilczaki to nie nakręcane zabawki - każdy reaguje inaczej i trzeba wpierw poznać ogólne zasady, a potem zobaczyć, co konkretnie sprawdza się w wychowaniu własnego psa. Nie dostaniesz gotowej recepty. Najwazniejsze, żeby pamięać , że z wilczakiem nic nie ugrasz "na siłę". "Trzepniesz" go, że posikał dywan, to się wkurzy i pójdzie na złośc posikać go z drugiego końca. Ale zawstydzisz go, odmówisz wspólnej zabawy, odłaczysz na chwilę od stada to masz szanse, że pies za którymś razem "załapie" o co chodzi, zwłaszcza gdy będziesz chwalić każde pożądane zachowanie... I przede wszystkim nie przejmuj się tym co pisze Letty ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Ja bym moze sprobowala rozpoczac od zdefiniowania pojecia "agresja" - co przez to rozumiesz. Wtedy moze latwiej bedzie odpowiadac na pytania.
![]() Ja moge Ci powiedziec jedno najlepiej socjalizowany wilczak jak dorosnie i tak nie bedzie kumplem dla innych doroslych psow tej samej plci. Wyjatek to znane i lubiane psy "od zawsze". Tak po ukonczeniu roku pies zaczyna ''dorastac" i konczy sie beztroski czas zabaw wszedzie i z kazdym. Nie da sie z takim dorosnietym pojsc do parku, puscic wilczaka w grupe 5 innych labkow, goldkow i innych psow. WIelu z nas (w tym i ja ![]() ![]() Oczywiscie, na takim cwiczaku mozesz spokojnie psa posadzic metr- dwa od innego psa i nic zlego sie nie stanie ale to pod warunkiem, ze pies nauczony jest juz skupienia i pracy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
ooo to JUZ ja wiem-Harka ma swoj charakter to wiemi
![]() ![]() ![]() i to dla mnie jiest normalne-wiedzialam to kiedy kupowalam ta rase i to dla mnie nie problem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
To ciekawa sprawa... Kiedy rzuci się hasło wiczak, to ludzie mają dwa skojarzenia: duży chart i agresja. Skąd to podejrzenie o agresję? Nie wiem. W sumie o agresję podejrzewane jest wszystko, co nie jest labradorem, goldenem, dalmatyńczykiem czy yorkiem.
A prawda jest taka, że to sprawa bardzo indywidualna, ale może się mylę.
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
AngelsDream nie mylisz sie, zawsze sie znajdzie ktos kto bedzie ocenial, a najczesciej jest to ktos kto gdzies cos slyszal, albo gdzies cos ktos mu powiedzial, piata woda z prania, a psa na oczy nie widzial, pitbule czy amstafy tez sa wpisane jako agresywne, a ja znam dziesiatki psow "potencjalnie" agresywnych ktore dzieci na garbie wozily.
Zaden pies z natury nie jest zly, genetycznie moze miec zrodlo agresji, ale zarowno to ze ma taki magiczny guzik, jak i to czym taki pies moze sie pozniej stac, jest zasluga ludzi i nikogo wiecej. Ktos takie rasy stworzyl w jakims celu (mowie o rasach wpisanych jako agresywne) a i zawsze sie znajdzie jakis cwiercinteligent, ktory psa tak zmeczy psychicznie a i niejednokrotnie fizycznie ze ta agresja kiedys eksploduje, bo pies tez ma swoja cierpliwosc, a kopiac pudla tez nas ten pudel w koncu ugryzie, i co agresywny?? no pewnie ze agresywny. Zasada jest zawsze ta sama, jak ty psu tak pies tobie, w koncu kiedys odda, i nie ma znaczenia jaka to rasa
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Faktem jest, ze poziom "ostrosci reakcji" wilczakow z definicji jest wyzszy niz goldenow na przyklad. Choc oczywiscie radosna produkcja setek szczeniat spowodowala i tu degeneracje ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
[quote=szasztin;112168]a wilk co zrobił...... zjadł ... babcię....... To na tej bajce wychowują się całe pokolenia quote]
...a wilk po zjedzeniu babci wygląda tak: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|