|
|
|
|||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Wydawało mi się, że z dziwnością wilczaków już się troche oswoiłam, ale kurcze, ciągle mnie zaskakują
Po zwodzeniu Aji z cieczką zastanawiałam się, czy to warunki domowe (druga suka - dominowanie, dopasowanie), czy warunki atmosferyczne, czy brak psa samca w okolicy powoduje, że suka nie jest przygotowana na miot. Zastanawiam sie, czy psy wyczuwają coś, czego my nie wiemy, by chronić przyszłe dzieci przed niebezpieczeństwem? Rozmawiając z innymi hodowcami (inna rasa) również w tym roku stwierdzili anomalie w występowaniu cieczki. Czy psy mogą rozpoznać zbliżajacą się "ciężką" zimę? może wyczytaliście jakieś ciekawe historie na ten temat? pozdrawiam, Jolka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
VIP Member
|
Wiele, dziko żyjących zwierząt (m.in. antylopy, pancerniki) potrafią wstrzymać rozwój płodu przy niesprzyjającyh warunkach.
Niewykluczone, że z takich czy innych powodów suki też posiadają jakiś mechanizm regulujący mozliwość zapłodnienia. Zobacz co sie dzieje jak np na obozie jedna suka ma cieczke- natychmiast objawy pojawiają sie u innych suk. Albo weźmy stado i osobniczkę "omega" - może ona w ogóle nie mieć cieczki! Wtedy, jak się upierasz to napędzasz ją farmakologicznie. Ajka w zeszłym roku urodziła i odchowała cała ósemkę dzieciaków! To wcale nie mało! Być może (?) postanowiła teraz zrobić sobie przerwę? Natura nadal ma swoje tajemnice, których ludzie nie potrafią jej wyrwać. Myślę, że zwierzęta czasem wiedzą co robić i trzeba spokojnie to zaakceptować (Co sie odwlecze... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
Właśnie, właśnie..
ale zobacz, co ciekawe - jej siostra Inka (oddalona o setki kilometrów) w identycznym czasie miała szczeniaki i teraz też zrobiła sobie wakacje ciekawe, jak się dogadały
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wilczy Duch
|
Naprawde? To super, Ishtar juz skonczyla cieczke (potwierdzil to weterynarz), ciekawa jestem teraz co i kiedy zaserwuje mi w przyszlym roku
Joke pomysl ze inne sunie maja w miocie po kilka szczeniakow,a Aja naprawde sie postarala w zeszlym roku wiec nie masz co narzekac |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Licho nie śpi...
|
Oj postarała się i to nie tylko w ilosci ale i w jakości
Ech jak Ajka jeszcze trochę poczeka to może jej synek pół-siostrzyczki się doczeka na stałe bo teraz ma tylko taką dochodzącą...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Ja się nie wstydzę. Ja nie chcę zapeszyć. Tu się mnóstwo dla tego psa zmieniło... Byłoby nam przykro, jakby nie zechciał się pojawić, więc czekamy
|
|
|
#7 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Distinguished Member
|
A może być tak że suka w ogóle nie miałą cieczki mimo iż ma np. już 4 lata?
Czym może być to spowodowane? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Tmave Zlo
|
No Gaga, przecież to drukowanymi jest! Myślą o drugim maluszku!
|
|
|
#10 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Zobaczymy, czy 2008 bedzie po tym wzgledem lepszy....
|
|
![]() |
|
|